🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Важните новини през седмицата

България е на прага на предсрочни парламентарни избори; САЩ са призовали Украйна да спре атаките срещу руската енергийна инфраструктура; Финансовото министерство анонсира аукцион на ДЦК за средата на април

Шестима души се смятат за загинали при срутването на част от моста "Франсис Скот Кий" в Балтимор, след като товарен кораб се блъсна в него
Шестима души се смятат за загинали при срутването на част от моста "Франсис Скот Кий" в Балтимор, след като товарен кораб се блъсна в него
Шестима души се смятат за загинали при срутването на част от моста "Франсис Скот Кий" в Балтимор, след като товарен кораб се блъсна в него    ©  Reuters
Шестима души се смятат за загинали при срутването на част от моста "Франсис Скот Кий" в Балтимор, след като товарен кораб се блъсна в него    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мария Габриел се оттегли като кандидат за премиер във вторник, а в сряда и ПП-ДБ върнаха на президента неизпълнен мандат веднага след получаването му. България е на прага на предсрочни парламентарни избори, но президентът даде индикации, че не смята за възможно провеждането им заедно с европейските избори на 9 юни.

Заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова подаде оставка от поста по лични причини и с това стесни вариантите за бъдещ служебен премиер. Зам.-омбудсманът е една от позициите, от които след промените в конституцията президентът може да посочва служебен премиер, а името на Маркова бе спрягано като вариант, защото за разлика от останалите потенциални кандидати не е пряко обвързана с ГЕРБ. С оставката на Чернева-Маркова държавата остава и без омбудсман, тъй като от 4 април сегашният омбудсман Диана Ковачева трябва да заеме позицията на съдия в Съда по правата на човека в Страсбург. Омбудсманът и зам.-омбудсманът се избират от Народното събрание.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отказа да отстрани временно от длъжност районния прокурор Константин Сулев, като отхвърли предложението на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов. Сулев е с обвинение в длъжностно престъпление, че неоснователно е започнал разследване срещу Петьо Петров-Еврото за изнудване и незаконно изготвени записи. Обвинителният акт срещу Сулев вече е внесен в Софийския градски съд.

Свят

САЩ са призовали Украйна да спре атаките срещу руската енергийна инфраструктура, като са предупредили, че ударите с дронове рискуват да повишат световните цени на петрола и да провокират ответни действия. Това съобщава Financial Times, като се позовава на трима души, запознати с обсъжданията. Многократните предупреждения от Вашингтон са били отправени към високопоставени служители в Службата за държавна сигурност на Украйна и дирекцията за военно разузнаване, известна като ГУР. Натискът от САЩ идва в момент, когато Русия атакува с ракети и безпилотни самолети критична инфраструктура в Украйна.

ЕС одобри окончателно нов закон, който ще гарантира свободата и плурализма, както и редакционната независимост на медиите в съюза. Европейският законодателен акт за свободата на медиите ще създаде обща рамка за медийните услуги на вътрешния пазар в ЕС. С него се въвеждат мерки, целящи защита на журналистите и доставчиците на медийни услуги от политическа намеса.

Джулиан Асанж от "Уикилийкс" получи шанс да продължи борбата срещу екстрадирането му в САЩ. Върховният съд в Лондон каза, че САЩ трябва да предоставят "задоволителни гаранции", че той може да се позове на Първата поправка на конституцията, и да уточнят може ли да бъде осъден на смърт. Американските прокурори искат да изправят 52-годишния Асанж на съд по 18 обвинения, почти всички свързани с шпионаж.

Икономика

64% от средния за ЕС е БВП на човек от населението по паритет на покупателната способност в България през 2023 г., което я прави най-бедната страна членка.

Финансовото министерство изненадващо анонсира аукцион на ДЦК за средата на април. Държавата иска да набере 200 млн. лв. чрез емисия тригодишни ДЦК, става ясно от публикуваните на сайта на финансовото министерство Емисионна политика за 2024 г. и календар за април. От ведомството потвърдиха за "Капитал" планирания аукцион и възобновяването на емисионната активност на вътрешния пазар след повече от едногодишно отсъствие. В плана на ведомството е да пусне и ДЦК за граждани, за което активно лобират играчите на капиталовия пазар.

Държавата покри 1.6 млрд. лв. дълг на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" и БЕХ. Те ще бъдат поети от Министерството на енергетиката след последното решение на Министерския съвет. Тази операция няма да окаже влияние на дефицита в държавния бюджет, но де факто всички българи за пореден път ще платят за лошото управление на столичното парно. Решението дълговете му да се поемат директно от държавата може да се възприеме и като първа стъпка към евентуална концесия.

ЕС разследва Google, Meta и Apple по новия Закон за цифровия пазар (DMA). Ако някоя от трите компании бъде призната за виновна, ЕК може да наложи глоба до 10% от годишния оборот на технологичните гиганти. Говорител на комисията заяви, че разследването би трябвало да приключи в следващите 12 месеца. То започва по-малко от 20 дни след като DMA влезе в сила.

Бизнес

Френската верига Carrefour ("Карфур") се завърна в страната след почти десетилетие отсъствие. На 27 март в София бяха открити два супермаркета Carrefour - в ЦУМ и на бул. "Ал. Малинов" 89 в столицата, на мястото на досегашните магазини Parkmart. Те са по-малък формат от предишните обекти, като се очаква до края на годината да работят 25 локации. Оперативно бизнеса в страната ще управлява "Паркмарт холдинг" на Добромир Андонов, който притежава веригите Parkmart и Aldo, която има "подфранчайзинг" права.

Адам Нойман, съосновател на WeWork, е подал условна оферта на стойност около 600 млн. долара за фалиралата компания за споделени офис пространства, която той ръководеше до 2019 г. Това съобщава Financial Times. Flow, новата компания за недвижими имоти на Нойман, потвърди офертата, като заяви, че "коалиция от половин дузина финансови партньори - чиято самоличност е известна на WeWork и нейните консултанти, е подала потенциална оферта" преди две седмици

Сделки и проекти

Френската TotalEnergies се оттегля от проучванията за нефт и газ в блока "Хан Аспарух" в Черно море. Компанията ще прехвърли дела си, който е в размер на 57.14%, на австрийско-румънския си партньор OMV Petrom. Това съобщиха няколко румънски медии, като информацията беше потвърдена от OMV Petrom за "Капитал". От там не уточниха кога ще приключи процедурата. OMV Petrom вече е поела функциите на оператор на блока от TotalEnergies, казаха от компанията за "Капитал". Самото решение да се оттегли от проекта френската компания е взела в края на 2023 г., когато е уведомила и партньора си.

Revolut ще предлага мобилна услуга в 108 държави чрез eSIM. От 25 март тя е достъпна и в България, като чрез нея потребителите й могат да ползват мобилни данни в чужбина. Всички над 780 хил. български клиенти могат да избират пакети от 1 до 20 GB за конкретна държава, 44 дестинации в Европа или такъв със 108 държави в цял свят. Пакетите с данни са от 1 до 20 GB на цени от 2.50 до 122.50 лв. в зависимост за колко страни важат. Последният покрива далечни дестинации, сред които Аржентина и Бразилия в Южна Америка, Китай и Индия в Азия, както и Египет и Мароко в Африка.

Борсовият дебют на германската козметична компания Douglas разочарова. В края на първия ден акциите се търгуваха с 12% по-евтино. Първата пазарна цена беше 25.5 евро, което е с 50 цента под минималния заложен праг, като до затварянето на борсата във Франкфурт в четвъртък котировката им се понижи до 22.7 евро. Douglas пласира 32.7 млн. ценни книжа, като общата набрана сума е 850 млн. евро, а средствата ще бъдат използвани за погасяване на дългове. IPO-то беше символично от гледна точка на това, че много анализатори го виждаха като първото от потенциалното съживяване на европейските фондови пазари.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар