🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Руската война в Украйна променя Европа

Ставаме свидетели на голям обрат във Франция и Германия

На 6 юни германският канцлер Олаф Шолц посрещна френския президент Еманюел Макрон в Потсдам
На 6 юни германският канцлер Олаф Шолц посрещна френския президент Еманюел Макрон в Потсдам
На 6 юни германският канцлер Олаф Шолц посрещна френския президент Еманюел Макрон в Потсдам    ©  Reuters
На 6 юни германският канцлер Олаф Шолц посрещна френския президент Еманюел Макрон в Потсдам    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Контурите на една нова Европа започват да се оформят заради бруталната руска война в Украйна. Финландия и Швеция се присъединяват към НАТО. ЕС даде на Украйна и Молдова статут на кандидат за членство. Дълбоки промени също така се случват в историческото ядро на Европа. Лидерите на Франция и Германия се опитват да разберат какво означава всичко това за техните собствени страни и за способността им да преодолеят различията помежду си.

Поне символично в момента протича рестарт във френско-германските отношения. На 6 юни германският канцлер Олаф Шолц посрещна френския президент Еманюел Макрон в Потсдам. Двамата се разходиха из красивия град и вечеряха почти три часа. Това бе част от усилията да оставят зад гърба си периода на взаимно раздразнение. Отношенията достигнаха най-ниската си точка миналата есен, когато Франция прекъсна съвместна правителствена среща. Сега тази среща се проведе. А германците поканиха Макрон за пълна държавна визита през юли - първата подобна за френски президент от 23 години насам.

Всяка от двете страни е изправена пред предизвикателства. Войната разтърси основите на германския следвоенен икономически модел, основаващ се на евтина руска енергия и износ за Китай. Берлин се отърси от зависимостта си от руския газ. Макар с десетилетия да изразяваше резерви спрямо демонстрирането на мускули, Германия също така стана щедър военен доставчик за Украйна. Освен това реши да похарчи допълнителни 100 млрд. евро за превъоръжаване. Може да отнеме време за осъществяването на историческия повратен момент, но страната се променя.

За Франция промяната е по-малко видима, но не по-малко дълбока. Тя не се отнася толкова за икономическия модел, който не е до такава степен зависим от експорта както германския. И благодарение на ядрената енергия не разчита толкова на руския газ. Всъщност Париж преосмисля темата за европейските граници, съюзи и сигурност. Традиционно не особено ентусиазирана за разширяването на ЕС, Франция в миналото се отнасяше към държавите от Централна и Източна Европа като към младши партньори. През 2003 г. тогавашният президент Жак Ширак отхвърли подкрепата на желаещите членство в ЕС страни от Източна Европа за американската инвазия в Ирак (на която Париж се противопоставяше), обявявайки, че те са "пропуснали възможността да замълчат". През 2019 г. пък Франция наложи вето на започването на преговори за еврочленство с Албания и Северна Македония.

Франция сега приема, че границите на ЕС ще се разширяват още на изток.

Руската война ускори структурната промяна. Един елемент е новата френска поддръжка за разширяването на ЕС. По време на визита в Киев миналия юни Макрон подкрепи даването на статут на кандидати на Украйна и Молдова. Освен това Франция вдигна ветото си спрямо Албания и Северна Македония. На 31 май в реч в Словакия Макрон изненада с позицията си, че разширяването на ЕС трябва да се състои "възможно най-скоро". И допълни: "Въпросът за нас не е дали да се разширяваме, а как да го направим." Визирайки изказването на Ширак, Макрон призна пред предимно централно- и източноевропейската публика там, че "ние понякога пропускаме възможността да слушаме".

Подобни изявления помогнаха за успокояването на онези, които се притесняваха, че идеята на Макрон за по-широка Европейска политическа общност всъщност е начин да се забави разширяването на ЕС. Целяща да събира два пъти в годината 44-те страни - членуващите в ЕС и техните съседи, тази инициатива се проведе за втори път на 1 юни в Молдова, само на 20 км от украинската граница. В срещата участва и украинският президент Володимир Зеленски, което я превърна в проява на единство по отношение на неговата обхваната от война държава, както и в стимул за домакина Молдова. Франция сега приема, че границите на ЕС ще се разширяват още на изток. Според Алексадр Адам - бивш европейски съветник на Макрон, руският териториален ревизионизъм направи разширяването "геополитическа необходимост вече няма възможност за стабилна сива зона между ЕС и Русия".

Втората промяна във Франция се отнася до сигурността. Макрон иска Европа да направи повече за защитата си и да разчита по-малко на САЩ, особено предвид американските избори през 2024 г. Негови европейски колеги все още се притесняват, че такива изказвания ще подкопаят ангажимента на Вашингтон към европейската сигурност. Новата геополитическа обстановка обаче изглежда, че прави Франция по-войнствено настроена. В Братислава Макрон призова на Украйна да бъде даден "път към членство в НАТО" на срещата на алианса във Вилнюс през юли. Това е доста голям обрат за лидер, който през 2019 г. каза пред The Economist, че НАТО е в състояние на "мозъчна смърт".

Германският лидер е резервиран и предпазлив, френският лидер е амбициозен и склонен към риск. И двамата се затрудняват да се разберат.

Сега във Франция се провеждат сериозни разговори как да се дадат на Украйна твърди гаранции за сигурност. В тази връзка на 19 юни министрите на отбраната ще се срещнат в Париж, за да обсъдят европейската въздушна отбрана.

Докато Германия и Франция работят по адаптацията си към новата Европа, техните дискусии ще срещнат трудности. Единият лидер е резервиран и предпазлив, другият е амбициозен и склонен към риск. И двамата се затрудняват да се разберат. Сега са на една позиция по отношение на разширяването, но предстоят тежки дебати за новите вътрешни правила на ЕС, които са прелюдия към по-нататъшното разширяване. Остават различията за ядрената енергия, отбранителните поръчки и фискалните правила. Германия, подобно на САЩ, е предпазлива относно Украйна и НАТО. Страната е раздразнена от "голямата уста" на Макрон. Франция пък е недоволна от объркването и бавността в управляващата коалиция на Шолц.

Руската война в Украйна научи европейците, че организацията на техния континент е далеч отвъд връзките между Париж и Берлин. Напоследък Германия прекарва по-малко време да се дразни заради действията на Франция. Франция пък е по-склонна от преди да подаде ръка на другите държави в ЕС. И все пак малко неща се случват в съюза без разбирателството между Париж и Берлин. По принцип те са на различно мнение по повечето въпроси, но имат общо желание да преодолеят тези различия. Способността им да го направят ще бъде жизненоважна за определянето на формата на тази нова Европа.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xsz45646888 avatar :-|
    xsz45646888
    • - 8
    • + 6

    Не усещате ли, че с подобна абсурдна пропаганда си вкарвате автогол? Войната не е "руска", очевидно, ако ще и по 1000 пъти на ден да го повтаряте. Това е война между Русия и САЩ-Британия, предизвикана от последните. А "промяната на Европа" ще я видим когато враждуващите страни седнат да преговарят за нов модел на безопасност в Европа с цел недопускане на нова война, тогава членството на Швеция и Финландия ще се превърне в символично.

    Нередност?
  • 2
    guj40662465 avatar :-|
    GG
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#1] от "xsz45646888":

    Как да не е руска, след като Русия участва по вашите собствени думи и именно Русия започна тази война и то не срещу САЩ, а срещу братската си Украйна, за да я накаже, че иска да живее като Европа, а не като Русия.
    Главното противоборство е между Китай и САЩ. И в случая Китай използва Русия да отслабва САЩ, но изглежда и това не се получава, само заставиха Запада да се въоръжава по-активно.

    Нередност?
  • 3
    ysn521107712 avatar :-|
    ysn521107712
    • - 2
    • + 2

    Войната в никакъв случай не е руска - тя е на една банда дедковци-бандити, които живеят в IXвек, с разбиранията и амбииците на хората от онази епоха.

    Какво прави една държава Велика?

    По този въпрос много велики умове са работили - едни са вярвали, че една държава е толкова велика, колкото километра брегова линия има, други са вярвали, че броя на хората, които се подчиняват на централната власт е мерило за величието й, трети - на нейната територия.

    Днес е важно само ефективността на труда и способността да я опазиш от такива като Русия. Самият факт, че Русия е по-малка като БВП, брой патенти, брой университети в топ 500, брой световни компании от една Италия (например), а я превъзхожда като население, територия и природни ресурси, обяснява защо гореописаните дедковци не могат да намерят мира.

    Инак да, съгласен съм - измамиха ги. Оставиха ги с грешното впечатление, че щом като са купили Герхард Шрьодер и трима пенционирани евро политици - всички са като тях. Не, не са.

    Нередност?
  • 4
    xsz45646888 avatar :-|
    xsz45646888
    • - 2

    До коментар [#2] от "Galin Georgiev":

    Ако можеше да погледнеш отвъд грантаджийската пропаганда и лозунги, с които са ти напълнили балката, може би щеше да ти просветне за причинно-следствената връзка и кой, кога и защо е предизвикал войната, а не като дебил да гледаш само кулминацията. Това първо. Второ, сефте чувам, че "който започне война" става неин кръстник. По тая логика Руско-турската война от 1877 следва да се нарича "Руската война в Османската империя" или "Войната на Александър II в Турция" и т.н. Всички войни все некой ги започва, умньо, но далеч не винаги същият е "виновен" за тях. Има неща наречени изпреварващ удар и т.н. и т.н. Това е сложна материя за консуматор на евтина пропаганда като теб.

    Нередност?
  • 5
    wlw1412404891378370 avatar :-|
    Slav Zahariev
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#4] от "xsz45646888":

    Хитлер също твърдеше ,че прави изпреварващ удар през 39' в Полша, 40' във Франция и 41' в СССР. Я ми обясни, умниче, кой напада държава с 6000 ядрени бойни глави.... Боже пребери си версиите!

    Нередност?
  • 6
    xsz45646888 avatar :-|
    xsz45646888
    • - 2

    До коментар [#5] от "Slav Zahariev":

    Ако не беше малоумен бот може би щеше да проблесне в кухата ти кратуна, че в коментара ми дори не споменавам конкретни войни, а давам просто един пример за войните като цяло. То дебилното се хванало точно за него и цикли разсъждения ...

    Нередност?
Нов коментар