България е наполовина добре

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Последните месеци дават неочаквано много възможности за повторение на класическия тест с наполовина пълната чаша. В икономиката и политиката се случват серия бурни събития, които радват оптимистите и ужасяват черногледите хора.

"В енергетиката е хаос и секторът затъва в сериозна криза", е основното послание на служебното правителство и президента Румен Радев от седмица насам. За тях - хората, които сега влизат в управлението на държавата, чашата е наполовина празна. Объркването в този сектор сега е причинено най-вече от войната на Русия срещу Украйна и оптимистите донякъде дори се радваха на него, защото то дава възможност да се намали огромната енергийна зависимост на България от Москва. Сега обаче подозренията са, че служебното правителство ще се опита да запълни празната половина от чашата отново с помощта на "Газпром". В Министерството на енергетиката бяха назначени хора, чиято политическа история не оставя много съмнения за какво ще работят - вижте повече в текста "Метаморфозите на Еленко Божков, или кой е новият зам.-министър на енергетиката"

За песимистите огромният ръст в цените на горивата очевидно е много лоша новина. Оптимистите обаче смятат, че пикът вече е стигнат и оттук нататък те ще падат - в България традиционно това се случва след края на лятото, но сега очакваното забавяне на икономиките по света ще има много по-голяма роля. Песимистите обаче смятат, че дори и да има спад, цените на горивата в близките месеци, а вероятно и години едва ли ще стигнат стойностите от миналата есен. Съветите им накратко са да се подготвим за дълъг период на високи цени.

Напълно неочаквано през следващите месеци България има шанс да влезе в Шенген - европейското пространство за свободно пътуване. Спомнете си за това следващия път когато чакате на опашката да влезете в Гърция. Ако бяхме в Шенген, границата щеше да бъде табела на магистралата, за която дори не се намалява скоростта. Възможността за влизане в това пространство обаче е реална само според оптимистите. Сега получаваме шанс, защото предстои да бъде приета Хърватия, покрай нея и Румъния и така България би останала единствената членка на ЕС извън Шенген (освен Кипър, където проблемът е друг). Този шанс обаче далеч не означава, че приемането е сигурно - трябва да се свърши много работа, и то най-вече от служебното правителство.

Въпросът при него е имат ли капацитет хора, огромна част от които идват отвън в държавната администрация и европейската политика, да се организират ефективно за толкова кратко време. Отговорът му е важен и е много по-голям от удобството при пътуване из Европа - от влизането в Шенген има съвсем конкретни икономически ползи. То е важно и погледнато малко по-отгоре - изолирана и слаба България ще изглежда още по-лесна плячка за хибридните атаки на Москва, което носи след себе си дълга композиция от сериозни рискове. (Вижте коментар по темата и анализа "България и хърватският (последен) влак за Шенген")

В никакъв случай не пропускайте и удивителната история за това как една цяла община забрани да се прави ток от вятър. Аргументите са наистина изключителни - ето ви един в аванс: Перките убиват птиците, няма кой да яде мишките, те стават много повече и идва епидемия от чума. Удивителното в случая не са толкова самите аргументи, колкото това, че те са приети от официален общински орган. Цялата история четете в текста "Защо "Исторически парк" спира вятърен проект за 1.2 млрд. лв."

Това са само част от интересните текстове в броя на "Капитал" - направихме го с надеждата дори и на песимистите той да се види поне наполовина пълен. Приятно четене.

В броя ще видите още:

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар