"Тайният" апартамент: Феодали с публични средства

Какво ли ще излезе от държавните дружества, вузове и болници, ако бъдат разтърсени както трябва от прокуратура, която не изпълнява политически поръчки?

През юни 2021 тогавашният служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров смени ръководството на "Лозенец" заради схема за незаконни трансплантации
През юни 2021 тогавашният служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров смени ръководството на "Лозенец" заради схема за незаконни трансплантации
През юни 2021 тогавашният служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров смени ръководството на "Лозенец" заради схема за незаконни трансплантации    ©  Георги Кожухаров
През юни 2021 тогавашният служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров смени ръководството на "Лозенец" заради схема за незаконни трансплантации    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Емилия Милчева в коментар за Deutsche Welle

До 9 юни 2023 никой в държавата не знаел за луксозния апартамент от над 500 кв.м в болница "Лозенец", с джакузи и сауна, построен преди 15 години - нито Министерският съвет, принципал на лечебното заведение до ноември 2019, нито Министерството на здравеопазването, нито Софийският университет, за чиито студенти въпросната болница е учебна база. За помещението знаел бившият директор д-р Любомир Спасов, оглавявал болницата до 2021 и потвърдил го публично по "Нова телевизия". Финансова, проектантска, архитектурна документация не съществува в архива на болницата, каза пък настоящият шеф д-р Христо Стоянов.

Правителството е принципал на "Лозенец" до 2019 г. Така че независимо дали е строен през 2008, както казва д-р Спасов, когато управляваше тройната коалиция, или през 2014 - според д-р Стоянов, когато на власт беше кабинетът "Орешарски" на БСП-ДПС, в Министерския съвет трябва да са знаели.

През юни 2021 тогавашният служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров смени ръководството на "Лозенец" заради схема за незаконни трансплантации, действала до 2019 г., но така и незабелязана от властта на ГЕРБ и Бойко Борисов. В този период са били извършени 14 бъбречни трансплантации от живи донори от Молдова и Украйна на представящи се за техни роднини от Израел, Оман, Япония и др.

Т.нар. "Правителствена" е сцена и за други полукриминални постановки. В разследването на Антикорупционния фонд (АКФ) "Осемте джуджета", което разкри как се крадат бизнеси с помощта на знакови лица от съдебната система, в болница "Лозенец" Златанови, баща и син, прехвърлят предприятието за производство на асансьори и ескалатори на родения през 1996 г. боксьор Кристиян Христов.

АКФ описва следната история като част от разследването:

"На 20.03.2020 г. (Явор Златанов) отново е отведен в същата болница за хемодиализа ("Лозенец" - бел. авт.) и когато процедурата приключва, му казват, че шефът на болницата е наредил да го държат още (директор по онова време е д-р Любомир Спасов - бел. авт.). След часове чакане го откарват с инвалидна количка в лекарски кабинет, като в коридора присъстват охранители от Главния дирекция "Изпълнение на наказанията", лице, представено като началника на ареста на "Векилски", адвокати и жена нотариус. Всички те са командвани от Любена Петрова. Дават на Явор Златанов за подпис документите за прехвърляне на дружествените дялове и търговската марка "Изамет" на непознато за него лице - Кристиян Христов, когото никога не е срещал и не присъства на мястото."

Какво ли ще излезе от държавните дружества, вузове и болници, ако бъдат разтърсени както трябва от прокуратура, която не изпълнява политически поръчки? Държавното обвинение оглуша за телефонни разговори, в които се чуваше глас, силно приличащ на гласа на премиера Борисов. В един от тях например той споделя, че не е много доволен от тогавашния ректор на УНСС проф. Стати Статев: "Щото му казах: Аз утре ще дойда, ще ти дам парите, но паралелно с това вкарвам АДФИ и от хотела ти в Гърция дотука ще дойдат по това Ааааа, викам, сладур такъв, ще ме притискаш. От 4.5 млн. лева станаха 16 млн. лева, щот тре'а да му построим и хотела." Прокуратурата дори не провери за чий хотел става въпрос и похарчени ли са публични средства за него. Така през социализма бяха отклонявани материали при големи строежи за частни вили на партийната и други номенклатури. Недосегаемите се множат.

"Тайният" апартамент на болница "Лозенец", в който бяха открити пури и уиски, всъщност не е таен. През 2021 беше осветен в разследване на Frognews, в което се съобщава за заключените помещения, до които никой няма достъп, и за близки отношения на д-р Спасов с Делян Пеевски и Ахмед Доган. Още тогава е имало подозрения, че Спасов си е "направил лични покои на етажа, където се намира кардиохирургията, мястото се обитавало единствено от Спасов, където той живеел, отмарял и посрещал свои гости". Изграждането му се приписва на фирма, победител в повечето обществени поръчки в болницата.

Така че, ако иска, прокуратурата може да се заеме. Д-р Спасов сигурно ще я насочи за документацията.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vasilangelov avatar :-|
    Vasil Angelov
    • + 1

    бе то няма лошо да има такъв апартамент;
    само че, не трябва да се държи в някаква тайна и да е само за шефа на шефа.

    да го обърнат малко на ПР, и да го разрешат за ползване от екипите които имат дълги операции например. Или ръководителите на екипите.

    ама у нас пусти егоисти

    Нередност?
Нов коментар