САЩ: Въпроси за лидерството

Джо Байдън и Доналд Тръмп искат отново да са кандидати през 2024 г. Техните партии може да имат други идеи

Американците се страхуват за здравето на своята демокрация
Американците се страхуват за здравето на своята демокрация
Американците се страхуват за здравето на своята демокрация    ©  The Economist
Американците се страхуват за здравето на своята демокрация    ©  The Economist

Америка скоро ще стане свидетел на вълнуваща нова политическа епоха - или на сърдит реванш между заклети врагове, който почти никой не иска да гледа. Който и да успее най-после да отстрани Доналд Тръмп от политиката, ще определи бъдещето. Дали ще бъде опонент от първичните избори? Или по време на президентските избори през 2024 г. може би президентът Джо Байдън или друг демократ, който ще заведе Демократическата партия в друга посока?

Нарцисизмът на Доналд Тръмп ще продължи да бъде черната дупка, около която гравитира американската политика - поне в близкото бъдеще. С мотиви, които са толкова юридически и психологически, колкото и политически, Тръмп смята, че няма друг избор, освен да се кандидатира отново за президент. Ако не го направи, това би означавало да остане много по-уязвим за множеството наказателни и граждански дела, които са заведени срещу него. И още по-лошо от негова гледна точка - би го направило незначителен и безпомощен да предотврати отдалечаването на прожекторите, донорите и дори вероятно най-твърдите му поддръжници.

Резултатите от междинните избори обаче показаха отново, че Тръмп е губещ, след като много от подкрепените от него кандидати бяха отрязани от гласоподавателите. Междувременно неговият потенциален съперник на първичните избори, губернаторът на Флорида Рон Десантис, се доказа като новия силен човек в Републиканската партия. Донорите и официалните лица на републиканците, много от които искат да бъдат свободни от Тръмп, ще се обърнат към Десантис.

Други ще се обърнат към Глен Янгкин, губернаторът на Вирджиния, който предлага по-мека и мила версия на републиканския културен и социален кръстоносен поход в сравнение с губернатора на Флорида. Трети ще се обърнат към Майк Пенс, който бе вицепрезидент на Тръмп, но благодарение на своя отказ да помрачи изборите през 2020 г. може да се представи на републиканските евангелистки гласоподаватели като човек с истински интегритет. Би било интересно да разберем доколко това въобще има значение.

Доналд Тръмп смята, че няма друг избор, освен да се кандидатира за президент през 2024 г.

Вероятно не много, защото е невъзможно да не броим Тръмп като сериозен кандидат. Той разбира как се използват лостовете на влияние. Точно това му позволява да играе големи игри със слаба ръка. Ефектите са катастрофални. Той често се възползва от военизираните си поддръжници като клуб за натиск и заплахи над потенциални опоненти и критици, с особено разрушителен ефект на 6 януари 2021 г. Погледнато през неговата перспектива, колкото повече опоненти разбиват анти-Тръмп вота на първичните избори, толкова по-добре

Именно подходът на Тръмп го ограничава при самите президентски избори. Известната му реплика по отношение на лоялността на поддръжниците му - че може да застреля някой на "Пето авеню" и пак няма да загуби подкрепата им - е само половината от историята. В замяна той сметна, че е важно постоянно да доказва своята лоялност към тях. Той не може дори да се похвали за успеха си в осигуряването на ваксини срещу ковид-19. Когато каза по време на събитие, че си е бил трета доза, бе освиркан. Тази обсесия с култивирането на фанатици обяснява защо Тръмп никога не е имал подкрепата на мнозинството - и защо няма шанс да я получи сега. На повечето американци искрено им е писнало от представлението му.

Междувременно в лагера на демократите президентът Джо Байдън ще бъде под натиск да не се кандидатира за нов мандат заради своята възраст и ниска популярност. Веднъж щом един демократ - например губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм, губернаторът на Мичиган Гретчен Уитмър или губернаторът на Колорадо Джаред Полис - реши да се кандидатира, ще го направят и много други. Историята показва, че президентите, които са се срещали със сериозни предизвикателства по време на първичните избори, имат проблеми. Но Байдън може и да се справи. Ако стане така, на американците може пак да им се наложи да избират между двама стари антагонисти, които твърдо не искат.

Ако Байдън има мъдростта да се оттегли, Камала Харис ще посочи като аргументи защо демократите трябва да застанат зад нея ролята си на вицепрезидент и това, че е черна жена. Някои ще го направят. Но други членове на администрацията на Байдън като министъра на транспорта Пийт Бутиджидж или търговския министър Джина Раймондо също ще се включат. Ще настане разгорещен дебат за посоката на демократите.

Американците се страхуват за здравето на своята демокрация. Докато ново поколение лидери се бори за позиции и в Републиканската, и в Демократическата партия, те могат да видят вдъхновяваща демонстрация именно на демокрация.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Ами ако

Много политолози смятат, че изборите през 2024 г. ще са просто повторение на тези от 2020 г. Ами ако Джо Байдън или Доналд Тръмп имат сериозни здравословни проблеми? Байдън ще навърши 81 г. през 2023 г., а Тръмп - 77 г., което по случайност е и средната очаквана продължителност на живота за американците. И двамата са под сериозно напрежение да се оттеглят и да дадат път на по-млад кандидат. Ако който и да било от двамата напусне президентската надпревара, ще започне битка за власт. А ако и двамата трябва да се откажат, изборите през 2024 г. ще са широко отворени за всички желаещи.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Учителят в произволен демократичен щат : Здравейте, днес ще говорим за политически убеждения. Нека започнем урока така. Като начало, нека всеки се представи, приблизително както ще направя аз сега: аз съм Слийпи Джо - и съм либерал.

    Гласове в класа: Аз съм Мери - аз съм либерал... Аз съм Серж - аз съм либерал... Аз съм Дони - и аз съм Тръмпист.

    Учителят: Дони, как така и защо?

    Дони: Да, много е просто. Баща ми е Тръмпист, майка ми е Тръмпист, всичките ми приятели са Тръмписти, аз също съм Тръмпист.

    Учителят: Дони, не трябва така, трябва да можете да развивате самостоятелно мислене в себе си. Само си представете, ако баща ви беше престъпник, майка ви беше проститутка и всичките ви приятели бяха гейове. Какъв бихте били тогава?

    Дони: Е, тогава вероятно щях да бъда либерал...

    Нередност?
Нов коментар