"Неохим" рязко повишава приходите и печалбата си

Разходите на торовия завод също скачат заради поскъпването на природния газ

В завода в Димитровград работят около 700 души
В завода в Димитровград работят около 700 души
В завода в Димитровград работят около 700 души    ©  Цветелина Белутова
В завода в Димитровград работят около 700 души    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Димитровградският торов завод "Неохим" рязко повишава приходите си през миналата година, трицифрен ръст отбелязва и печалбата. Това показва неодитираният отчет на дружеството, публикуван на сайта на борсата. В същото време разходите се увеличават значително заради поскъпването на природния газ, който е основна суровина за производството, както и на енергийните цени.

Ценови ефект

Оборотът на дружеството се увеличава с 56% (виж таблицата), като малко над половината от продажбите са в страната, а останалото се изнася. Основният продукт е амониев нитрат, но заводът произвежда също амоняк и др. Компанията не дава данни за произведени количествата торове и най-вероятно ръстът идва основно от повишените цени. Заради поскъпването на природния газ през миналата година цените на торовете скочиха в световен мащаб, а някои заводи временно спряха производството. "Неохим" също не работи близо три месеца през лятото, но това е традиционният период, в който прави текущи ремонти.

От отчета става ясно още, че дружеството е получило близо четири пъти повече правителствени финансирания, които достигат 1.7 млн. лв. през миналата година. Основната част от тях са по програмата за компенсиране на небитовите крайни потребители на ток.

В същото време рязко се увеличават разходите, като тези за суровини и материали (основно природен газ) нарастват с близо 80% до над 209 млн. лв. С почти 60% се повишават и разходите за горива и енергия, макар и делът им като цяло да е по-малък (20.8 млн. лв.). На този фон компанията успява да отчете 240% ръст на нетната печалба за 2021 г.

Компанията

В края на ноември миналата година акционерите гласуваха дружеството да премине към двустепенна система на управление, като бяха определени по петима членове на надзорния и управителния съвет. Назначени бяха и двама нови изпълнителни директори на мястото на досегашния дългогодишен директор Димитър Димитров, който влезе в надзора.

Основни акционери в дружеството са "Еко тех" (24.28%), "Евро ферт" (24.03%) и "Феборан" (20.3%), а регистрираната в Лихтенщайн Agrofer International Establishment държи 7.68%. Чрез придобиване на "Феборан" преди няколко години като индиректен съсобственик в компанията влезе австрийската Borealis, която е един от най-големите производители на торове в Европа.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvd50491823 avatar :-|
    Костадин Иванов
    • + 1

    От 32 години не бях чувал добра дума за Химкомбината.

    Нередност?
Нов коментар