🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Любители на статуквото

Премиерът Никола Груевски спечели за трети път изборите в Македония

Македонският министър-председател Никола Груевски и съпругата му Боркица приемат поздравите на симпатизанти
Македонският министър-председател Никола Груевски и съпругата му Боркица приемат поздравите на симпатизанти
Македонският министър-председател Никола Груевски и съпругата му Боркица приемат поздравите на симпатизанти    ©  Reuters
Македонският министър-председател Никола Груевски и съпругата му Боркица приемат поздравите на симпатизанти    ©  Reuters

Македонците не обичат промените. Или поне този извод може да се направи от предсрочните парламентарни избори миналата неделя, които отново бяха спечелени от партията на премиера Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ. Тя получи 56 депутатски места и Груевски ще сформира кабинет за трети път.

Основната опозиционна сила - Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) на бившия президент Бранко Цървенковски, ще има 42 мандата, а двете основни албански партии - Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) и Демократичната партия на албанците (ДПА) - съответно 15 и 8.

Консервативната ВМРО-ДПМНЕ не разполага с достатъчно гласове за стабилно правителство (докато в миналия парламент имаше пълно мнозинство) и ще се наложи да потърси коалиционен партньор. И тъй като по традиция в управлението на страната през последните години винаги е канена албанска партия (около една трета от двумилионното население са албанци), изборът вероятно ще падне върху ДСИ с лидер Али Ахмети - досегашният партньор в управлявалата от 2008 г. насам коалиция.

До предсрочния вот се стигна, след като опозиционните партии начело със СДСМ напуснаха парламента в знак на протест срещу недемократичния начин на управление и контрола над правосъдието. Сред причините бе замразяването на банковите сметки на опозиционната македонска частна телевизия А1 заради разследване за данъчни злоупотреби.

Атмосфера на страх

Македонците гласуваха с надежда, че вотът ще доведе до решение на 20-годишния спор за името с Гърция, замразил членството в ЕС и НАТО. Предизборната кампания обаче се изроди в размяна на яростни нападки между ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ. След като икономическите им програми не се различават особено, те прибегнаха до куп трикове. Груевски опита да спечели симпатиите на националистите с грандомански проекти за милиони в Скопие, сред които и монумент на Александър Македонски. Така обаче си навлече критики заради неразумното пръскане на пари по време на криза. От СДСМ пък опитаха да спечелят електората с лакомства и кафе.

В навечерието на изборите Груевски понесе неочакван удар под формата на изтекли американски дипломатически грами, разпространени от сайта Wikileaks и предоставени на EurActiv и bivol.bg. Бившият американския посланик в Скопие Джилиан Милованович и наследникът й Филип Рийкър описват как премиерът и неговото правителство насаждат "атмосфера на страх", като използват репресии, публични арести и сплашвания, за да заглушават критиките на несъгласните с управлението. Специално внимание е обърнато на предишните парламентарни избори през 2008 г.. Според американците те са протекли с манипулации и измами.

Друго обвинение срещу Груевски е, че пречи на евроинтеграцията с нежеланието си да реши спора за името с Гърция, а вместо това иска провеждането на референдум. За разлика от опонента си Бранко Цървенковски, който, изглежда, е по-склонен на компромиси и според посланик Рийкър подкрепя европейската ориентация. От думите на Цървенковски става ясно, че политиката на Груевски насочва страната към алтернативно развитие, извън ЕС и НАТО, което може да доведе до международна изолация. От грамите може да се направи извод, че американците виждат социалиста Цървенковски като ключов играч и очакват именно от него да задвижи евро-атлантическата интеграция.

Пред вратата на ЕС

Други разкрития в грамите са за корупция в близкото обкръжение на Груевски, както и за неосъщественото му намерение да промени конституцията, като премахне прякото избиране на държавен глава. Вместо това иска гласуването да става в парламента, където той има мнозинство. Посланик Рийкър описва как дори Али Ахмети - коалиционният партньор на премиера, го критикува по редица теми.

Изтеклите грами веднага бяха обявени от управляващата партия за фалшифицирани. Но дори и без тях Груевски ще се изправи пред достатъчно проблеми през новия си мандат. Единият е икономиката, като една трета от населението живее под границата на бедността, а над 30% са безработни. По отношение на външната политика ВМРО-ДПМНЕ потвърди, че членството в ЕС и НАТО са приоритет. Но интересно как това ще бъде постигнато, след като спорът за името с Гърция така и не помръдна напред при досегашното им управление.

"Изборните резултати показват, че ще има силно националистическо управление в Скопие, а в същото време в Атина ще има по-слаба и по-умерена администрация", твърди пред македонския в. "Дневник" професорът по международни отношения от университета в Пирея Аристотел Цампирис, според когото тези два фактора затрудняват още повече решаването на гръцко-македонския спор. "В случая с Никола Груевски не мога да бъда голям оптимист. Нужни са добра воля и конструктивен дух и не може да се изключи позитивният изход. Но имам сериозни резерви", казва пред "Дневник" и гръцкият евродепутат Йоргос Кумуцакос.

ВМРО-ДПМНЕ заяви, че е за постигането на компромис, но той не трябва да е в разрез с националната идентичност. Освен това няма да бъде взето каквото и да било решение, преди то да бъде одобрено на референдум. Което означава, че статуквото се запазва и пробив скоро не се очертава.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 1
    • + 6

    Повърхностна статия, написана, колкото да има такава. Има доста още какво да се пише за тези избори в Македония, например за пълната пропаганда от ВМРО-ДПМНЕ, която използва всички канали на властта и медиите, за да се задържи на власт. СДСМ не ги възвеличавайте толкова, все пак това са тамошните комунисти ;) Изобщо, има какво да се разследва там, дано скоро има повече статии.

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 2
    • + 1

    Макетата от Повардарието, по кротко с европейската интеграция, само проблеми, скъпотия и залудо харчене на парета..... гонете си интереса и никакви урбулешки приватизации...
    За НАТО иди дойди, някаква спирачки срещу шиптърите, макар като гледам Либия и Афганистан, са си гола вода....

    Нередност?
  • 3
    ribopip avatar :-|
    ribopip
    • + 1

    "И тъй като по традиция в управлението на страната през последните години винаги е канена албанска партия"

    Това е записано в конституцията, а не е по традиция! Бъдете повече професионалисти и по-малко преводачи, за бога

    Нередност?
Нов коментар