🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Насилие над журналисти по време на националното събрание на ГЕРБ; Коалиционният съвет реши Борисов да не напуска премиерския пост и кабинетът да остане в същия формат; Рекорден спад на европейската икономика през второто тримесечие; Министерството на финансите премахва изискванията към СУПТО в Н-18

Всички обявени през последния месец в публичното пространство възможни сценарии за изход от политическата криза от различни фигури на управляващото мнозинство се оказаха блъф. В четвъртък коалиционният съвет на двете формации ГЕРБ -"Обединени патриоти" реши Бойко Борисов да не напуска премиерския пост и кабинетът да остане в същия формат.
Всички обявени през последния месец в публичното пространство възможни сценарии за изход от политическата криза от различни фигури на управляващото мнозинство се оказаха блъф. В четвъртък коалиционният съвет на двете формации ГЕРБ -"Обединени патриоти" реши Бойко Борисов да не напуска премиерския пост и кабинетът да остане в същия формат.
Всички обявени през последния месец в публичното пространство възможни сценарии за изход от политическата криза от различни фигури на управляващото мнозинство се оказаха блъф. В четвъртък коалиционният съвет на двете формации ГЕРБ -"Обединени патриоти" реши Бойко Борисов да не напуска премиерския пост и кабинетът да остане в същия формат.    ©  Цветелина Белутова
Всички обявени през последния месец в публичното пространство възможни сценарии за изход от политическата криза от различни фигури на управляващото мнозинство се оказаха блъф. В четвъртък коалиционният съвет на двете формации ГЕРБ -"Обединени патриоти" реши Бойко Борисов да не напуска премиерския пост и кабинетът да остане в същия формат.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По време на националното събрание на ГЕРБ в сряда момчета, част от които с баджове на партията, обиждаха и блъскаха журналистката от "Свободна Европа" Полина Паунова, като на няколко пъти взимаха и захвърляха телефона, с който тя снимаше събитието. Имаше и физически сблъсъци между протестиращи срещу правителството на Бойко Борисов и млади мъже с маски. В декларация ГЕРБ се разграничи от нападателите, като ги нарече "платени провокатори".

Съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов - Eлиcaвeтa Панова ocъди "Teлeгpaф Meдиa" EOOД зa нeвepни и пeтнящи чecттa й публикации. Издaтeлят нa "Moнитop" и "Teлeгpaф" дължи на Панова 30 000 лв. oбeзщeтeниe зa нeпoзвoлeнo yвpeждaнe пo Закона зa зaдължeниятa и дoгoвopитe и разноските й нa двe cъдeбни инcтaнции. Изданията на депутата от ДПС Делян Пеевски са осъдени за анонимната статия "Чepният лeбeд" нa Лoзaн c кримидосие", публикувана пpeз пpoлeттa нa 2017 г. в "Moнитop" и "Teлeгpaф".

Община Пловдив е обявила дългоочакваната обществена поръчка за реконструкция на стадион "Христо Ботев" в града. Прогнозната стойност е внушителна - 44.35 млн. лв. без ДДС или 53.22 млн. лв. с ДДС, като до нея се стигна след пазарно проучване сред фирми в бранша, проведено от община Пловдив през юни, в което оферти с индикативни стойности за проекта подадоха пет компании. Най-ниската предложена сума е била за 38.9 млн. лв. без ДДС, а най-високата - 46.8 млн. лв. Оферти са подали ПИМК, "Адлер-ИН", "Маридел 2012", "Пътинженеринг" и "Сиенит строителна група". Стадионът ще е с капацитет 18 хил. души според тръжната документация. Крайният срок за подаване на оферти е 15 септември 2020 г.

Свят

14.4% e понижението на БВП в ЕС на годишна база през второто тримесечие, показват предварителните данни на Евростат.

Европейската икономика е преживяла през второто тримесечие най-голямото си свиване от 1995 г. в резултат на пандемията от коронавирус и ограничителните мерки на правителствата. Експресните данни сочат, че от април до юни БВП в еврозоната е намалял с 12.1% на тримесечна база, а в целия ЕС - с 11.9%. В сравнение със същия период на миналата година спадът е още по-голям - 15% за валутния съюз и 14.4% за ЕС.

САЩ ще изпратят в Полша още 1000 военни след завършването на преговорите по новото споразумение за сътрудничество в областта на отбраната. Американският министър на отбраната Марк Еспър заяви, че споразумението ще подсили възпирането на Русия и ще заздрави НАТО.

Цената на златото достигна нов рекорд. Златото удължи възходящата си серия и цената му надмина 2000 долара за тройунция, а акциите се понижиха, докато инвеститорите следят напредъка на преговорите в САЩ за новия пакет икономически стимули в размер на 1 трлн. долара. Цената на скъпоценния метал, който се приема като убежище при несигурност, се покачи над 30% през тази година и проби нивото от 2000 долара, тъй като слабите корпоративни печалби през второто тримесечие предизвикаха опасения за икономическото възстановяване на САЩ.

Икономика

Министерството на финансите премахва изискванията към СУПТО в Н-18 заради негативния обществен отзвук. От ведомството поясняват, че това ще стане с промени в Закона за ДДС. След като те станат факт (което вероятно ще е през есента, защото парламентът е в отпуск от 1 август), от министерството ще отменят "въведените технически и други изисквания по отношение на СУПТО".

Болничните за шестмесечието спадат с почти 10% на годишна база въпреки пандемията. Изключвайки причините, свързани с трудова злополука и професионална болест, за този период тази година са приети общо 1.27 млн. болнични листа. За сравнение - за полугодието на 2019 г. броят на обезщетенията заради общо заболяване е над 1.4 млн. след март, т.е. в най-интензивния период от разпространението на коронавируса, броят на приетите болнични листове намалява.

Над 8 млрд. лв. са кредитите, получили отсрочка заради COVID-19, до края на юни. Подадените заявления са били за 9.7 млрд. лв., но част от тях не са одобрени, което вероятно се дължи на това, че кредитополучателите не са отговаряли на условията. В по-голямата си част от мораториума се е възползвал бизнесът. Общо 15 хил. фирми са поискали отсрочване, като над 13 хил. са получили одобрение от банкерите си. Сумата на одобрените заеми е 6.2 млрд. лв. При домакинствата бройките заявления са много повече - 103.5 хил., от които 85.3 хил. са одобрени за общо 1.9 млрд. лв.

Бизнес

Между 50% и 60% е спадът на продадените количества бира през заведенията за шестте месеца на 2020 г. Това е ефектът от кризата заради COVID-19. В същото време обемите в магазинната мрежа са почти на нивата за същия период на миналата година. Продажбите на наливно пиво в кегове отчитат силен спад и за шестмесечието техният дял е едва 2% от бирения пазар при обичайни 7-8% в предходни години. От друга страна, консумацията в домашни условия по време на пандемията води до увеличено търсене на бира в пластмасови бутилки.

В България са издадени строителни разрешения за 1362 жилищни сгради през второто тримесечие с разгъната застроена площ 823 615 кв.м и 5928 жилища в тях, съобщи НСИ. Това означава спад с 14% в броя на разрешенията, 30% в броя на жилищата и 24% в разгънатата застроена площ спрямо същия период на миналата година. Причината е ясна и тя е в корона кризата.

Сделки и проекти

Германската VolaPlast ще прави автокомпоненти край Кюстендил. Компанията ще инвестира 4 млн. евро в първата си производствена база извън Германия. Фабриката трябва да заработи през февруари догодина. Първоначално в предприятието ще работят 30 души, а дългосрочната цел е работниците да достигнат 100 - 120 души.

Spark добавя 400 нови коли Renault Zoe към бизнеса си в Румъния. Така общият брой на автомобилите, които могат да бъдат ползвани в румънската столица, ще достигне 550. Компанията за споделяне и краткосрочен наем на електрически автомобили Spark е подписала споразумение с Renault, а добавката към автопарка на практика прави фирмата най-голямата в сферата на споделянето на автомобили в целия регион на Югоизточна Европа по брой коли. Освен в Румъния Spark има бизнес и в България и Литва.

Британската петролна група BP намалява дивидента наполовина заради COVID-19 за пръв път след катастрофата с платформата Deepwater Horizon през 2010 г. в Мексиканския залив. През второто тримесечие акционерите ще получат с 50% по-малък дивидент - 5.25 цента на акция, което бележи обрат от началото на годината, когато BP беше уверена в представянето си и повиши дивидента до 10.50 цента, съобщава Financial Times.