🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Tърговия с органи в Правителствена болница

Здравният министър съобщи и за висш държавен служител, прередил за трансплантация трима чакащи пациенти*

Проф. Любомир Спасов    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В правителствената болница "Лозенец" са били извършвани трансплантации от живи донори - чуждестранни граждани, които будят съмнение за търговия с органи, стана ясно от изявление на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Например граждани от Украйна и Молдова са дарявали бъбреци на хора от Израел, Сирия, Индия, Оман, Германия и др., като двете страни са посочили, че са роднини. Изпълнителната агенция по медицински надзор към здравното министерство, която отговаря и за трансплантациите, се е усъмнила, че това е така, и е установила след консултация с посолствата, че посочените за граждани са с фалшива самоличност.

Според българските закони трансплантация на органи от жив донор се допуска само между роднини, а даряването на човек, с когото донорът няма роднинска връзка, означава, че за процедурата надареният е платил, което може да се чете като престъпленията търговия и трафик на органи.

Заради това и заради още две престъпления - прередени трима чакащи за трансплантация заради висш държавен служител и източване на здравната каса чрез фалшиви пациенти, министър Кацаров обяви, че освобождава борда на правителствена болница и нейния изпълнителен директор от 23 години проф. Любомир Спасов. Спасов е и декан на Медицинския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" от 2009 г.

Проф. Спасов не беше открит за коментар на мобилния си телефон.

Д-р Кацаров обяви още, че предишният здравен министър проф. Костадин Ангелов е знаел за всички тези нарушения, но не е предприел нищо, за да ги предотврати. Още повече остана да виси въпросът каква е ролята на Ангелов в това висш държавен служител да пререди за трансплантация останалите чакащи. Самият проф. Спасов е най-дълго управлявалият директор по време на прехода, като е смятан за близък до всички политици, особено до почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Неистински роднини

От 2019 до 27 април 2021 г. в болница "Лозенец" са били извършени 14 трансплантации от живи донори, като в част от операциите е участвал и самият проф. Спасов. Всички донори са били млади хора от Украйна и Молдова, които са се представили за племенници на нуждаещите се, а чичовците са били родом от Израел, Япония, Оман и др. ИАМН се е усъмнила, извършила е проверка дали тези хора са роднини и е получила сигнал от посолството на Израел, че става дума за хора с фалшиви самоличности, които не са граждани на държавата им.

"Повечето от имената на реципиентите звучат по-скоро арабски и това е усъмнило служителите в агенцията", каза д-р Кацаров.

Трансплантация с връзки

Второто нарушение, заради което е освободен бордът на правителствена болница, е пререждане при трансплантация на черен дроб от трупен донор. Веднага след възникването на донорската ситуация ИАМН прави списък от своята база на чакащите за трансплантация кои са най-подходящите крайно нуждаещи се реципиенти. Трябвало е първият от тях да бъде трансплантиран във ВМА. Вместо това обаче в агенцията получават обаждане, като Кацаров не уточни кой се е обадил - премиерът, здравният министър или друг, и в листата от трима подходящи е включен и четвърти - висш държавен служител. Точно той обаче е получил черния дроб и е трансплантиран в болница "Лозенец".

Д-р Кацаров отказа да обяви имената на всички замесени пациенти. Сайтът bird.bg обаче обяви, че получилият органа с протекции е главният секретар на Министерския съвет Веселин Даков.

Източване на касата

Следващото нарушение, което на жаргон се нарича източване на здравната каса, е широко известно от разследване на журналистката Миролюба Бенатова. Става въпрос за пациенти, които са били на профилактични прегледи в болницата през миналата година. Впоследствие, като прегледали здравните си досиета, те установили, че са лежали в болницата и са лекувани от тежки тромбози, без да знаят, а подписите им са фалшифицирани. Заради това болницата е получила близо половин милион лева. От "Лозенец" тогава обясниха, че става въпрос за техническа грешка, и върнаха половината от сумата.

"Поисках обяснение, но няма как да има 60 технически грешки в една седмица, за мен това е на жаргон източване на здравната каса", каза д-р Кацаров.

Той допълни още, че е поискал проверка и на финансовите резултати на болницата, която е с 21 млн. лв. загуба за 2020 г. и 23% използваемост на леглата, което означава, че от 10 легла осем са стояли постоянно празни.

"НЗОК е информирала прокуратурата и здравното министерство още през януари, още повече че двама заместник-министри на здравеопазването са в надзорния съвет на касата, но дори и това да не е така, здравният министър би могъл да се информира от медиите и да реагира, за мен е недопустимо това да се прави в Правителствена болница", каза още Кацаров.

Преди два месеца тогавашният здравен министър и директорите на държавни болници по време на пресконференция на Националния оперативен щаб мълчаха оглушително на въпроса на Миролюба Бенатова дали в техните болници са допускани подобни технически грешки. Сцената тогава беше повече от абсурдна - журналистката зададе въпрос и те буквално не отговориха нищо. Настъпилото дълго и изключително неловко мълчание можеше да се разтълкува и като че те са несъгласни със случващото се, но не могат нищо да направят. Проф. Ангелов не само не реагира, но и след конкурс остави на поста проф. Спасов. През годините неговият политически гръб често е бил лично премиерът, но според негови колеги той е в близки отношения и с Делян Пеевски, като последното според негови колеги има най-голямо значение за дългото му оцеляване на този пост.

Болницата не смята, че е сгрешила

Късно вечерта в позиция, цитирана от dir.bg от болницата съобщават, че внушенията за източване на НЗОК са несъстоятелни и неверни и техническите грешки станали заради преструктурирането на болницата в търговско дружество и новия начин за отчитане към здравната каса. От клиниката казват, че сами са открили този пропуск, информирали са касата и са възстановили сумата четири дни преди проверката и 26 дни преди последвалото журналистическо разследване.

От "Лозенец" твърдят в декларацията, че стриктно са спазили всички изисквания при трансплантация от жив донор и са изискали и получили нотариално заверени документи за родственост между донора и реципиента. Преди да бъдат извършени съответните трансплантации са уведомени Агенцията по трансплантации и ДАНС, тъй като се касае за чужденци.

За висшия държавен служител се отбелязва, че болница "Лозенец" не прави разлика между своите пациенти и се ръководи единствено от медицински критерии и индикации за трансплантации и спешност.

"При въпросния случай се касае за новооткрито онкологично заболяване, развитието на което може да бъде предотвратено само със спешна трансплантация на засегнатия черен дроб. Статусът на спешност е обявен своевременно в Агенцията по трансплантации", казват от болницата. В заключение от клиниката изтъкват, че техен "основен приоритет винаги е бил и ще бъде човешкият живот и неговото опазване, следвайки принципите на професионализъм, честност и човечност."

Ненужни ваксини

Той допълни, че страната обмисля да дари или продаде до 150 хил. ваксини AstraZeneca на Македония, Косово, Албания и Босна и Херцеговина, като в момента тече съгласувателна процедура с ЕК за това. Кацаров успокои, че страната има достатъчни количества от около 14 млн. ваксини за тази година и поръчка за следващите две, а към тези ваксини нямало достатъчен интерес.

Решението за Александровска

Д-р Кацаров посочи, че утре ще вземе решение за управлението на Александровска болница и че се е срещнал с ръководството й. След час председателят на съвета на директорите проф. Димитър Буланов и директорът проф. Борис Богов дадоха пресконференция, на която увериха, че болницата не е декапитализирана и работи добре. Те обясниха финансовите резултати на клиниката, както и че прегледаните в болницата пациенти са се увеличи от 50 на 100 хил. души годишно по време на управлението на проф. Костадин Ангелов, а лекуваните - от 25-26 хил. на над 34 хил. души годишно при смъртност под 1.5%. Проф. Буланов изрази мнение, че финансовите резултати на болницата, която работи години на загуба, могат да се подобрят по два начина - ако се намалят заплатите на персонала или ако се намали приемът на тежко болни. За заплати на служителите са се отделяли през годините между 44 и 56% от получените за лечение средства. По закон и наредба болниците са длъжни да отделят определен процент от приходите си само за заплати. От ръководството на болницата обявиха, че ако принципалът в лицето на здравното министерство реши, че управлението на болницата не се справя, те не са революционери и хора, които ще се противопоставят, но имат право да защитят името на болницата.

*Статията е допълнена в 21.31 ч.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    buran007 avatar :-|
    buran007

    Той тоз дпасов не беше ли дето бил с разрешение да работи като хирург с САЩ, ама щот обичал България предпочел тук,😀😃😄😁

    Нередност?
  • 2
    knb avatar :-|
    Кнб
    • - 1

    И защо не потърсят облагодетелсваните с органи клиенти? Да не си мислят че друг е плащал сметката? Или те са невинни само защото са граждани на Израел, при това с арабски имена? Да не говорим че български нотариуси в Израел май има само двама в консулството. И интересно, вместо тихомълком да се води следствие за да се хване цялата верига, се пише по вестниците. А туй за източване то... Абе то май беше повсеместна практика. Даже се източваха умрели (и беше забранено да им се прави аутопсия). Ама нали с пандемията дойде това неизбрано правителство.

    Нередност?
Нов коментар