Важните новини през седмицата

ГЕРБ и ДПС овладяха и здравната каса; БВП на Китай нарасна с 5.3% през първото тримесечие спрямо предходната година; Варна получава от държавата 24 млн. лв., за да оправи фекалната тръба в езерото си

Запаленият в Гърция олимпийски огън пое към Париж - домакин на 33-ите летни игри
Запаленият в Гърция олимпийски огън пое към Париж - домакин на 33-ите летни игри
Запаленият в Гърция олимпийски огън пое към Париж - домакин на 33-ите летни игри    ©  Reuters
Запаленият в Гърция олимпийски огън пое към Париж - домакин на 33-ите летни игри    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Служебният премиер Димитър Главчев поиска смяна на министрите на външните работи и на земеделието само седмица след като правителството встъпи в длъжност. От президента се очаква да издаде указ за замяна на външния министър Стефан Димитров с Даниел Митов, а земеделския министър Кирил Вътев - с Георги Тахов. Междувременно опозицията - БСП, Възраждане" и ИТН - обяви, че внася вот на недоверие към служебния кабинет заради безпрецедентната му политизация и неспособност да организира честни избори. Конституционалисти коментират, че вот на недоверие срещу служебно правителство е недопустим.

ГЕРБ и ДПС овладяха и Националната здравноосигурителна каса, след като в сряда със скандал парламентът освободи управителя на касата Станимир Михайлов, номиниран от ПП-ДБ. Това стана в рамките на очевидно планирана акция, след като ГЕРБ и ДПС с помощта на "Възраждане" вкараха извънредна точка в дневния ред без обсъждане на председателски съвет. От ПП-ДБ обявиха, че ще сезират Конституционния съд с решението.

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев получи обвинение за участие в престъпната група за контрабанда, пране на пари и подкупи заедно с бившата шефка на митниците Петя Банкова и баща и син Марин и Стефан Димитрови. Това стана след 4-часов разпит в антикорупционната комисия в сряда, по време на който Коцев не е пожелал да дава обяснения. Той е освободен срещу парична гаранция от 20 000 лева.

Свят

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ ще разгледа помощта за Израел и Украйна като отделни предложения тази седмица, заяви председателят й Майк Джонсън, повече от два месеца след като Сенатът я одобри заедно. "Светът наблюдава дали Америка ще защити своите съюзници. И ние ще го направим", заяви той. Белият дом поиска отпускането на 95 млрд. долара, от които 60 млрд. за Украйна. Причината за разделянето е желанието на републиканците украинската помощ да е под формата на заем.

БВП на Китай нарасна с 5.3% през първото тримесечие в сравнение с предходната година. Ръстът е по-голям от очакванията на анализаторите, тъй като Пекин се опитва да направлява воденото от производството съживяване на втората по големина икономика в света. Промишленото производство и продажбите на дребно растат, но инвестициите в имотния сектор намаляват.

Европа излиза от втората си зима от войната в Украйна с рекордни нива на складиран газ, диверсифицирани доставки и увеличен дял на възобновяеми енергийни източници, съобщава ЕК. В края на зимния отоплителен сезон на 31 март газовите хранилища бяха запълнени над 58%. Данни от организацията "Газова инфраструктура Европа" показват значително по-нисък остатък в хранилището в Чирен, което е останало запълнено на 44.2%. Делът на вноса на руски газ в Европа е спаднал от 45% през 2021 г. на 24% през 2022 г., а през миналата година е бил 15%.

Икономика

7.5% е спадът на износа на стоки към февруари, показват данните на НСИ.

Държавата пласира първи 200 млн. лв. ДЦК след над година прекъсване при 3% доходност. Постигнатата доходност и малкият спред спрямо аналогичните германски облигации (45 базисни пункта) показват, че България продължава да е атрактивен емитент, а поредната политическа криза в страната явно не се е отразила съществено на инвеститорското търсене. Българските еврооблигации със сходен матуритет в момента се търгуват при доходност около 3.15%. Добрата новина за служебното правителство е, че подадените поръчки са били за 512.5 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие 2.56.

Варна получава от държавата 24 млн. лв., за да оправи фекалната тръба в езерото си. Тръбопроводът беше положен през 2011 г., скъсан от кораб през 2020 г. и замърси водите около Варна. Това само по себе си причини екокатастрофа в езерото, а то беше затворено за ползване. Тъй като сагата се точи отдавна, общината има готова поръчка, за която комисията е избрала победител този месец - на 3 април. "Хидроремонт ИГ", която е специализирана в подводни дейности, печели с оферта 17.7 млн. лв. без ДДС според протоколите на общината.

Инфлацията в страната продължава да пада и към март вече е 3% на годишна база, или на нивото от юли 2021 г. Показателят се подобрява с 0.3 пункта спрямо февруарските данни въпреки отчетеното месечно покачване на цените с 0.2%, показват данните на НСИ. Измерена през сравнимия с ЕС индекс (ХИПЦ), годишната инфлация достига 3.1% на годишна база. Това все още е над средната стойност в еврозоната, където предварителните оценки са за 2.4% през март.

Бизнес

Банките: Ще сме готови за еврото на 1 януари 2025 г. Независимо дали страната ще успее да покрие критериите и да получи зелена светлина за еврозоната от началото на следващата година, или членството ще се отложи, банковият сектор вече работи усилено и ще е готов. Това послание излъчиха от Асоциацията на българските банки (АББ) на организираната от нея конференция. От асоциацията дадоха заявка още да проведат активна информационна кампания за еврото в добавка към вече стартиралите такива от БНБ, Министерството на финансите и Европейската комисия.

Австрийската Raiffeisen Bank International наскоро е публикувала десетки обяви за работа в Русия, в които посочва планове за развитие в страната, в противоречие с официалното си обещание да напусне пазара. Financial Times е открил тези обяви сред повече от 2400 обяви за работа, публикувани в Русия от австрийския кредитор от декември насам, от които почти 1500 са за длъжности, свързани с управление на продажбите и обслужване на клиенти.

Сделки и проекти

БАКБ обяви, че купува малката Токуда банк. Това става ясно от съобщение до борсата на евентуалния купувач. След публикуването на информацията акциите на БАКБ скочиха с 23.3% до 9 лв., което ѝ отрежда 222 млн. лв. пазарна капитализация. Сделката трябва да получи одобрения от БНБ и КЗК, преди да бъде финализирана. Второто е по-скоро формалност, доколкото и двете банки са сред сравнително малките играчи на пазара със сумарно под 2% пазарен дял.

"ВИТТЕ аутомотив" изкупи всички дялове на свой русенски доставчик. Русенският производител на автомобилни заключващи системи, който е част от германската група WITTE, вече е едноличен собственик на бившата "Форез БГ". След като миналия октомври купи 51% от доставчика си на пластмасови компоненти от чешкия FH Holding и го преименува на "ВИТТЕ инджекшън молдинг", наскоро компанията придоби и останалите дялове. Цената не се съобщава. Сделката ще помогне на "ВИТТЕ аутомотив" да разшири производството си, като й даде конкурентно предимство и засили пазарните й позиции.

Тesla ще съкрати повече от 10% от глобалната си работна сила, докато се бори с падащите продажби и засилващата се ценова война. Това съобщава Reuters, като се позовава на вътрешна бележка, видяна от агенцията. Последният годишен отчет на най-големия автомобилен производител в света по пазарна стойност показва, че през декември 2023 г. компанията има 140 473 служители в световен мащаб. В бележката не е описан точният брой на засегнатите работни места. Източник, запознат с въпроса, каза, че някои от работниците вече са уведомени за съкращенията. Tesla отчете брутен марж на печалбата 17.6% през четвъртото тримесечие, който е най-ниският от повече от четири години.