Вярно или не: Скъпият газ ли спря "Неохим"

Директорът на завода и бивш кандидат-депутат на ГЕРБ се оплака на Бойко Борисов, че предприятието не може да работи

"Промяната" уби България", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при посещението си в "Неохим"
"Промяната" уби България", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при посещението си в "Неохим"
"Промяната" уби България", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при посещението си в "Неохим"    ©  Велко Ангелов
"Промяната" уби България", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при посещението си в "Неохим"    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

При посещението си в димитровградския "Неохим" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че "Промяната" е убила България. Поводът беше оплакването на изпълнителния директор и един от основните акционери Стефан Димитров, че торовият завод е бил принуден да спре работа и да освободи работници заради поскъпването на природния газ. Борисов пое подадената топка и пусна 30-минутното видео във Facebook от срещата с критики към кабинета на Кирил Петков. Фактите обаче оспорват твърденията на Димитров, който беше кандидат-депутат от ГЕРБ миналата пролет.

Защо заводът не работи?

"Неохим" традиционно спира работа през лятото за планови ремонти.

Според Димитров заводът е спрял заради поскъпването на газа. "Иначе към днешна дата (13 август - бел. ред.) трябваше да работим", каза той.

Реално обаче всяка година производството спира през лятото за текущи ремонти. Във всички отчети е посочено ясно, че производството е непрекъснато през 6 - 9 месеца от годината. Съобщение за предстоящ ремонт беше публикувано и на сайта на "Неохим" на 1 август. Компанията използва тези прекъсвания и като аргумент да получи държавна подкрепа.

Съкращава ли работници "Неохим"?

Не. Прекратени са договорите на двама души по взаимно съгласие.

Димитров каза също, че заради спирането на производството са освободени 61 души. Данните на Главната инспекция по труда, която се самосезира и извърши проверка, показват друго - че част от освободените работници са излезли в пенсия, а друга част са били на срочни договори за определена работа. "Има само два случая на прекратени трудови договори по взаимно съгласие, посочиха оттам.

Загива ли индустрията?

Не. Напротив, финансовите резултати са много добри.

Според Димитров драстичното поскъпване на газа е фатално за цялата индустрия. Финансовият отчет на "Неохим" обаче показва, че за първите шест месеца на 2022 г. заводът е на 75.8 млн. лв. нетна печалба - 3.5 пъти повече спрямо същия период на 2021 г. Продажбите му са за над 400 млн. лв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар