🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Търсенето на индустриални площи в Европа се увеличава с връщането на изнесени производства

Предприятията опитват да намалят зависимостта си от Китай заради опасения за геополитиката и веригите за доставки

Бизнесът напоследък се обръща към "ниършоринга" и инвестира в производство в Европа, за да намали зависимостта си от Китай и други отдалечени места.
Бизнесът напоследък се обръща към "ниършоринга" и инвестира в производство в Европа, за да намали зависимостта си от Китай и други отдалечени места.
Бизнесът напоследък се обръща към "ниършоринга" и инвестира в производство в Европа, за да намали зависимостта си от Китай и други отдалечени места.    ©  Reuters
Бизнесът напоследък се обръща към "ниършоринга" и инвестира в производство в Европа, за да намали зависимостта си от Китай и други отдалечени места.    ©  Reuters

Въпреки икономическата стагнация в Европа търсенето на индустриални площи на континента миналата година значително се е увеличило. Двигател на ръста е стремежът на производителите да връщат изнесените производства към по-близки и сигурни региони заради опасенията за веригите доставки и геополитическите рискове, които пандемията и войната в Украйна извадиха на показ.

Компаниите са придобили или наели с 29% повече индустриални площи миналата година в сравнение с предходната (или общо близо 892 хил. кв. метра) според данни на фирмата за имоти Cushman & Wakefield, цитирани от Financial Times. Анализът обхваща девет европейски държави, включително Франция, Германия и Великобритания. Бизнесът напоследък се обръща към "ниършоринга" и инвестира в производство в Европа, за да намали зависимостта си от Китай и други отдалечени места, казва Тим Крайтън, ръководител на отдела за логистика и промишленост в Cushman.

Ниските разходи в азиатски страни като Китай накараха през последните десетилетия много западни компании да изнесат производствата си там. Но напоследък компаниите преосмислят тази стратегия, след като пандемията показа уязвимостта на дългите и отдалечени вериги за доставки, а геополитическото напрежение между Запада и Китай се засилва.

Ръстът на търсенето на нови фабрики е в контраст със цялостния спад при бизнес имотите. На фона на спадащото потребление са намалели инвестициите в складове и логистични центрове. Така производствените обекти увеличават дела си в портфейлите на собствениците на търговски имоти, посочват от бранша. Въпреки че инвестициите в нови фабрики увеличават разходите на производителите в период на вече висока инфлация, компаниите дават приоритет на това да предпазят операциите си от следващо "бедствие" във веригата за доставки, казва Берт Хеселинк от инвеститора в търговски имоти CTP.

Слаби места - енергията и липсата на кадри

Не всички предприятия обаче напускат Китай. Високите разходи за енергия в Европа миналата година накараха някои енергоемки производители да затварят свои заводи на континента и да преориентират операциите си към други места. Нидерландският производител на бои Akzo Nobel например заяви, че трябва да увеличи доставките си от Китай, след като част от неговите доставчици от Европа са спрели производство заради високите разходи.

Докладът на Cushman посочва Централна и Източна Европа като добро място за инвестиции заради сравнително евтината работна ръка и добрата свързаност със Западна Европа. Регионът вече се възползва от тенденцията на връщане на производствата, като пример са планове на Mercedes-Benz да построи първата си фабрика за електрически ванове в Полша, както и намеренията на BMW да увеличи производството на батерии за автомобили в нов завод в Унгария. Бизнес лидери обаче предупреждават, че в Европа се сблъскват с недостиг на работна сила. Предизвикателство е да се намират кадри с подходящите умения, казва Хеселинк, според когото едно от възможните решения е да се "внасят" служители от други страни.

Тенденцията за ниършоринг отваря възможност и за България да привлече нови инвеститори, но все още не се прави достатъчно в тази посока, а компаниите тук се сблъскват с липса на кадри, корупция и непредвидимост на икономическата политика, стана ясно от скорошно бизнес проучване.