Анти-COVID политиката на Китай ще държи нащрек пазарите през 2022 г.

Възможно е Пекин да запази стриктния подход за нулеви случаи за по-дълго, отколкото очакват инвеститорите

Очаква се конгресът на ККП през ноември да даде отговор на въпроса дали президентът Си Дзинпин ще управлява страната за трети мандат.
Очаква се конгресът на ККП през ноември да даде отговор на въпроса дали президентът Си Дзинпин ще управлява страната за трети мандат.
Очаква се конгресът на ККП през ноември да даде отговор на въпроса дали президентът Си Дзинпин ще управлява страната за трети мандат.    ©  Reuters
Очаква се конгресът на ККП през ноември да даде отговор на въпроса дали президентът Си Дзинпин ще управлява страната за трети мандат.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Главният икономист на Bank of Singapore в анализ за Financial Times

Колко дълго може Китай да поддържа настоящата си политика на "нулев ковид"? Изборът, който Пекин ще направи, е един от най-непредвидимите фактори за 2022 г.

Засега преобладава мнението, че тази политика ще се смекчи след зимните олимпийски игри през февруари. Това би засилило потреблението и би стабилизирало китайската икономика след рязкото й забавяне миналата година. По-вероятно е обаче Пекин да запази сегашната си стратегия за строги локдауни и затворени граници през цялата година. Засиленият контрол следователно ще продължи да влияе на глобалните финансови пазари.

Този подход се налага от календара на водещите събития в страната. Китайската нова година ще настъпи на 1 февруари. Веднага след това Пекин ще бъде домакин на зимните олимпийски игри, а през март ще се състои конгресът на Китайската комунистическа партия. Ако огнищата с варианта омикрон са намалели до края на март, правителството ще има ясен прозорец, в който да смекчи пандемичните си мерки и да отвори страната за външния свят.

Това ще подкрепи и китайската икономика. Миналата година страната претърпя V-образно възстановяване. Много е вероятно БВП да е нараснал с почти 8% през 2021 г. От лятото насам обаче ръстът рязко се забави. Вътрешното потребление беше ударено от изключително строги затваряния, които правителството наложи, за да овладее новите случаи на COVID-19. Индустриалното производство също претърпя загуби заради спирания на тока. Инвестициите в собственост пък бяха ограничени от регулаторните мерки, наложени на строителните предприемачи. Инвестициите в инфраструктура също се оказаха ограничени заради забавяне в заемите за местната власт.

Малко вероятно е обаче Пекин да изостави настоящата си COVID стратегия. По-скоро мерките могат да бъдат запазени до втория, 20-и Национален партиен конгрес през ноември. Той се провежда веднъж на пет години и ще е ключово важен за бъдещето на Китай - очаква се да даде отговор на въпроса дали президентът Си Дзинпин ще управлява страната за трети мандат.

Китайската стратегия за "нулев ковид" до този момент поддържа впечатляващо ниско равнище на смъртни случаи, но намаленото излагане на вируса вероятно означава и по-ограничен имунитет. Ако Пекин се откаже от стратегията си през следващите няколко месеца, това може да доведе до нови огнища преди важния партиен конгрес.

Затова е по-добре инвеститорите да се подготвят, че строгият локдаун и затворените граници в Китай да продължат през цялата 2022 г. Последствията от това за глобалните пазари най-вероятно ще са значителни.

Фондовите пазари нараснаха силно по време на пандемията, тъй като доходността на облигациите остана на исторически ниски нива. Но инвеститорите сега се опасяват, че пазарите на облигации могат да се сринат, ако инфлацията не се понижи. Парадоксалното тук е, че строгите мерки на Пекин в този случай може би са от полза за рисковите активи. Ограничавайки потреблението и вноса и поддържайки търговския излишък на Китай висок, нулевата ковид политика ще позволи на китайските финансови институции да продължат да купуват американски облигации. Това пък ще намали доходността на държавните облигации в чужбина.

Някои инвеститори се надяват на ранен край на строгите епидемични мерки в Китай. Но глобалните пазари може изненадващо да се представят по-добре, ако сегашните политики се запазят до края на годината.

Все още няма коментари
Нов коментар