🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Жозеп Борел: Просперитетът на ЕС разчиташе на Русия и Китай, но този свят вече го няма

Промените ще изискват голямо преструктуриране на европейската икономика, ще бъдат трудни и ще създават политически проблеми

"Трябва да обясним връзката между политическата свобода и по-добрия живот", заяви Борел
"Трябва да обясним връзката между политическата свобода и по-добрия живот", заяви Борел
"Трябва да обясним връзката между политическата свобода и по-добрия живот", заяви Борел    ©  Reuters
"Трябва да обясним връзката между политическата свобода и по-добрия живот", заяви Борел    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел в речта си пред годишната конференция на посланиците на ЕС в Брюксел

Нашият просперитет разчиташе на Китай и Русия - за енергия и пазар. На руския газ, за който се предполагаше, че е евтин и сигурен. На големия китайски пазар - за внос и износ, за да имаме евтини стоки. Това е свят, който вече не съществува. Очевидно днес трябва да намерим нови начини за добиване на енергия в самия ЕС - възможно най-много, защото не бива да сменяме една зависимост с друга. Фактът, че Русия и Китай вече не са това, което бяха за икономическото ни развитите, със сигурност ще изисква голямо преструктуриране на нашата икономика. Промените ще бъдат трудни и ще създадат политически проблеми.

От друга страна, ние делегирахме сигурността си на САЩ. Макар сътрудничеството с администрацията на Джо Байдън да е чудесно и трансатлантическите отношения никога да не са били по-добри, никой не знае какво ще стане след две години или дори през ноември. Какво щеше да е сега, при войната в Украйна, ако вместо Байдън в Белия дом беше Доналд Тръмп или някой като него?

Отговорът за мен е ясен - трябва да поемем по-голяма част от нашата отговорност за гарантиране на сигурността си. Виждаме и как радикалната десница се засилва в нашите демокрации. Така че сме изправени пред сложна обстановка - вътрешна и външна, и старите рецепти вече не работят. Сблъскваме се с нарастващи предизвикателства за сигурността и вътрешното ни единство е под заплаха.

Случиха се неща, за някои от които знаехме, че може да се случат, но други ни изненадаха. Първо, не вярвахме, че идва война. Тук, в Брюксел, американците ни казваха "те ще нападнат", а ние не бяхме склонни да повярваме. И си спомням много добре, когато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ми позвъни и каза: "Ще се случи този уикенд." Два дни по-късно в 05:00 ч. сутринта те започнаха да бомбардират Киев. Не предполагахме също и че Украйна е готова да се опълчи толкова успешно, както стана в действителност. Разбира се, благодарение и на нашата военна помощ.

Не предвидихме и капацитета на Путин да ескалира до ядрени заплахи. Всеки европейски гражданин трябва да прочете последната му реч, когато обяви анексирането. И ние трябва да обясним на света какво означава този поход срещу Запада и кои са истинските причини за тази война.

Трябва да мислим по-политически и да направим връзката между всички тези проблеми. Бюрократизирането на политиките в ЕК и "национализирането" им в Съвета на ЕС продължава да е трудна задача; изисква се още много работа, за да бъдем единна сила.

Комуникацията е нашето бойно поле, но ние не печелим, защото не се бием достатъчно. Руснаците и китайците са много добри в това. Те се индустриализират, имат ферми за тролове, които достигат до всекиго по света. Ние нямаме нищо, което може да се сравни с Russia Today или дори с Радио "Свобода".

Трябва да обясним каква е връзката между политическата свобода и по-добрия живот. Ние, европейците, имаме изключителния шанс да живеем в тази част на света, в която политическата свобода, икономическият просперитет и социалната подкрепа са най-добрата комбинация. Но в останалия свят не е така. Задачата ни е да обясним, че демокрацията и свободата не могат да бъдат заменени с икономически просперитет - те вървят заедно. Иначе нашият модел няма да оцелее в този свят.

Все още няма коментари
Нов коментар