🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съпротивата на Гешев придоби нотки на истерия

В стремежа да запази поста или да получи "достоен екзит" Гешев прибягна до демонстративен рекет и злоупотреба с правомощия

Пресконференция на Иван Гешев, по време на която си скъса оставката
Пресконференция на Иван Гешев, по време на която си скъса оставката
Пресконференция на Иван Гешев, по време на която си скъса оставката    ©  Георги Кожухаров
Пресконференция на Иван Гешев, по време на която си скъса оставката    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Темата накратко
  • Главният прокурор демонстративно атакува лидерите на основните политически сили в опит да запази позициите си.
  • Тактиката му е да бави процедурата по отстраняването му във ВСС и да бие по партиите с надежда да дочака промяна в конюнктурата.
  • Оспорването на механизма за разследването му пред КС също ще бъде използвано като опит за спиране на процедурата пред ВСС.

Операцията по отстраняването на главния прокурор Иван Гешев навлезе в решителна фаза. Вече близо месец той получава сигнали от политическата класа, че този път трябва да се оттегли и щом не иска да си подаде оставката, ще бъде отстранен от ВСС, където мнозинството е дирижирано от политическите лобита на ДПС и ГЕРБ. Доказва го и пуснатият от самия Гешев запис на разговор с члена на съвета Йордан Стоев, който преговаря с него от позицията на емисар на Бойко Борисов и му обещава политически гаранции. Стоев е член на съвета от парламентарната квота, номиниран от Волен Сидеров, не от ГЕРБ, но осиротялата партийна номенклатура в съдебната власт винаги си намира осиновители.

Партиите, които дърпат конците във ВСС - ГЕРБ и ДПС, спряха публичните си изказвания в подкрепа на Гешев и очевидно това не е, защото не искат да търпят негативи, като поддържат една крайно дискредитирана фигура. Подобни страхове не са имали досега. Основателни са предположенията, че отстраняването на Гешев е цената, която те са готови да платят, за да се легитимират по някакъв начин като партньор в управлението и евентуалната конституционна реформа. Борисов се надява да избегне отмъщението на Гешев за "предателството". Дори ДПС се отказа да повтаря мантрата, че съдебната реформа не е смяната на Гешев. Още на 12 май лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че приветства идеята на Мария Габриел за предсрочно прекратяване мандата на Гешев.

Най-красноречива е обаче експедитивността, с която ВСС придвижва процедурата по отстраняването на главния прокурор - 20 дни след внасянето на първото предложение двете вече са обединени и предстои разглеждането им по същество. За сравнение - пет месеца минаха миналата година в процедурни търкания и съдебни обжалвания, докато съветът разгледа предложението на министър Надежда Йорданова за отстраняване на Гешев, което отхвърли с пренебрежение. А за сигнала на проф. Янаки Стоилов отиде повече от година.

В сряда пък Прокурорската колегия на ВСС отхвърли като недопустимо предложението на Гешев за образуване на дисциплинарно производство срещу зам.-главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Нещо нечувано досега.

В цялата тази сага има поне два важни момента. На първо място, много е важно, че Гешев няма да бъде освободен по негово желание с оставка, за да бъде трудоустроен като посланик или на друго топло местенце, защото това ще бъде лош знак - че може да безчинстваш на висок държавен пост, а после да те скрият на държавна издръжка. Гешев е вкаран в процедура на предсрочно прекратяване на мандат поради нарушения, което трябва да е сигнал за всички магистрати. На второ място - важна е реакцията на президента Румен Радев, който до момента мълчи по темата, но негова е последната дума по подписване на указа, а за това няма срок. Навремето при избора на Гешев Радев върна предложението на ВСС като неподходящо, но бе принуден да подпише, когато втори път му бе представено.

Гешев атакува

Междувременно с напредване на процедурата и съпротивата на главния прокурор Иван Гешев започва да става истерична. В петък Гешев внесе в парламента искане за имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов точно докато течаха финалните преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ за ново правителство и обявяването на проектокабинета. Във вторник, малко преди да започне заседанието на парламента за гласуване на новото правителство, Гешев поиска и имунитета на лидера на ПП Кирил Петков. Това е демонстративна злоупотреба с правомощия, при която се атакуват лидерите на двете основни политически сили, но не за целите на разследването, а в опит Гешев да запази поста. Защото ако беше в интерес на разследването, щеше да стане доста по-рано. Тази очевидност явно вече не притеснява главния прокурор, който се раздели с всички привидности на законосъобразно упражняване на правомощията.

От месец насам, откакто ново парламентарно мнозинство ясно и категорично се ангажира с приемането на нов механизъм за разследване на главния прокурор, Гешев активизира изявленията си срещу политическата власт, а прокуратурата рязко започна да възкресява прекратени дела срещу действащи политици от ГЕРБ и ПП-ДБ и да заиграва с имунитетите им. И във всички тези случаи става въпрос за стари разследвания, които прокуратурата държи "на трупчета". Разследването по "Барселонагейт", за което е поискан имунитетът на Борисов, се мотае повече от три години. Разследването срещу Кирил Петков за декларацията за гражданството му беше прекратено от прокуратурата преди две години с мотив, че няма данни за престъпление, защото такава декларация не се изисква по закон. Най-куриозна е историята с имунитета на Делян Добрев от ГЕРБ - прокуратурата първо обяви, че ще го иска, после обаче главният прокурор решил, че искането не е добре мотивирано. Делото срещу Добрев е образувано през 2013 г. за действия от 2009 г., като през април м.г. е прекратено от прокуратурата поради липса на престъпление. На този фон фактът, че прокуратурата едва сега се сеща, че депутатите от "Възраждане" Ангел Георгиев и Веселин Вешев набили полицай през 2020 г. по време на протест, е повече от куриоз.

На 13 юни главният прокурор ще пътува за Брюксел, където ще се яви пред подкомисията по мониторинг към комисията LIBE в Европейския парламент, която извънредно ще обсъжда ситуацията с върховенството на правото в България, но освен това - по негови заявления - ще се срещне с много други свои контакти там. Очаква се там той да обяви искането за отстраняването му като битка на овладяната държава срещу "единствената институция в страната, която се бори срещу мафията" - прокуратурата начело с Иван Гешев. Междувременно в понеделник главният прокурор атакува в Конституционния съд (КС) закона за новия механизъм за разследването му, който българските власти се канят да представят в Брюксел като важна стъпка по реформата, за да влезе в доклада за върховенството на правото през юли, както и сред изпълнените изисквания по Плана за възстановяване и Шенген.

По всичко личи, че опитите на Гешев да оцелее на поста или да договори "достоен екзит" ще бележат политическия дневен ред и занапред.

Във ВСС има две предложения за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Първото е за недопустима намеса на Гешев в разследването на взрива пред колата му на 1 май т.г. с изпращането на израелски експерт на местопрестъплението, второто - заради изявлението му от 15 май, че "политическият боклук" трябва да се измете от парламента. В понеделник тези две предложения бяха обединени в една процедура, за да се гледат по същество. А по новия закон, който е в сила от вторник, изискуемото мнозинство за предсрочно отстраняване на главния прокурор е 13 гласа вместо досегашните 17.

Тактика на протакане

Досегашната тактика на Гешев е да протака процедурата във ВСС с надежда за промяна в политическата конюнктура, като паралелно с това използва поста, за да атакува партиите и техните представители, които са заявили ангажимент към реформата в прокуратурата. Елемент от тази тактика са и двете искания до КС, внесени от него в рамките на една седмица. По първото главният прокурор пита дали този съвет с изтекъл мандат може въобще да действа и да гласува освобождаването му. Според Гешев сегашният ВСС вече не може да заседава и трябва да бъде подменен с нов, образуван само от избраната професионална квота от 11 членове и тримата членове по право.

Второто дело е с искането за обявяване на противоконституционност на промените в НПК и съдебния закон, с които бяха въведени нов механизъм за разследване на главния прокурор, ново мнозинство за избора и отстраняването му, както и редица нови правила за контрол на безграничната власт на прокурора в досъдебното производство. Това дело би му дало основание да иска спиране на процедурата във ВСС след като искането бъде допуснато. Делото пред КС беше образувано в понеделник, а докладчик по него е съдия Красимир Влахов, избран от парламента по номинация на ГЕРБ. (Повече за искането вижте в карето най-долу.)

Не е изненада, че Гешев атакува закона, той даде такава заявка още докато течеше общественото обсъждане по него и след това - докато се гласуваше в парламента. Аргументите са познати, защото те бяха част от публичния дебат през последната година и половина. В сегашната ситуация обаче това е част от тактиката му за протакане. Той очевидно разчиташе и на задкулисната подкрепа на ДПС, след като изпълняваше ролята на техен лост за влияние.

Напоследък се коментира, че Гешев очевидно се кани да се впусне в политиката и подготвя нова партия, но е факт, че той се бие докрай за позицията си на главен прокурор. И тази битка на разкалян терен, в която основните действия се извършват зад кулисите и нищо не е такова, каквото изглежда, се отразява зле на всички власти в държавата, която се носи от скандал към скандал.

Съвсем друг въпрос ще изникне, когато - и ако - Гешев бъде освободен и мястото на главния прокурор остане вакантно. Този ВСС ще трябва да избере временно изпълняващ длъжността, а изборът ще бъде особено труден. По някакъв начин дискредитирани са всички зам.-главни прокурори в обкръжението на Гешев, но най-вече Борислав Сарафов, за когото покрай конфликта му с Гешев се видяха и чуха доста нелицеприятни неща.

Абсолютно неприемливо е обаче настоящият ВСС да избере следващия главен прокурор - не само защото е с изтекъл мандат, но и защото също е дискредитиран, включително с избора и поддържането на Гешев. След промените в закона парламентът и съдебната власт имат тримесечен срок да изберат нов състав на съвета, всеки от своята квота, но Гешев атакува и тази част пред КС, което вещае ново безвремие.

При всички случаи с отстраняването на Гешев трябва да започне нормализирането на прокуратурата, а след това и нов избор на ВСС по нови правила и с ясни критерии за почтеност и професионализъм. Промените в закона са важни, но правилното приложение на закона се гарантира от хората.

Аргументите на Гешев срещу закона

По същество искането на главния прокурор до КС е насочено срещу няколко групи нови разпоредби в НПК и съдебния закон (общо около двайсетина) заедно с цялата нова глава за особени правила за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Освен тях в искането на главния прокурор са атакувани:

  • новите правила за обжалване на прокурорските откази за образуване на досъдебни производства по тежки и изрично изброени дела;
  • правомощието на съда да прекратява наказателното производство още в разпоредителното заседание, когато установи, че деянието, описано в обвинителния акт или тъжбата, не съставлява престъпление;
  • въвеждането на ново мнозинство от 13 гласа във ВСС за назначаване и освобождаване на главния прокурор, различно от мнозинството, предвидено за председателите на върховните съдилища;
  • преходната разпоредба, според която органите на съдебната власт трябва да проведат нови избори за членове на ВСС от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи, с което на практика парламентът зачертава изборите в съдебната власт, направени през миналото лято, откогато 11 избрани магистрати чакат назначение.


Според Гешев новото правомощие на съда да се произнася по отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство накърнява ролята му на независим арбитър, защото съдът получава право да преценява работата на прокурора, обосноваността и законността на неговия акт на базата на данни за престъпление, събрани извън процеса - от органите на МВР или друг административен орган. Това накърнява обвинителния монопол на прокурора само той, "суверенно и независимо", да реши дали да започне разследване, а Гешев държи на този монопол, защото той е част от инструментите на прокуратурата за натиск.

Същото важи и за другото ново правомощие на съда - да прекратява наказателното производство още в разпоредителното заседание, когато е очевидно, че няма престъпление. Според Гешев обективна правна оценка на фактите по един обвинителен акт може да се направи само при проверка на всички доказателства, иначе се нарушавали правата на пострадалите, които са лишени от достъп до съд и от възможността да предявят срещу обвиняемия своите претенции като частни обвинители и граждански ищци. Тези аргументи обаче не съдържат обяснение за прокурорските злоупотреби с безконтролното право да образуват дела по ясно измислени обвинения и да ги държат на трупчета, за да рекетират когото си искат. Точно поради несъставомерност, т.е. поради изначална липса на престъпление, бяха прекратени много от политическите процеси, които прокуратурата завежда. Делата от "голям обществен интерес" срещу министрите от Реформаторския блок във второто правителство на Бойко Борисов завършиха със 100% оправдателни присъди - две дела срещу Николай Ненчев, две срещу Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин. Същото важи и за делото срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков (министри от първото правителство на ГЕРБ) и съиздателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев. И друго дело срещу Прокопиев беше прекратено поради несъставомерност - за продажбата на контролния пакет акции от "Каолин". През февруари т.г. прокуратурата прекрати тригодишното разследване срещу секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков, образувано на 18 юни 2020 г. по обвинение в престъпен сговор и престъпления по служба, пак с аргумент за липса на престъпление.

Главният прокурор се чувства дискриминиран

"С измененията в НПК е предвиден ред, различен от общия, за започване на разследване срещу главния прокурор, който го поставя в по-неблагоприятно положение от всички останали граждани - достатъчен е само законен повод, но не и достатъчно данни за извършено престъпление. Създават се ограничения на базата на общественото му положение, а в конституцията изрично е посочено, че не се допускат "никакви ограничения" на правата на гражданите}">Намаленото мнозинство за освобождаване на главния прокурор с 13 гласа също създава неравнопоставеност с председателите на върховните съдилища, за които остава мнозинството от 17 гласа, се казва в искането.

На последно място Гешев твърди, че законодателната власт се е намесила в независимата съдебна власт, като е иззела нейни управленски функции в нарушение на принципа за разделение на властите, като е анулирала проведените избори за членове на ВСС от професионалната квота.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scan_device avatar :-|
    rokito
    • - 1
    • + 4

    Само Гешев щял да лежи, защото за Боко нямало доказателства, тръби герборуското трол движение. Не, има достатъчно доказателства за много #boklucigerb

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 3
    • + 4

    Обяснимо е, че натискът срещу гешев стана истеричен - от мафията той единствен не подкрепя правителството! Бойко и Шишш са на правилната страна...

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 8

    Добре - утре - в четвъртък - рязко осъзналият се прокурорски колектив във ВСС уволнява Гешев по обвинението, че е бил допуснал (доведения от Ясен Тодоров всъщност) на местопрестъплението при "взрива" на Ярема да присъства не е ясно в какво качество някакъв израелски "експерт". Каква вина има Гешев за това не коментирам.
    По-любопитно е какво се случва в петък!
    Главен прокурор няма.
    Функциту му се поемат от някои от зам.гл.прокурори до избиране на титуляр. Те са: Д.Машева, Пл.Цветкова, Кр. Филипова, Д. Пиронева и Борето Сарафов.
    Най-вероятният е последния.
    Ама той не беше ли от мафията?
    Беше, ама и Бойко, и Шиши бяха, а сигурно и още са, но за принадлежността към мафията вече не се пита. Мафията стана от добрите...

    Нередност?
  • 4
    drkskwlkr avatar :-P
    Иван Арнаудов
    • - 3
    • + 2

    "Ако в четвъртък ВСС успее да гласува за предсрочното прекратяване мандата на Гешев, ситуацията донякъде ще се успокои, макар че тогава ще изникне друго неизвестно - реакцията на президента Румен Радев, който трябва да подпише указа."

    Ей това искам да го видя: Радев не подписва указа за освобождаване на Гешев, който му нахлу в офисите като пиян татарин преди 2 години...

    Нередност?
  • 5
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1
    • + 2

    Върви усилена подмяна. Никой в неолибералните медии вече не говори за БГ мафията по простата причина, че тя влезе в благодатно общуване с евроатлантистите. Щом Борисов с пачките и кюлчетата е гарант на правителството, а Пеевски ще променя Конституцията заедно с Христо Иванов и нито антимафията не се гнуси от Борисов, нито Христо Иванов от Пеевски - втасали сме я отвсякъде!

    Нередност?
  • 6
    h.haralambov avatar :-(
    Хари Хараламбов
    • + 2

    Всичко това показва само едно нещо, върху което повече хора трябва да се замислят и да променят, евентуално; а то е, че България не е правова държава, както прокламира Конституцията; И очевидно има да извърви още много път, докато стане такава, ако изобщо го извърви и стане!

    Нередност?
Нов коментар