🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Климатичните промени изискват глобално сътрудничество

Китай и Западът могат да работят заедно, за да се борят с промяната на климата, твърди Ма Дзюн, директор и основател на Института по обществени и екологични въпроси (IPE) в Пекин

"Вярваме, че "позеленяването" на глобалните вериги за доставки може да създаде полезна синергия между Китай и Запада", посочва Ма Дзюн
"Вярваме, че "позеленяването" на глобалните вериги за доставки може да създаде полезна синергия между Китай и Запада", посочва Ма Дзюн
"Вярваме, че "позеленяването" на глобалните вериги за доставки може да създаде полезна синергия между Китай и Запада", посочва Ма Дзюн
"Вярваме, че "позеленяването" на глобалните вериги за доставки може да създаде полезна синергия между Китай и Запада", посочва Ма Дзюн

През август 2021 г. генералният секретар на ООН определи шестия доклад на Междуправителствения панел за климатичните промени като "тревога с код червено за човечеството". За да избегнат катастрофалните глобални изменения на климата, 120 държави се впуснаха в надпревара за нулеви емисии, включително и Китай, който в момента е най-големият производител на парникови газове в света. Бяха създадени работни версии на националните цели за максимални въглеродни емисии и за въглеродна неутралност, както и насоки, графици и пътни карти за различни региони и индустрии. Силно се надяваме, че по този начин 2022 г. ще стане истинската отправна точка за превръщането на климатичните амбиции в реални действия по целия свят.

Но неочакваният енергиен срив напоследък хвърля сянка върху намаляването на емисиите в близко бъдеще. Цените на природния газ и на въглищата скочиха драматично през последните няколко месеца и това е ясен знак, че търсенето на изкопаеми горива се завръща с ръмжене. Китай - все още фабриката на света - се сблъсква с най-големия недостиг на енергийни мощности от десетилетие, който на много места предизвика режим на тока и в най-лошите случаи дори води до непредвидени прекъсвания на електрозахранването.

Глобалните климатични амбиции са подложени на сериозно изпитание. Великобритания вече рестартира своите въглищни електроцентрали, а САЩ увеличават добива на петрол. От своя страна Китай се договаря да повиши добива на въглища и вноса на природен газ. През 2022 г. се очаква подобни действия да продължат. Всичко това има силно отрицателен ефект върху глобалния климатичен дневен ред, който изисква незабавни и драматични съкращения при използването на фосилни горива.

Да използваме данни в борбата с емисиите

И докато всички са вперили поглед в климатичната конференция на ООН, наречена COP26, която гарантира истински напредък по отношение на климата, вече е време за координирани действия. Ние в IPE вярваме, че борбата с климатичните промени може да стъпи на опита, натрупан при действията срещу локалното замърсяване. Като разработчик на базата данни, наречена Blue Map, ние вече сме виждали как прозрачността при достъпа до информацията за околната среда може да осведомява и да даде възможност на заинтересованите страни да предприемат действия, подобряващи качеството на въздуха и водата. По този начин замърсяването на въздуха в Китай спадна наполовина в рамките само на осем години. Това е, грубо казано, и времевата рамка, в която светът трябва да редуцира наполовина въглеродните емисии, за да ограничи глобалното затопляне до 1.5 градуса по Целзий.

През 2022 г. ще приложим същия подход и по отношение на климатичните промени. Ще създадем базата данни за парниковите газове, наречена Blue Map for Zero Carbon, която ще покрива различни региони и индустрии. Ще направим така, че данните за емисиите да са достъпни и лесни за разбиране чрез картографиране и визуализации. Ще разработим и регионален индекс за климатичните действия заедно с Китайската академия на науките за околната среда, така че да проследяваме и оценяваме локалните климатични амбиции, производителност и тенденции при декарбонизацията на големите китайски градове и провинции. Всичко това ще направи по-лесно идентифицирането на горещите точки с най-високо потребление на енергия и въглеродни емисии, като по този начин се формулират най-добрите начини за пестене на енергия и за редуциране на отделяните газове из страната.

Също така ще оценяваме качеството и интегритета на многото амбициозни ангажименти за намаляване на емисиите, направено от мултинационални компании по целия свят. Правим това чрез нашия Corporate Climate Action Index, който насочва вниманието към фирмите в челото и поощрява изоставащите. Голямата част от въглеродния отпечатък при производствата на тези компании идва от веригите за доставки на китайските фабрики, а тези заводи от своя страна имат голям дял в емисиите, които Китай се ангажира да премахне. Ние вярваме, че по този начин "позеленяването" на глобалните вериги за доставка може да създаде полезна синергия между Китай и Запада.

Един от очевидните пропуски, които сме идентифицирали, е липсата на индустриален капацитет за измерване, отчитане и проверка на емисиите. Съответно заедно с нашите партньори стартирахме платформа за цифрово отчитане, за да помогнем на компаниите да ги проследяват, измерват и намаляват по-качествено. Някои големи марки вече се възползваха от тези инструменти, за да подобрят своето счетоводство и отчетността на своите доставчици. Една от най-големите китайски държавни банки използва въпросната платформа на пилотен принцип, за да измерва въглеродния отпечатък на бъдещите кредитополучатели и да види дали се придържат към правителствената политика за зелено финансиране.

Въпреки трудностите, с които светът се сблъсква покрай глобалната пандемия и проблемите с енергоснабдяването, през 2022 г. и след това се надяваме да видим повече компании, банки и инвеститори, които се включват в нашата система Blue Map. Тя вече проследява екологичните показатели на 10 милиона компании, за да им подскаже "зелените избори" в техните практики при инвестициите и снабдяването. Няма време за губене. В историята рядко има десетилетие, което да е толкова критично важно за бъдещето на човечеството.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар