Когато Цацаров и Гешев останат без бухалки

Измеренията на промяната

След избора от ВСС на Иван Гешев за главен прокурор, ноември 2019 г.
След избора от ВСС на Иван Гешев за главен прокурор, ноември 2019 г.
След избора от ВСС на Иван Гешев за главен прокурор, ноември 2019 г.    ©  Георги Кожухаров
След избора от ВСС на Иван Гешев за главен прокурор, ноември 2019 г.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сегашният ръководител на комисията за борба с корупцията (КПКОНПИ) Сотир Цацаров, също и бивш главен прокурор, и Иван Гешев - настоящ, имат общ и семпъл професионален бекграунд: демонстративно бездействие по дългата поредица от корупционни скандали, които произведоха ГЕРБ и ДПС през последните години, и целенасочени репресивни кампании срещу техните опоненти.

Падането на старата власт тази година и перспективата реално да бъде сформирана нова и принципно различна видимо разклати спокойствието им. Не само заради откритото намерение най-после да им бъде потърсена отговорност, но и заради крайно опасната за тях възможност да останат без основния си предмет на дейност - да експлоатират зависимостите на хората в управлението.

Тази нова за двамата ръководители на двата репресивни органа ситуация ражда и забавни моменти. Спотаилата се в периода на несигурност за това накъде ще задуха вятърът КПКОНПИ напоследък започна интензивно да "установява" нагласени поръчки в местната власт. Може би с надеждата, че ако принесе в жертва някой и друг кмет от ГЕРБ, ще омилостиви новите политически "господари". Цацаров вече го е правил като главен прокурор - когато правителството на Орешарски дойде на власт, обяви показни, но кухи разследвания срещу Борисов ( който "сам си го беше избрал") и верния му тогава Цветанов.

Шефът на КПКОНПИ не разполага и с кой знае колко възможности - може да бъде сменен с обикновено мнозинство в парламента. През октомври Цацаров заплаши с дела Антикорупционния фонд заради поредния епизод от разследването-диагноза за превзетата държава "Осемте джуджета". Тази седмица Държавният департамент на САЩ удостои със специалното си отличие в областта на борбата с корупцията съоснователя АКФ Николай Стайков. Нещо като: двама борци с корупцията - единият е излишен.

Гешев, който разполага с повече време - поне до избора на нов Висш съдебен съвет, се появи с интервю в "24 часа" също като подменен - с академични размисли за правовата държава, разделението на властите и готовност за участие в дискусии за реформи. Няма и помен от човека с каскета, който щеше да отърве народа от неговите изедници

Което всъщност е много добър знак - изглежда, че бухалките вече не вършат работа.

Все още няма коментари
Нов коментар