ChatGPT за политическата ни криза

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните две години българската политика живее заключена в особен парадокс. От една страна са огромните очаквания на хората за промяна - за модернизация, конкретни резултати и развитие. От другата страна обаче е реалността, че през по-голямата част от тези две години държавата се управляваше от президента през служебни правителства, които по замисъл трябва само да крепят тавана и да подготвят избори. Дори и през седемте месеца на Кирил Петков във властта на практика нямаше парламентарно мнозинство заради разногласията с ИТН в четворната коалиция, така че това също не беше съвсем редовен кабинет.

Разминаването между очакванията на хората и оправданията на политиците създаде вълна от разочарование, която ще има ефекти в много различни посоки. И по всяка вероятност ще я изпита и Румен Радев.

През следващите месеци президентът вероятно ще запази ключовата си роля в държавното управление, а оттам и в българската политика. Последното назначено от него служебно правителство управлява вече половин година и с новия указ след разпускането на парламента ще продължи поне до края на април. Един от съвсем реалистичните варианти е избраният през пролетта парламент да изпадне в същата безполезна ситуация като сегашния и така сегашното "временно" управление на президента може да продължи до след местните избори през октомври - повече от година.

Това превръща президента в доста важен за държавата политик в ключов момент за България и обяснява вниманието, което "Капитал" му отделя в този брой. От него зависи не само решаването на текущи кризи, но и успешното приключване на по-дългосрочни проекти, като например целта за скорошно влизане в еврозоната.

Как точно ще действа през следващите месеци не е съвсем ясно, защото сегашната ситуация е безпрецедентна - никога в новата ни история президентът не е управлявал цялата държава толкова дълго време, и то без парламент. От действията на Румен Радев в политиката през шестте му години в нея могат да се направят достатъчно обосновани предположения какво ще става и през тази седма поред година - вижте ги в темата на броя.

В опит да отпушат иначе задръстената политика две от парламентарните сили - "Продължаваме промяната" и "Демократична България", започнаха разговори да се явят заедно на изборите през април. Дали това ще им помогне да имат повече гласове отколкото поотделно и ще направи ли по-лесен пъзела за правителство през пролетта - в този текст.

Цената на сегашната политическа криза не е само липсата на ефективност. Тук ще видите коментар, който разказва накратко за два скандални случая на промени в закони, които са донякъде прокарани в този парламент. Едната е в полза на конкретна застрахователна компания, но пречи на влизането ни в еврозоната - класическо нарушаване на баланса между публичен и частен интерес. Още по-скандалното в случая е, че парламентът не успява да намери време и мнозинство за ключово важни промени, като например тези за главния прокурор. За нуждата от тях има много доказателства, но последното беше и акцията срещу Nexo. В зависимост от това дали хората от компанията са виновни или не, реакцията на случилото се показа, че:

  • или прокуратурата е изключително опасна държавна институция, която се използва за атака срещу частни компании, или
  • в случай че те са виновни, че доверието в нея е толкова ниско, че критично много хора са убедени в предишното

(тук ще намерите интервю с един от основателите на Nexo, Антони Тренчев, който няма да ви изненада коя от двете хипотези защитава, но разказва интересни детайли).

За да се върнете малко към модерността и усещането, че дори България да е спряла на едно място, светът се движи, не пропускайте текста за изкуствения интелект на ChatGPT. Апропо, питахме го и как да се реши българската политическа криза. Отговори накратко, че партиите трябва да си говорят повече помежду си, а ако не могат да се разберат, да потърсят за медиатори уважавани от повечето хора в държавата личности. Не че е особено оригинално, но естественият политически интелект до момента не дава дори и посредствени отговори.

Все още няма коментари
Нов коментар