🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За тях държавата е супер!

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Помните ли кой спечели последните избори? Не, не е ГЕРБ. Малко след като те минаха през октомври, повечето коментари бяха, че никой не ги е спечелил, защото нямаше ясно мнозинство. Сега, в края на този парламент, се вижда, че тези оценки са били изключително наивни. Действията и бездействията на Народното събрание през последните седмици показаха, че изборите са били спечели от няколко съвсем конкретни човека - Алексей Петров, Христо Ковачки и тези, които контролират сериозна част от съдебната система:

  • Интересите на Алексей Петров, който се свързва с компанията "Лев инс", и на Христо Ковачки (ОЗК) бяха безапелационно подкрепени от коалиция, в която влизат ГЕРБ, БСП, ДПС, "Възраждане" и "Български възход". Цената на тази подкрепа вероятно ще се окаже влизането в еврозоната - проект, от който директно печелят всички българи през по-ниски лихви по кредити и още доста косвени ползи, като по-ниски държавни разходи за обслужване на дълговете, по-голяма инвестиционна активност тук и пр. (Вижте повече в темата на броя.)
  • Интересите на тази организирана група, която си гарантира безнаказаност за усвояването на публични активи през контрола върху прокуратурата и други части от съдебната система, бяха гарантирани през тоталния отказ да се приемат такива законови промени, които да я накарат да заработи поне малко в полза на хората. (Вижте повече тук и тук.) Този отказ също така блокира и плащанията по плана за възстановяване, но това така или иначе беше добре дошло, защото ще позволи следващия изключително важен приоритет на управляващите през последните месеци:
  • Запазването на въглищните централи. От това ще спечели отново Христо Ковачки, макар и в случая това да не е точно основната цел на политиците - те по-скоро искат запазването на работните места в държавните ТЕЦ-ове, заради късия хоризонт, който мотивира действията им.

Всички тези действия се случиха с изключително ясно и внушително мнозинство, както и в перфектна координация между различни партии. Ако всички участници в спирането на България за еврозоната бяха вложили това количество енергия например за истинска съдебна реформа - такава, която ще накара системата да преследва сериозно корупцията, така че фокусът на държавата да се обърне към хората, а не към кражбите, твърде вероятно от октомври досега можеше вече да има реални резултати.

Партиите, които тази седмица блокираха пътя към еврото, имат конституционно мнозинство. Ако те бяха поискали, можеха да променят и основния закон, така че той да не е пречка за по-сериозните реформи. Ако те например предизвикат избори за Велико народно събрание и в него разпределението на силите беше такова, щяха да могат да променят всичко в конституцията, което в момента блокира истинските промени в държавата. Но не. Пред еврото ГЕРБ избра да работи за "Лев инс". Пред българските интереси "Възраждане" и БСП избраха да работят за руските. Пред правата и свободите на хората ДПС избраха да пазят личните си пари и свобода. Пред това да помогнат за възхода на България през идващите десетилетия "Български възход" предпочетоха да пазят въглищата на миналото.

Горе-долу същата ясно оформена коалиция си гласува и връщането на хартиените бюлетини, за да може на изборите на 2 април да стане дори по-силна. Така че следващия път, когато някой ви каже, че в парламента няма ясно мнозинство, не му вярвайте - мнозинство има и е много ясно. Ако някой ви каже, че държавата е зле, а парламентът не работи - изсмейте му се. Държавата е супер, а политиците работят на пълни обороти. Просто не за вас.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 6

    Нивото пада, но пък пропагандните безсмислици растат неудържимо.

    Тъжно и срамно е използването на специфичните, изключително професионални спорове за Зелената карта да се прибутват като довод в неолибералната баталия за налагане на еврото в БГ.

    ГО и Зелена карта на територията на страната предлагат около 15 застрахователни компании, водещи сред които са Булинс, Армеец, Булстрад, Дженерали, Евроиннс, Уника, ДЗИ. Просто си погледнете полицата.

    Лев инс и ОЗК имат абсолютно несъществен пазарен дял в този сегмент и да се твърди, че 3/4 от политическите партии провалят Брюкселска директива, за да угодят на две дребни компании е просто глупаво и е насочено към глупаци.

    Пропагандистът не говори за пазарни дялове, за процентен обхват и пр. технологични подробности, а просто подхвърля имена на личности, които са обвеяни пропагандно с недобра слава.
    Ами Маджо, например, стои зад Асет инс, която също предлага ГО и Зелена карта. Той защо е пропуснат в позорния списъка на Лазаров? Или Капитал има някакъв ош-беш с него? По логиката в статийката...

    В същото време банките, едни от адептите за зарязването на лева, обявяват колосални печалби от всевъзможни таксички, с които наказват всяко наше банково докосване. Пир по време на чума!
    Защо най-заинтересованите от въвеждането на еврото могат да ни грабят и това изобщо не е тема в газетата?

    Капитал подчертано еднооко (и дървено като изпълнение) оглежда фактите.
    Хубавото на всяка предобрена пропаганда е, че работи срещу платената й за обслужване теза.
    Безотказно!
    Това горе - също.

    Нередност?
  • 2
    vpl11309301 avatar :-|
    vpl11309301
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Докторе,ти кога имаш време да преглеждаш пациентите си?Или те са между другото.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#2] от "vpl11309301":

    Аз съм психиатър. Работя дори когато оборвам преелеминтарни пропагандни клишета, които целят да деформират психиката.
    От тексът на гл.редактор следва внушението, че Лев инс ще е препъни камъка към Едема, наречен еврозона.
    Налудно, нали?

    Нередност?
  • 5
    popopo avatar :-|
    popopo
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#4] от "D-r D":

    А аз съм твоя доктор. Както ти предписах - пий си хапчетата, че пак ще станете много. Спазвай терапията. Спокойно и не се претоварвай с писане на дълги и безсмислени текстове. Няма смисъл, пий си лекарствата и ще си по-добре.

    Нередност?
Нов коментар