🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Брюксел предлага нов инфраструктурен план в отговор на Китай

В годишната си реч "За състоянието на съюза" Урсула фон дер Лайен поиска ЕС да играе по-активна глобална роля като противотежест на инициативата на Пекин "Един пояс, един път"

ЕС планира да отговори на предизвикателството от Китай с вдигане на разходите за инфраструктура и с други проекти, чрез които да се конкурира с нарастващото икономическо и политическо влияние, спечелено от Пекин благодарение на неговата инициатива "Един пояс, един път".

В годишната си реч "За състоянието на съюза" председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи новата стратегия за свързаност, наречена Global Gateway (Световен портал). В "ера на глобална хиперконкуренция" ЕС трябва да стане "по-активен глобален играч", каза Фон дер Лайен.

"Връзки, а не зависимости"

Председателят на ЕК представи програмата със следните думи: "Ще изградим партньорства по тази стратегия с държави по цял свят. Ние желаем да инвестираме в качествена инфраструктура, свързваща стоки, хора и услуги по целия свят. Ще възприемем основан на ценности подход, който предоставя прозрачност и добро управление на нашите партньори. Искаме да създаваме връзки, а не зависимости."

Последното изречение е препратка към притесненията в западните столици, че с "Един пояс, един път" Китай си осигурява влияние в развиващия се свят, което граничи с васален статут. Висш представител от ЕС обяснява пред в. Financial Times, че чрез Global Gateway Брюксел ще предлага на развиващите се държави "прозрачно и базирано на ценности" проектно финансиране, отиващо отвъд инфраструктурните проекти, които са основния фокус на "Един пояс, един път".

Фон дер Лайен не скри, че инициативата цели противодействие на Китай. "Ние сме добри във финансирането на пътища. Но за Европа не е смислено да строи перфектен път, който свързва притежавана от китайци медна мина с притежавано от китайци пристанище," коментира тя по време на изказването си в Страсбург. И добави, че "ще работим заедно, за да задълбочим търговските връзки, да засилим глобалните вериги на доставки и да развием нови инвестиционни проекти на базата на зелени и дигитални технологии".

Председателят на ЕК също така предложи забрана за продажба в единния пазар на ЕС на продукти, в които е вложен принудителен труд. Тази идея идва на фона на сериозната загриженост, че милиони уйгури са затворени в трудово-изправителни лагери в Китай.

Ваксини, отбрана и икономика

С оглед на наближаващите избори в Германия на 26 септември, Фон дер Лайен не обяви смели нови инициативи, като вместо това се фокусира основно върху вече задвижени предложения като Зелената сделка и проекта за създаване на Европейски здравен съюз, който да помогне на ЕС да се справя по-добре с бъдещи пандемии.

Фон дер Лайен, която е бивш министър отбраната на Германия, наблегна в речта си и на поуките, които ЕС трябва да си вземе покрай изтеглянето от Афганистан. "Европа може - и очевидно трябва - да бъде в състояние и да иска да прави повече сама" по отношение на отбраната, подчерта тя. Причината това да не се случва досега е липсата на политическа воля, посочи Фон дер Лайен.

По отношение на икономиката Фон дер Лайен потвърди плановете на ЕК да възстанови консултациите по правилата на ЕС за таван на държавните дългове и бюджетните дефицити - силно чувствителна тема в Германия. Тя обаче даде подробности какви ще са заключенията. Заради извънредните спасителни програми на правителствата в отговор на коронакризата Брюксел временно суспендира фискалните правила до края на 2022 г.

По темата с пандемията Урсула фон дер Лайен определи като "тревожни" различията между страните-членки в процеса на ваксиниране срещу Covid-19. Тя подчерта, че темпото на ваксиниране трябва да се запази: "Трябва да продължим в същия дух и Европа е готова. Осигурени са 1,8 млрд. допълнителни дози. Това е достатъчно за нас и нашите съседи, ако има нужда от подсилваща имунизация. Така че нека направим всичко възможно това да не се превърне в пандемия на неваксинираните".

Проблеми с правовата държава

Както и миналата година, Фон дер Лайен призна, че има проблеми с върховенството на закона в някои европейски държави, но не ги назова. Тя заяви, че еврокомисията е решена да наложи прилагането на решенията на Съда на ЕС и че последните й действия ще бъдат продължени. Вероятно става дума за решението на ЕК да поиска налагането на ежедневна глоба на Полша заради отказа й да закрие органа, който може да оценява и санкционира съдиите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-?
    Селофия
    • - 2
    • + 5

    Бре.. ЕК взе да се събужда от неолибералния сън.. Където Чаймерика и Русия/Турция са я обградили и нежно я галят оп главицата...
    То наистина не остана проект, в който да не е намесен Китай или някой глобален монстър, за който ЕС чинно да не осигурява конкурентни екстри... В Европа не остана една текстилна или хартиена фабрика, а се позволява на мултинационални като Дънди Прешъс да добиват тук.. злато.. Или Фолксваген да строи нови заводи извън ЕС - в Турция или Калининград напр...
    Дано северните протестанти се осеферят, че е далеч по-евтино да произвеждат електроника например в Източна Европа.. или батерии.. или коли и компоненти... И логистиката е наблизо, евтина, ЧР много и квалифициран, а не да зависят от некви китайски измекяри с тоталитарни възгледи и имперски амбиции... Америка също напоследък се развива с привнесени от света мозъци и раб. сила... След тръмп и Афганистан обаче се видяха какво им струва „демокрацията„ - контрол на Свръхбогатите над обикновените.. а бедните и черните -.. огън е малко да ги гори...
    Съвсем различно от континенталната идея за социална демокрация..

    Нередност?
Нов коментар