🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цената на войната

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Зимата в Европа ще е тежка. И това е ясно за всички. Цените на енергоносителите се повишават непрекъснато и достигнаха космически висоти, а това удря както индустриалните производства в Европейския съюз, така и потребителите. В някои страни от ЕС напрежението вече се отрази върху политическата стабилност - в Италия падна правителството, в Чехия хиляди крайнодесни излязоха на протести, във Франция Макрон е подложен на натиск...

Ето защо ЕС подготвя непазарни мерки за справяне със ситуацията. Брюксел ще се опита да въведе общ таван на цените на газа или електроенергията, както и на петролните продукти от Русия. Следващата мярка е да отнеме високите печалбите на енергийните фирми и с тях да субсидира високите сметки на хората и бизнеса. Това обаче са мерки, които приличат повече на социализъм, отколкото на свободна търговия. Още повече че така се наказват по-технологичните и по-зелени фирми. Но пък алтернативата е социално напрежение и политически трусове из целия съюз през зимата, което едва ли е мечтата на който и да било държавник (вижте подробности в темата на броя).

Очевидно е, Брюксел вече има план - въпросът е дали той ще е ефективен или контрапродуктивен. И преди да се включи хорът на путинофилите в България, трябва да си дадем сметка, че това е цената, която плащаме ние и цяла Европа за безумната война, която Путин започна, като нападна Украйна, както и опитите му да използва газа и петрола като оръжие срещу санкциите.

А че това е така го признава и енергийният служебен министър Росен Христов в интервю за "Капитал".

Добрата новина е, че данните от Евробарометър сочат, че европейските народи са все по-солидарни и одобряват с огромно мнозинство действията на своите правителства срещу Русия, както и готовността им да понесат лишения, но да не се поддадат на руския шантаж.

Има и още една добра новина - Европа все пак се отърсва от зависимостта си от руския газ и намира алтернативи, за да стане енергийно неутрална или поне много по-диверсифицирана. Според анализ на сп. Economist санкциите на Запада рано или късно ще увредят руската икономика, а най-мощните мерки привличат най-малко внимание - като това, че износът за Русия на микрочипове е намалял с 90% в сравнение с миналата година, федерацията е приземила голяма част от самолетите си поради липса на резервни части, а спадът на производство на автомобилостроенето е с 90%.

Но за селата от Карловско, които бяха застигнати от невиждан потоп, който ги превърна в кално поле, енергийните неволи на Европа едва ли имат значение, тъй като те се борят за оцеляването си - буквално. В новия брой ще откриете репортаж за сполетялото ги бедствие и опит да се открият виновните за тази катастрофа.

На този фон състоянието на праисторически и антични паметници, които тънат в треволяк, сякаш е малозначително. Но е факт, че България не може да ги превърне в туристически атракции, въпреки че е третата страна в Европа след Италия и Гърция по исторически паметници - анализ и мнения по тази тема можете да намерите в този текст.

В броя ще прочете още интересни четива като:

Все още няма коментари
Нов коментар