🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кoментар | Гешев вън, Пеевски вътре

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преходът е гигантски карнавал, в който едни и същи хора непрекъснато си сменят маските, казваше преди време доц. Георги Лозанов. Тази операция понякога може и да е забавна, но след един момент за хората, които не участват в маскарада - едва ли. Последните седмици маските се сменят с особено голяма скорост и е лесно да се объркаш - кой беше добрият, кой лошият, кой в кой отбор играе. Появиха се нови разломи, напрежения и скандали. Това е напълно разбираемо, но ненужно.

Политиката толкова дълго време беше имитация - бутафорен параван за различни престъпления, че изглежда сме забравили какво всъщност трябва да прави тя. Нейната основна задача е да решава много конкретни проблеми - да върши смислена работа. Да помага по-лесно да се създава стойност, а не да я взима. Заради дългото време, в което държавата е превзета от корупция, някак свикнахме да искаме от политиците единствено издаването на морални присъди, тъй като другите са невъзможни. Това нямаше да е толкова голям проблем, ако партиите, които не са били във властта - и съответно имат моралното основание да говорят срещу корупцията, бяха получили гласовете на повече от половината хора. Случаят обаче не е такъв и ако трябва да се свърши някаква работа, различна от крадене, то трябва по-прагматичен подход. Този път не е лесен.

Изборът на редовно правителство тази седмица само на пръв поглед изглежда, че слага край на политическата криза. То може да е първа крачка към това, но краят на кризата ще дойде само след като има първи резултати от работата на новото мнозинство. Тази седмица показа както, че то може да гласува за кабинет, така и рисковете за ПП-ДБ от старата любов на Борисов с Пеевски. Санкционираният за корупция депутат от ДПС беше избран за член на комисията за промени в конституцията в очевиден опит гласовете на движението да бъдат изтъргувани срещу неговата реабилитация. За да се случи това беше демонстрирана алтернативната коалиция - ГЕРБ+ДПС+ИТН+"Възраждане". (Вижте всичко по темата за правителството и Пеевски тук.)

Изборът на Пеевски послужи и за демонстрация, че съдебната реформа - такава, която реално ще преследва корумпираните политици, ще бъде изключително трудна въпреки заявките на всички. А най-големият риск за ПП-ДБ е да бъдат използвани за параван, който да издвижи влизането в еврозоната, Шенген и отпушване на милиардите по плана за възстановяване. За българската престъпност всички тези неща са добре дошли, стига да контролират съдебната система и така да си гарантират безнаказаност.

Планът за имитация на съдебна реформа вече е в ход с процедурите за отстраняване на Иван Гешев като главен прокурор, като там разиграваният спектакъл има за цел на поста да дойде човек, който е със същите задачи, но поне не е толкова компрометиран. (Вижте всичко тук.) Уволнението изглежда почти сигурно, но за втората част вероятно ще се води сериозна битка.

Накратко събитията от последната седмица показаха две важни неща:

  • Изборът на правителство и неговите приоритети даде да се разбере, че модернизацията на България и преодоляването на сегашната криза все пак имат някакъв шанс;
  • Маневрите на ГЕРБ с Пеевски обаче показаха, че за да се случи това са нужни още много усилия.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 1

    Многозначителна визуализация на виртуалната реалност, в която пребивава правителството.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 1

    Подмяната на традиционната илюстрация от челната страница на Капитал над традиционния коментар на гл. редактор на газетата е многозначителна.

    Колажът на Денков с очила за виртуална реалност, намекващ за пребиваването на кабинета извън реалността, бе сменен набързо.
    Това е показателно за станалото традиционно тук бягство от назоваване на нещата/събитията с реалните им.

    Едва ли има българин - независимо от убеждения, партийни пристрастия, ценз, сексуална ориентация и пр, който да не вижда, че Гешев, Пеевски, Радев, Костадинов и пр. образи от БГ политическия лунапарк, са качени тук на медийната въртележка, за да се отвлича вниманието на публиката от истината, че това правителство е продукт на натиск.
    На англосаксонски натиск.

    Това правителство е средството България максимално да бъде привързана в отстояването на сегашната геополитическа хегемония (за своя сметка, както го прави и бивша УССР) и да се изправи срещу останалия свят, който смята тази хегемония за историческа отживелица.
    Затова и реалистът Борисов бе неутрализиран със заплаха от съдебни процеси и включването му в Магнитски, което освен политическа смърт води и до блокиране на сметките му по света и у нас, и бе овластен виртуалният политически стартъп ПП-ДБ (който няма задръжки да изпълни повелята - каквото и да струва това на нацията). С принудителна „подкрепа“ от Борисов...

    Това обяснява защо декларираните цели на правителството и на мнозинството в НС са единствено външнополитически - Шенген, еврозона, съучастие в прокси войната на англосаксите в Украина. Няма стремеж към отваряне към останалата част на света, няма стремеж към постигане на мир, няма стремеж за международно сътрудничество, а единствено максимално капсулиране в англасаксонския хегемониален егрек.
    Да, смятам, че това хермафродитно правителство няма да има времето да ни вкара във войната, но целта му е да постави политическите основи за това действие. И на засиленото промиване на мозъците.

    Преди няколко десетилетия правителството на един друг учен със свои тогавашни варианти на очила за друга (не)реалност направи така, че три години по-късно с кръвта на десетки хиляди българи, паднали по бойните полета на Югославия, Унгария и Австрия се изми срама от лицето на Родината от неговото виртуално вижданене колко е хилядолетен един хегемон.

    На всяко бурканче кисело мляко има отбелязан срок на годност.
    Пише го и на челото на хегемоните.
    Просто трябва да може да се чете.

    Нередност?
Нов коментар