Войната в Украйна | Зеленски призова Байдън да посети Украйна

Русия продължава да обстрелва Киев; Зеленски заплаши със спиране на мирните преговори заради Мариупол; САЩ смятат, че потъналият руски крайцер "Москва" е ударен от две ракети "Нептун"

Чеченски бойци охраняват боеприпаси, складирани на открито, в контролираната от проруските сепаратисти зона на обсадения Мариупол.
Чеченски бойци охраняват боеприпаси, складирани на открито, в контролираната от проруските сепаратисти зона на обсадения Мариупол.
Чеченски бойци охраняват боеприпаси, складирани на открито, в контролираната от проруските сепаратисти зона на обсадения Мариупол.    ©  Reuters
Чеченски бойци охраняват боеприпаси, складирани на открито, в контролираната от проруските сепаратисти зона на обсадения Мариупол.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейският съюз подготвя шести пакет санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Той ще бъде насочен срещу банковия и петролен сектор на Русия, обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "Насочили сме се в дълбочина на банковия сектор, особено към Сбербанк, която държи 37% дял в него. Разбира се, обсъждат се и петролни въпроси", коментира фон дер Лайен пред германски медии. Сбербанк досега не е санкционирана, защото през нея и Газпромбанк преминават основните плащания за руски петрол и природен газ, които Европа продължава да купува.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че между 2500 и 3000 украински военни са загинали до момента във войната с Русия. Полицията в Киевска област съобщи, че причината за смъртта на 95% от жертвите на Буча са огнестрелни рани.

17 април

20:14

Зеленски призова Байдън да посети Украйна

Украинският президент Владимир Зеленски призова президента Джо Байдън да посети разкъсаната от война страна, заявявайки, че това би било добре за него като лидер на САЩ. "Мисля, че ще го направи", каза Зеленски по време на интервю за CNN, което беше излъчено в неделя. "Искам да кажа, това е негово решение, разбира се. Но мисля, че той е лидерът на Съединените щати и затова трябва да дойде тук, за да види", каза украинският лидер.

В предаването Face The Nation на CBS водещата Маргарет Бренан попита украинския външен министър Дмитро Кулеба дали е важно Джо Байдън не само да посети Украйна, но и да отвори отново посолството на САЩ в страната. "Ще се радваме да го видим в нашата страна и това би било важно послание за подкрепа за нас", каза Кулеба. "И разбира се, лична среща между двама президенти може също да проправи пътя за нови доставки и... американско оръжие за Украйна, както и за дискусии относно възможното политическоуреждане на този конфликт".

14:09

Пореден руски генерал е загинал на фронта

Въоръжените сили на Путин са загубили още един свои военачалник на фронта в Украйна - този път става дума за зам.-командира на 8-ма армия ген.-майор Владимир Фролов. Информацията за това беше разпространена от официалната държавна агенция ТАСС, като е потвърдена и от Александър Беглов, губернатор на Санкт Петербург, където загиналият е бил погребан. Смята се, че ген. Фролов е бил в състава на силите, които се сражават в обсадения Мариупол.

Според информация, засечена различни източници, това е най-малко осмият руски генерал, загубил живота си от началото на инвазията в Украйна. Висши служители от Пентагона коментират, че според тях не е голяма изненада да виждаме много руски командващи офицери директно на бойното поле, което ги прави уязвими за огъня на украинската армия. Причината за това по думите на американските военни е, че руснаците "не се справят добре с делегирането", че "не инвестират достатъчно отговорности в младшия офицерски състав" и че "нямат развит корпус от сержанти и подофицери". В армията на САЩ именно сержантите са гръбнака на подразделенията на бойното поле. Често те са способни да взимат важни решения вместо офицерите, въпреки че не са преминали като тях обучение във военна академия.

13:15

Украйна иска от G7 50 млрд. долара, за да покрие бюджетния си дефицит

Украйна е отправила запитване към групата на седемте най-големи икономики (G7) за финансова подкрепа на стойност 50 млрд. долара. Държавата обмисля издаването на 0% купонни облигации, за да покрие образувания заради войната бюджетен дефицит през следващите шест месеца, заяви икономическият съветник на президента Зеленски - Олег Устенко. В ефира на националната украинска телевизия, той коментира, че тези варианти се обсъждат активно.

12:40

Руските войски изпитват проблеми със запасите

Според украинските военни, руските войски изпитват значителни проблеми с провизиите и заради това недоволството сред войниците нараства. "Руските военнослужещи постоянно се оплакват от липсата на посока, от оборудването, което постоянно се разваля, качеството на доставеното гориво и храна", казва Александър Шпутун, представител на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, цитиран от Al Jazeera.

Той коментира още, че руските войници продължават с насилствените действия срещу цивилните в окупираните територии, като, по думите му, тези действия се насърчават от командирите им.

11:10

Русия продължава да обстрелва Киев

Руските сили възобновиха въздушните атаки срещу Киев, Западна Украйна и други региони в събота, като напомняне на украинците и техните западни съюзници, че цялата страна остава под заплаха въпреки стремежа на Русия да организира нова офанзива на изток, съобщава AP. Засегната от загубата на своя флагман в Черно море и от това, за което твърди, че са украински удари по руска територия, военното командване в Москва предупреди ден по-рано за подновени атаки срещу столицата на Украйна, насочени към военни обекти.

Ракетна атака в ранните часове на неделя повреди инфраструктура в град Бровари, близо до украинската столица, съобщи Reuters. Информацията идва от онлайн публикация на кмета на Бровари Игор Сапожко. Няма подробности за степента на разрушенията и потенциалните жертви.

Репортери на AP са документирали смъртни случаи на цивилни при удар тази седмица в източния град Харков. Всеки ден носи нови разкрития за цивилни жертви в тази война, която подкопа европейската сигурност. Само в района на Киев украинските власти съобщиха, че са открили телата на повече от 900 цивилни, повечето застреляни, след като руските войски се оттеглиха преди две седмици.

Генералният щаб на украинската армия не изключва, че Русия ще засили действията си в посока на Изюм и Барвенково, за да достигне до тила на украинските подразделения в района на Славянск в Донецка област. В Донбас въоръжените сили на Украйна са отбивали по 10 руски атаки на ден.

10:46

Зеленски заплаши със спиране на мирните преговори заради Мариупол

Украинският президент Володимир Зеленски заплаши да изтегли страната си от продължаващите мирни преговори с Русия, ако украинските бойци, обсадени в пристанищния град Мариупол, бъдат избити от руските сили. "Това, което те правят сега . . . може да сложи край на всякакви преговори", каза Зеленски в публикувано вчера интервю за украински новинарски сайт. "Там има руски сили, които мразят нашите бойци, и не смятам, че могат да им пощадят живота", каза украинският президент, имайки предвид факта, че много от обсадените бойци са част от батальона "Азов", съставен от националисти, чиято крайнодясна ориентация е обект на коментари в руски медии. Зеленски каза, че ситуацията в Мариупол остава изключително сложна, и че Киев е във връзка със защитниците на града ежедневно, посочва Reuters.

От своя страна руските военни предложиха украинските част в Мариупол да се предадат. Това е второ предложение за сваляне на оръжие от началото на войната. "На всеки, който сложи оръжие, се гарантира запазването на живота", каза Михаил Мизинцев, ръководител на Националния център за контрол на отбраната на Русия. Според Москва в пристанището на Азовско море има блокирани украински бойци и чуждестранни наемници, повечето от които се намират в металургичния комбинат "Азовстал". Мизинцев, цитиран от "Интерфакс" уверява, че срещу предалите се "не се прилага насилие или психологически натиск", на всеки се дава възможност да се свърже с близките си и се оказва, при необходимост, медицинска помощ.

Руснаците предлагат от 6.00 ч сутринта прекратяване на огъня от двете страни, което ще продължи до 13.00 ч. В началото на войната Москва също предложи на украинската армия в Мариупол да вдигне бялото знаме, но призна, че това не се е случило. Русия твърди, че владее почти целия град.

16 април

17:15

Правителството спира да плаща за бежанците в края на май

Правителството ще спре в края на май да плаща на хотелиерите, приютили бежанци, по 40 лв. на ден за всеки от тях. До това време настанените в хотелите по морето хора трябва да ги напуснат или да си плащат за престоя. Това се разбра от изказвания днес на ръководителя на Националния кризисен щаб за бежанците от Украйна полк. Валери Рачев и вицепремиера Калина Константинова. Пред bTV Рачев каза, че в страната са влезли 188 500 украински бежанци, от които 88 056 са останали. След 31 май подходът ще е различен - интеграцията им в обществото. Рачев поясни, че в момента се финализира първият транш от 15 млн. лв. към хотелиерите. А освобождаването на хотелите в края на май се прави, за да не се пречи на летния туристически сезон.

Пред "Нова телевизия" Калина Константинова каза, че правителството вече мисли какви мерки да се предприемат за останалите в страната бежанци след 31 май. Планира се да се стимулират работодатели да ги вземат на работа. Тези, които не са си намерили дом, ще се насочват към държавни бази и общежития.

13:50

САЩ прогнозират войната да продължи до края на годината: CNN

Войната на Русия в Украйна може да продължи до края на 2022 г., смята американският държавен секретар Антъни Блинкен. Това предава CNN, като се позовава на два европейски източника, пожелали анонимност. САЩ и Европа бързо са приели, че конфликтът няма да приключи скоро.

Някои от източниците на CNN твърдят, че няма индикации руският президент Владимир Путин да е променил целите си и е малко вероятно да продължи дипломатическите преговори, освен ако не е изправен пред поражение.

В началото на войната очакванията бяха Москва бързо да превземе Киев и развитието към момента говори за неуспеха на Русия на бойното поле. Колкото по-дълго обаче продължава войната, толкова по-голям е ударът за украинския народ.

Докато официалните представили подчертават, че ще има международен консенсус за предоставяне на подкрепа на Украйна, в същото време признават, че може да има много предизвикателства по отношение на оръжията.

11:45

Украйна се опитва да пробие руската обсада в Мариупол

След седем седмици война Украйна обяви, че се опитва да пробие руската обсада на югоизточния град Мариупол. Русия напредва в и около града, но още не го е овладяла напълно, а десетки хиляди, още оставащи в града, са заплашени от гладна смърт според Световната продоволствена програма на ООН.

Говорителят на министерството на отбраната Олександър Мотузяник обясни на брифинг в петък, че "ситуацията в Мариупол е трудна и тежка и се водят сражения", а руската армия постоянно добавя нови попълнения в офанзивата си срещу града. Според него Москва за пръв път е използвала стратегически бомбардировачи.

От думите му се разбира, че формирования на морската пехота и защитаващият района около Мариупол крайнодесен батальон "Азов" са се съединили в хода на "блестяща тактическа операция". "Азов" досега беше водещата сила в отпора на Украйна срещу Русия, след като градът стана руска мишена в първите ѝ дни.

Ден след като Русия обяви, че е пробила обсадата на стоманодобивния комбинат "Илич", се съобщава, че украинските сили се сражават с тях в района на друг голям завод - "Азовстал" - за чието овладяване от руснаците имаше съобщения по-рано. И двата комбината са собственост на "Метинвест" - холдинг на най-богатия човек в Украйна Ринат Ахметов, който по-рано заяви, че няма да позволи предприятията му да работят под руска окупация.

11:00

Британски специални части са обучавали военни в Украйна

Британските специални части SAS са обучавали украински войници в района на Киев, съобщават украински военни източници пред The Times. Офицери от два батальона твърдят пред вестника, че екипи от SAS са провели обучения през последните две седмица. Един от тях казва, че инструкторите са показали как се използват NLAW, тип британски противотанкови ракети. Информацията за участие на британски войници в Украйна за първи път не е потвърдена от Министерството на отбраната на Обединеното кралство.

10:45

САЩ смятат, че потъналият крайцер "Москва" е ударен от две ракети "Нептун"

САЩ смятат, че потъналият руски ракетен крайцер "Москва", флагманът на Черноморския флот на страната, е бил ударен от две украински ракети. Това каза високопоставен американски служител, пожелал анонимност. Той твърди, че ударът е бил нанесен с противокорабни ракети "Нептун". САЩ смятат, че има жертви от екипажа на кораба, въпреки че данните са неясни, добави служителят, цитиран от Reuters. Руските новинарски агенции цитираха министерството на отбраната в четвъртък, че ракетният крайцер "Москва" е потънал в бурно море след пожар и експлозии на боеприпаси на борда. Украйна заяви, че е нанесла ракетен удар по "Москва" от брега. Агенцията съобщава, че не е успяла да провери твърденията на нито една от страните.

Руското министерство на отбраната съобщи в четвъртък, че екипажът от повече от 500 души - е бил "евакуиран на други кораби на Черноморския флот". Но той не уточни дали е целият екипаж, нито даде подробности.

"Москва" имаше стратегическо място в арсенала на войната на Кремъл, като потъването му е съществена загуба за Русия. Крайцерът беше най-големият руски кораб в Черноморския флот, оборудван с управляеми ракети за сваляне на самолети и атака на брега, както и с радар за осигуряване на прикритие от противовъздушна отбрана на флота, припомня Reuters.

15 април

20:29

Русия съобщи, че е ударила ракетен завод край Киев

Русия съобщи, че е разрушила завод за ракети близо до Киев и заяви, че ударите срещу украинската столица ще бъдат засилени в отговор на атаките, извършени от Украйна на руска територия, съобщи AFP. Руският удар може да се приеме за отмъщение и за потопения вчера от украинските сили ракетен крайцер "Москва", флагман на руския черноморски флот.

Тези декларации на Москва изглежда вещаят нова промяна в подхода на Русия, която, след като не успя да победи защитниците на Киев, беше съобщила в края на март, че ще се съсредоточи върху Източна Украйна и беше изтеглила силите си за щурм срещу украинската столица, коментира агенцията. "Броят и мащабът на ракетните удари по обекти в Киев ще се увеличат в отговор на всички терористични атаки и саботажи, извършени на руска територия от националистическия режим в Киев", съобщи руското министерство на отбраната, обявявайки унищожаването на цех за производство на ракети земя-въздух във фабрика "Визар".

Според информационната агенция удареният оръжеен завод в района на Киев произвежда ракетите "Нептун", които украинската армия каза, че е използвала за удар по крайцера "Москва". Агенцията се позова на свои журналисти, уверили се на място, че предприятието е пострадало от ракетно попадение.

18:35

Уличните битки за Мариупол продължават

Руските сили все още не са успели да овладеят напълно град Маирупол, твърди говорителят на украинското военно министерство Олександр Мотузианик. Според него в момента се водят активни бойни действия край металургичния завод Илич и района на пристанището. Той допълва, че за първи път от началото на инвазията по Мариупол са нанесени въздушни удари от бомбардировачи с голям радиус на действие.

14:53

Разделение сред управляващите в Германия за изпращане на танкове в Украйна

Германският вицеканцлер Роберт Хабек направи завой спрямо исканията Берлин да изпрати танкове на Украйна на фона на разделение в германските управляващи партии доколко да се замесят във войната и на опасения, че страната може да стане следваща цел на руските атаки. Хабек, който е член на "зелените", преди два дни заяви, че "трябва бързо да се достави всичко, което е в помощ на украинската армия" в отговор на призивите на Киев за изпращането на танкове и друго военно оборудване. Вчера обаче в разговор с Politico той зае по-предпазливата позиция на социалдемократическия канцлер Олаф Шолц.

Хабек изрази опасения, че доставката на танкове от западни производители може да накара Москва да разшири обхвата на военните си действия до западните страни. "Тежкото въоръжение е синоним на танкове, а всички държави в НАТО до този момент отхвърлят това, за да не се превърнат те самите във военни цели", коментира той. И допълни, че НАТО и ЕС първо трябва да обсъдят дали "искаме да променим тази позиция".

Същевременно тази седмица германският външен министър Аналена Бербок, която също е от "зелените", призова за доставянето на "тежко въоръжение" за Украйна, подчертавайки, че "сега не е времето за извинения, а за прагматизъм".

13:37

Франция е доставила военно оборудване за 100 млн. евро на Украйна

Франция е доставила военно оборудване за над 100 млн. евро на Украйна от началото войната и ще продължава с доставките в бъдеще. Това заяви френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли. По думите й става въпрос за "средства за защита, оръжия и муниции, както и оръжейни системи, които отговарят на нуждите, изразени от Киев".

След нова молба за доставки от страна на украинското министерство на отбраната Парли посочва, че "Париж ще осигури още военни мощности" в унисон с продължаващите си ангажименти за подпомагане на украинските сили, защото "тяхната сигурност е и наша сигурност". Френската военна помощ е в допълнение към вече изпратено военно оборудване за 1.5 млрд. евро на Киев от ЕС.

13:07

Финландия очаква "наистина гаден" преходен период до влизането в НАТО

Има "голяма вероятност" Финландия да се присъедини към НАТО и кандидатурата й да се придвижи "по възможно най-бързия начин". Това коментира Тити Тупурайнен, министър на страната по европейските въпроси, пред британската телевизия Sky News. Според нея обаче преходният период между депозирането на кандидатурата и реалното членство "може да стане много гаден". Затова в интерес на всички процедурата трябва да протече "възможно най-бързо", допълва министърът.

"Видяхме какво може да направи Русия, на какво е способен Владимир Путин. Той е безмилостен диктатор и иска да върне годините на бившата Съветска Русия. Не можем да позволим това да се случи. Така че трябва да направим това, което трябва да направим - като западни страни, като защитници на либералните ценности и като либералната демокрация. Трябва да действаме обединени и да изолираме Русия", обобщава Тити Тупурайнен. Вчера бившият руски президент Дмитрий Медведев, който сега е зам.-председател на Съвета за сигурност на страната, заплаши, че Кремъл ще разположи ядрено оръжие в Прибалтийския регион, ако Финландия и/или Швеция влязат в НАТО.

12:15

Moody's: Русия може би се намира във фалит, след като е платила с рубли задължения по облигации в долари

Рейтинговата агенция Moody's обяви, че Русия може би се намира във фалит, след като е извършила плащания по доларови облигации с рубли. Западът наложи тежки финансови санкции на Русия след нахлуването й в Украйна, което създава проблеми на Москва да изплаща задълженията си по външния дълг.

"Съобщава се, че Русия е извършила плащания по две облигации с падеж през 2022 и 2042 г. в рубли, а не в щатски долари, което представлява промяна в условията на плащане спрямо първоначалните договори за облигации и следователно може да се счита за неизпълнение, според определението на Moody's, ако не бъде намерено решение до 4 май, когато е краят на гратисния период", се посочва в официално изявление на агенцията.

Според агенцията, докато някои руски еврооблигации, издадени след 2018 г., позволяват плащания в рубли при някои условия, тези преди 2018 г. - като споменатите две, не позволяват подобно плащане.

Когато има закъснение с плащанията по заем за дълъг период от време, се смята, че се влиза в процедура по неизпълнение, или фалит. Точните ефекти от неизпълнението варират в зависимост от вида на заема, но могат да включват увреждане на кредитния рейтинг, загуба на определени активи и трудности при получаване на нови заеми в бъдеще, смятат от компанията.

Ако се прецени, че Русия е в неизпълнение, това ще бъде първият й голям фалит по чуждестранни облигации след 1917 г. През 1998 г. Русия не изплати вътрешен дълг от 40 млрд. долара и девалвира рублата при президента Борис Елцин, защото беше фалирала след азиатската дългова криза и падащите цени на петрола, които разклатиха доверието в нейния краткосрочен дълг в рубли, припомня Reuters. Този път има парите, но не може да плати, защото голяма част от резервите й, бяха замразени от САЩ, ЕС, Великобритания и Канада.

11:16

Русия вероятно ще промени стратегията си в Черно море

След потъването на ракетния крайцер "Москва" Кремъл по всяка вероятност ще преоцени стратегията на своите военноморски сили в Черно море, твърди в последния си разузнавателен брифинг британското министерство на отбраната. Освен флагмана на своя черноморски флот, руската армия загуби на 24 март и голям десантен кораб клас "Алигатор" на име "Саратов". Той бе взривен на пристанището в окупирания пристанищен град Бердянск. В резултат на всичките тези събития вероятността за мащабен военноморски десант в района на основният украински пристанищен град Одеса намалява още повече.

Украинската армия обяви, че ракетният крайцер "Москва" е потънал в резултат на два удара с противокорабни ракети "Нептун", които са местно производство и по технически спецификации имат обхват от близо 300 км. Твърдението обаче не е потвърдено от независим източник. Също така не е ясно дали Киев разполага с нещо повече от прототипи на системите "Нептун" и дали всъщност те изобщо са оцелели след първоначалните руски ракетни удари и бомбардировки. От друга страна обаче британският министър-председател Борис Джонсън обеща военна помощ с по-тежки оръжейни системи, която също ще включва противокорабни ракети. По неофициална информация те може да са и някоя от версиите на американските прецизни боеприпаси Harpoon. С потъването на "Москва" Русия губи не само част от възможностите си да обстрелва Украйна с крилати ракети "Калибр", но и важна мобилна платформа за противовъздушна отбрана с по-голям радиус на действие, допълват от британското разузнаване.

Всичко това ще принуди руският черноморски флот да държи своите надводни плавателни съдове на по-голямо разстояние от украинския бряг. На теория подобна стъпка би могла в някаква степен да облекчи военноморската блокада на основните украински пристанища и да доведе до частично отпушване на комерсиалното корабоплаване около тях. Руските военноморски сили обаче може да се опитат да компенсират това стратегическо отстъпление с предно разполагане на подводници клас "Кило". Кремъл е базирал в Черно море 4 или 5 подобни бойни плавателни съда, които биха могли да пускат безшумно баражи от плаващи морски мини, а също така и директно да обстрелват с торпеда бойни или дори цивилни кораби, в случай че морското противопоставяне ескалира още.

10:30

Путин може да ползва ядрено оръжие в отчаянието си, смята бивш директор на ЦРУ

Неочаквано неблагоприятното развитие на руската военна инвазия в Украйна може да доведе до използване на оръжия за масово поразяване, включително ядрени. Това е обявил вчера бившият директор на ЦРУ Уилям Бърнс по време на своя реч в Технологичния университет на Джорджия.

"Предвид потенциалното отчаяние на президента Путин и руското ръководство, като се имат предвид неуспехите, с които те се сблъскват до момента във военно отношение, никой от нас не може да отхвърли с лека ръка заплахата за потенциално прибягване до тактически или маломощни ядрени оръжия" коментира той, цитиран от The Guardian.

Путин повиши степента на бойната готовност в руските стратегически сили за ядрено възпиране малко след началото на инвазията на 24 февруари. Според Бърнс обаче до момента САЩ не виждат "много практически доказателства за реално разполагане на оръжия, които да предизвикат повече притеснение. Вчера също така бившият руски президент и настоящ зам.-председател на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заплаши Швеция и Финландия с разполагане на ядрено оръжие в Прибалтийския регион, в случай че двете страни решат да се присъединят към НАТО.

"Очевидно сме много загрижени. Знам, че президентът Байдън е дълбоко загрижен по въпроса за да избегне на Трета световна война, за да избегне прекрачването на прага, отвъд който, както знаете, ядреният конфликт става възможен", обобщава ситуацията Уилям Бърнс.

10:04

Мощни експлозии край Киев след потъването на крайцера "Москва" в Черно море

Мощни взривове е имало в украинската столица Киев рано тази сутрин, а сирените за въздушно нападение са били активирани на територията на цялата страна. Това се случва в момент, когато гражданите се подготвят за нови руски нападения, след като късно в четвъртък флагманът на руския Черноморски флот "Москва" потъна в резултат на детонация на боеприпаси на борда, съобщава Reuters. Съобщава се, че в части от украинската столица е било прекъснало електричеството. В социалните мрежи се появяват твърдения за общо шест експлозии, след които на места е електроподаването е било прекъснато.

Взривовете, изглежда, са били най-мощните в района на Киев, откакто по-рано през април руските войски започнаха да се изтеглят от тази част на страната, за да се готвят за следващия етап на офанзивата - този път в Източна и Южна Украйна. Късно снощи Русия изгуби основния си боен кораб в Черно море в момент, когато армията на Путин продължава да обстрелва от корабите си украински градове по крайбрежието. Жителите на Одеса и Мариупол, който е на брега на Азовско море, се готвят за нови руски атаки.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 3

    Че не потъна по наблизо , че да пратим няколко бригади роми за джелязо ...

    Нередност?
Нов коментар