🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво е ChatGPT и защо предизвика фурор само за няколко седмици

Чатботът на OpenAI прави малка революция и в бъдеще може да елеминира нуждата от определен тип работна ръка в някои сектори

На 30 ноември OpenAI пусна ChatGPT - чатбот с изкуствен интелект, за свободно тестване
На 30 ноември OpenAI пусна ChatGPT - чатбот с изкуствен интелект, за свободно тестване
На 30 ноември OpenAI пусна ChatGPT - чатбот с изкуствен интелект, за свободно тестване    ©  Shutterstock
На 30 ноември OpenAI пусна ChatGPT - чатбот с изкуствен интелект, за свободно тестване    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Платформата изкуствен интелект генерира уникален текст, поправя грешки, пише код и решава задачи.
  • Засега достъпът до нея е безплатен, но не е ясно до кога, тъй като се планира платена версия.
  • Илън Мъск е сред основателите, но напуска компанията през 2019 г., Microsoft е сред основните инвеститори.

Статията е обновена на 7 април 2023 г.

Как може да разберете, дали разговаряте с човек или робот, особено в онлайн среда? В научнопопулярната класика от 1982 г. - Blade runner, ченгетата използват серия от въпроси, за да разпознаят "репликантите", човекоподобни роботи с изкуствен интелект, които въстават срещу хората. На 30 ноември OpenAI пусна за свободно тестване ChatGPT - чатбот, който би заблудил дори най-взискателния тест, поне на пръв поглед.

"ChatGPT е плашещо добър. Не сме далеч от опасно добър изкуствен интелект" написа Илон Мъск на 3 декември 2022 г. в Twitter, няколко дни след пускането на нашумелия чатбот. ChatGPT всъщност е езиков модел, който отговаря на различни видове въпроси. Разработен е от OpenAI, компания основана през 2015 г. от самия Мъск и други инвеститори (общо седем на брой) с цел развиването на изкуствения интелект глобално, а в него вече се изливат милиарди и от Microsoft, която залага големи надежди на платформата в битката и с конкуренцията.

Това, което прави ChatGPT специален, е способността му да генерира уникален текст. Моделът може да пише разкази, песни, стихотворения, книги, домашни, курсови работи, преводи, описания на снимки, филми и много други неща. Настоящата версия на чатбота, трета, може дори да пише няколко реда код, както и да търси и поправя елементарни грешки в него. Освен че решава математически и логически задачи, чатботът умело води и разговор - отговаря на допълнителни уточняващи въпроси, като софтуерът успява да "проследи мисълта". Пускането му е важно, защото начертава и бъдещето на изкуствения интелект, който може да се внедрява от компании и за лична употреба, което да доведе до намаляване и оптимизиране на разходи в много дейности. Възможността на чатбота да води разговор, поправя грешки и превежда на множество различни езици може да елиминира или намали в бъдеще нуждата от работна ръка като: копирайтъри, преводачи, junior програмисти и много други.

Откъде възниква

След като в края на ноември OpenAI пусна ChatGPT за свободно тестване, само за пет дни регистрациите надхвърлиха 1 млн. души, което доведе до бързото запълване на сървърите на компанията (за сравнение - на Facebook отнема около 10 месеца, за да достигне 1 млн. потребители). Често на новите потребители им се налага да чакат, за да получават достъп до сайта. Причината за огромния интерес е наборът от възможности, които предлага изкуственият интелект.

Q/A с изкуствения интелект

Какво е ChatGPT?

ChatGPT е голям модел за обработка на естествен език, разработен от OpenAI, базиран на архитектурата GPT-3.5.

Как може да използваме ChatGPT и е ли безплатна услугата?

ChatGPT може да се използва за генериране на текст, отговори на въпроси и дори за провеждане на диалог с потребителя. Има безплатни и платени версии на услугата.

Кой е създателят на ChatGPT?

ChatGPT е разработен от OpenAI - изкуствен интелект компания, основана от Илън Мъск, Сам Алтман и други.

Какви въпроси може да бъдат задавани?

Можете да задавате въпроси от всякакъв характер - от прости до сложни. ChatGPT може да отговори на въпроси за наука, история, забавление и много други.

От къде и как може да бъде свален?

ChatGPT не е необходимо да се изтегля, тъй като работи онлайн. Можете да го използвате чрез уебсайта на OpenAI или чрез някои от интеграциите му в други приложения.

Какво е бъдещето на ChatGPT и може ли да замени Google?

ChatGPT има потенциал да бъде използван в различни области, включително в медицината, образованието и бизнеса. Въпреки това, той не може да замени Google, тъй като двата инструмента имат различни функции и приложения.

Може ли да се ползва на български език?

Да, ChatGPT поддържа български език и може да отговаря на въпроси и да генерира текст на български език.

Това не е първият генератор на текст в историята, но може би е най-добрият досега. За сравнение - през 2016 г. Microsoft пусна чатбот, който само в рамките на няколко часа започна да генерира ултракрайни раситски изказвания. Проблемът на повечето чатботове е, че са програмирани да правят няколко точно определени задачи: да пишат постове или да отговарят на прости въпроси, като в някои случаи потребителите спокойно могат да се консултират за използването на оръжие и упражняването на различни видове насилие. Тук ChatGPT се различава драстично от предшествениците си - софтуерът не отговаря на въпроси, свързани с агресия.

Без търсене в интернет

ChatGPT се различава и от други приложения, търсачки и сайтове като Google, които също използват изкуствен интелект. Софтуерът генерира изцяло оригинален текст и отговаря на въпроси, които не са предвидени от програмистите. Google и други търсачки работят като индекс на информация, където може да откриете нещо в интернет, но само ако вече е написано или качено от някого. ChatGPT може да генерира нова информация и да отговаря на въпроси, без да е необходимо да търси в интернет, тъй като моделът е трениран с данни и информация в работна среда (данните са до 2021 г.).

Към настоящия момент тестването на чатбота все още е безплатно. Докога обаче ще продължи да е така не е ясно. На 9 януари OpenAI въведе известно ограничение във въпросите, които потребителите могат да задават на ден, тъй като сървърите продължават да бъдат натоварени на макс почти през цялото денонощие. Плановете на компанията са в бъдеще да предложи платена версия, но към момента не е ясно какви ще бъдат условията.

Отделно, ChatGPT не е единственият продукт, който OpenAI разработва. Моделът DALL-E за генериране на изображения от текст също е собственост на компанията. OpenAI разполага с playground секция - тестова среда на сайта си, където са описани различните видове модели и функции, както и възможностите им, като предлага опция за изпробването на най-различни приложения: превръщането на обикновен текст в python - програмен език, синтезирането на настроение в цвят, представяйки го в CSS (цифров) код, обясняването и синтезирането на програмен код и т.н. Докато услугите може да се тестват безплатно, прилагането им в апликации или бизнес модели не е безплатно. В зависимост от модела и начина, по който ще се използват, OpenAI предлага различни ценови опции за услугите си.

Историята на OpenAI

Въпреки че е един от основателите, Мъск напуска компанията през 2018 г. "поради сблъсък на интереси". През 2019 г. OpenAI се променя от организация с нестопанска цел в корпорация с "ограничена печалба", хибрид между организация с нестопанска цел и такава с цел да печели. През 2019 и 2021 г. компанията получава инвестиция от над 1 млрд. долара от Microsoft, която според Pitchbook оценява стартъпа тогава на 4 млрд. долара.

На 4 декември Илън Мъск разкритикува компанията, като заяви, че ще ограничи временно достъпа ѝ до Twitter. "Трябва да разбера повече за структурата на управление и плановете за приходи занапред. OpenAI стартира като (проект с) отворен код и с нестопанска цел. Нито едно от двете вече не е вярно", сподели ексцентричният милиардер в социалната си мрежа.

"Скоро ще добавим поддръжка за ChatGPT, позволявайки на клиентите да го използват в собствените си приложения за първи път", сподели пък пред инвеститорите на 24 януари Сатя Надела, изпълнителен директор на Microsoft, след публикуването на отчета на компанията. Ден по-рано, на 23 януари, двете компании обявиха, че ще продължат партньорството си, като според информация на Bloomberg Microsoft планира да инвестира допълнително около 10 млрд. долара в OpenAI.

В началото на годината WSJ написа, че OpenAI планира първично публично предлагане на американските борси, като прогнозите бяха за оценка около 29 млрд. долара за стартъпа, почти двойно в сравнение с предходната година. Слуховете за набиране на средства от пазарите може да са сигнал за привършване на средствата на OpenAI, което означава, че инвестицията на Microsoft може да отложи плановете за излизане на пазарите. Въпреки критиките Мъск също продължава да е инвеститор в компанията.

(не)Ограничени възможности

Въпреки че е добър, чатботът все още не е безгрешен. Моделът е захранен с информация до 2021 г. и може да сбърка, особено с въпроси относно последни събития. Със сигурност ще стане по-добър. В момента моделът продължава да се учи от потребителите, които го тестват в цял свят. Грешките в бъдеще ще станат по-малко, синтаксисът на генерирания текст ще се подобри. Плановете на Microsoft да имплементира изкуствения интелект в облачната си инфраструктура само ще подобри представянето на ChatGPT и ще преустанови проблемите с трафика, поне до определена степен.

Предимството на Microsoft като ранен инвеститор в OpenAI може да окаже натиск върху Amazon и Google. От една страна, бизнес моделът на Amazon все още е зависим от приходите от облачния бизнес, където приложението на изкуствения интелект ще съкрати дистанцията, с която компанията на Джеф Безос разполагаше като предимство в сектора. От друга, зависимостта на Google от приходи от търсачката, където редовно хората задават въпроси, може да намалеят, след като друг вид софтуер може да отговаря по-бързо.

Притесненията върнаха хартията

Благодарение на напредъка в изкуствения интелект времето, необходимо за завършване на любимата книга, проект или друг вид задачи или хобита, ще бъде съкратено драстично. Само за няколко секунди ChatGPT генерира достатъчно добър текст, който с малко редакция може да мине дори за академичен текст, както професори от австралийски университет осъзнаха, връщайки изискването работите на студентите да бъдат написани с химикалка на хартия. Последиците от ChatGPT може да бъдат много по-големи от просто студенти, които преписват. Освен това чатботът е направен така, че да прикрива плагиатството.

"Повече човек от човека" е мотото на Tyrell, компанията, производител на репликантите от класиката с участието на Харисън Форд от 80-те години. Според сайта на OpenAI мисията на компанията е "да гарантира, че изкуственият общ интелект (Artificial General Intelligence) - под което имаме предвид силно автономни системи, които превъзхождат хората в повечето икономически ценни дейности - е от полза за цялото човечество". Засега ChatGPT все още се разпознава от човек, най-малкото самият софтуер си признава, че няма мнение или усет, тъй като е просто модел. Но разликата се скъсява. И то бързо.

Творците не харесват това

Освен одобрение ChatGPT предизвиква притеснения и негативни коментари, особено сред творците. Преди дни Ник Кейв отговори на свой фен, който му пратил за коментар текст, писан от ChatGPТ в стилa на австралийската пънк готик звезда. "Това са глупости, подигравка с това да бъдеш човек", е коментарът на Кейв, който е известен със своите дълбоки текстове, които понякога му отнемат години писане. Казва, че не е ентусиазиран от изкуствения интелект, още повече в момент, в който подготвя следващия си албум. "Може да звучи сякаш го приемам прекалено лично, но аз съм текстописец, който точно в този момент е ангажиран с писане. Това е ожесточен борба, тук на бюрото ми, изискваща от мен да създам нова и добра идея. Изисква моята човечност", пише Кейв в типичен стил. Е, в едни други жанрове на музиката, изпълнени с низки страсти, ChatGPТ видимо се справи добре. Сред тестовете, които "Капитал" прави с него, имаше и задание да се напише песен в стил чалга. Получи се много добре, а човек може да повярва, че това е текстът на нов хит от така популярната музика в България.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baza avatar :-P
    Божидар Здравков

    Темата е много интересна, фундаментална.
    Съвсем спонтанен коментар. Текстовете писани уж от хора все повече заприличват на писани от "изкуствен интелект". Ограничен, беден речник, шаблонен език, често чист "булспиик". "...прилагането им в апликации", "...да имплементира изкуствения интелект...".
    Бъдете здрави!

    Нередност?
  • 3
    shb16968240231196344 avatar :-|
    Deutsch GPT

    Мисля, че можете да опитате да използвате chatgpt безплатно в https://gptdeutsch.de/ , за да разберете ясно

    Нередност?
Нов коментар