Цената на победата

Израелски войници разкриха мръсната страна на военната операция в Газа

Щастливи победители или военнопрестъпници? Някои израелски войници изпитват угризения на съвестта след офанзивата в Газа.<br />
Щастливи победители или военнопрестъпници? Някои израелски войници изпитват угризения на съвестта след офанзивата в Газа.<br />
Щастливи победители или военнопрестъпници? Някои израелски войници изпитват угризения на съвестта след офанзивата в Газа.<br />    ©  Reuters
Щастливи победители или военнопрестъпници? Някои израелски войници изпитват угризения на съвестта след офанзивата в Газа.<br />    ©  Reuters

"Ако не си сигурен - стреляй. Ако има съмнение, значи няма съмнение. Огневата мощ беше изумителна. В момента, в който излизахме, започвахме да стреляме. Виждаш къща, прозорец, стреляш. Не виждаш терорист? Стреляй. В градския бой всеки ти е враг. Няма невинни."

Така, описана накратко от израелски войник, изглежда офанзивата в ивицата Газа в началото на 2009 г. Показанията на този и още няколко бойци са записани от организация на ветерани от израелската армия под името "Да нарушиш мълчанието" и бяха публикувани миналата седмица. Всички те говорят за едно и също - желанието на израелските политици и военни да не допуснат провал независимо от цената е допринесло за смъртта на стотици невинни палестинци.

Войната в Газа трябваше да се превърне в задължителен триумф за премиера (в оставка) Ехуд Олмерт, за наследничката му - Ципи Ливни, за военния министър Ехуд Барак и за генералите, които не успяха да спечелят конфликта с "Хизбула" в Ливан през 2006 г. Под натиска на израелското обществено мнение, ракетния огън на "Хамас", набиращия сила Иран и идващата нова американска администрация този път Тел Авив не можеше да допусне да има съмнение в победата му срещу самоделните ракети на "Хамас", която да го постави в по-силна позиция.

Видимият резултат от тази амбиция беше мащабно разрушение в малката ивица и огромен брой палестински жертви - 1400, от които 300 деца и неизвестен брой възрастни хора и жени. "Амнести интернешънъл" преди месец обвини израелското правителство и израелската армия във военни престъпления - от използването на палестинци за живи щитове до безогледна стрелба по всякакви мишени, независимо дали граждански или военни. ООН и Арабската лига също разследват действията на израелската армия в Газа. Това обаче надали ще обезпокои особено свикналите на международно порицание израелски лидери, които се похвалиха, че са унищожили заплахата за Южен Израел. Показанията на израелските войници обаче вадят на показ скритата мръсна страна на този успех и може да предизвикат преосмисляне на случилото се в Газа и да провокират отговор на въпроса дали след като "Хамас" извършва явни военни престъпления, Израел може да отговори със същото.

"Джони"

е името, с което израелските войници кръщават палестинските цивилни, някои от които са ползвани за жив щит. Процедурата е позната още от началото на втората интифада - "Джони" се праща в къщата да провери дали там се крият екстремисти или войникът влиза зад него, сложил дуло на рамото му. През 2005 г. израелският върховен съд забрани тази практика, която противоречи на всички международни конвенции, според които въоръжените сили са длъжни да пазят цивилните. Въпреки това показанията както на палестинците, така и на войниците говорят, че тя е била често използвана при офанзивата в Газа. "Имаше ясно усещане, което се повтаряше при всеки разговор на командващ с нас, че никакви хуманитарни съображения нямат място в дадения момент. Целта беше да изпълним операцията с възможно най-малко жертви от наша страна, без да се питаме за цената за отсрещната страна", казва един от войниците, пожелали да останат анонимни. Друг признава: "Никой не каза директно стреляйте напосоки или стреляйте по всичко, което се движи. Но и нямаше заповед да стреляме само когато има истинска заплаха."

Резултатите от това целенасочено нахъсване са плачевни за и без това изстрадалото население на Газа. На 16 януари например два танкови снаряда са изстреляни по апартамент в жилищна сграда в град Джабала. В апартамента се намира почти цялото семейство на д-р Изедин ал Иш - четирите му дъщери, две племеници, жена му и брат му. Три от дъщерите му и едната от племеничките му са убити на място, докато учат в стаята си. Съпругата на Ал Иш загива от втория снаряд, както и брат му. Самият доктор по това време е в Израел, където практикува, и семейството му няма нищо общо с "Хамас".

Пред "Капитал" бившият бригаден генерал от израелската армия Шалом Харари заяви, че подобни обвинения трябва да бъдат разследвани, но посочи, че при първите подобни доклади преди няколко месеца израелската армия е открила, че нито едно не може да бъде доказано от очевидци. "Да, тук има дебат дали не сме използвали твърде много сила, но повечето беше акуратен огън", смята Харари. "Амнести" не е съгласна с него. В доклада си за операция "Лято олово" организацията твърди, че армията е разследвала няколко случая, но без да потърси палестинци или свидетели извън военната част и подбирайки само онези войници, чиято версия отговаря на възгледите й. "Докато случайните удари по цивилни цели може да са резултат от техническа или човешка грешка, всичката налична информация сочи, че войниците често са действали рязко и са атакували смъртоносно всеки, който е бил наблизо, без да проверяват дали е заплаха или не", констатира "Амнести" в тон с разказаното от анонимните участници в операцията. Те говорят за т.нар. червена линия, която се определяла на око на около стотина метра от къщата, в която са разположени и която не можело да бъде пресичана - всеки, който я премине, независимо дали е предупреден или не, бивал разстрелван.

Изуми ме онова, което един равин ни каза, споделя войник. Равинът, който изнесъл реч пред военната част преди влизането в Газа, обявил, че

Израел има четири врагове

Иран, Палестинската автономия, "Хамас" и "четвъртият враг са арабските граждани на Израел. Не помня точния израз, но беше казано, че "израелските араби" ни правят по-слаби". Подобни разговори на духовници с армейските части предизвикаха скандал в Израел, след като стана ясно, че част от тях са изиграли роля в бруталното поведение на войниците. Според една книжка, свободно разпространявана в казармите, "когато проявяваш милост към жесток враг, си жесток към честните войници. Това е ужасно неморално. Това не е парк за забавления, това е война срещу убийци".

Равините са попаднали на благодатна почва - според доклад на Международната кризисна група все по-голям дял от израелската армия се пълни от хора от силно религиозните еврейски общности. Същата е ситуацията и при заселниците на Западния бряг, където взимат превес тези от по-крайни в отношението си групи - тази седмица стана ясно, че те планират да отмъщават на палестинците за всяко действие, с което израелското правителство се опита да ги изсели. Победата на Бенямин Нетаняху и коалицията му с крайнодесните малко след войната в Газа отговаря на тази тенденция в израелското общество, която трябва да бъде взета предвид и от политиците в САЩ и ЕС. Генерал Харари например хвърля отговорността за критиките срещу Израел именно върху "левите сили в страната, финансирани от ЕС", и върху старите врагове. "Иран и Сирия не искат Израел да повтори онова, което направи в Газа, защото ние разбихме генетичния код на новото им оръжие - партизанската градска война. Западните държави водят същата война в Афганистан, в Пакистан. Много от тях могат да се научат от това, което направихме в Газа. Защото сега Иран и неговото крило "Хамас" откриха, че Израел има начин да води такава война и да победи." За израелците остава да си отговорят дали цената е приемлива.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 13
    • + 6

    На хитлеристи си играят, стреляй после гледай, живи щитове......
    После да не плачкат като им гърмят бусовете, крушката си има опашка, май?
    Бай Обама дърпай им ушетата на ционистите докато е време, че много проблеми ще береш в Близкия и Среден изток, много!!!!

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Все още жив
    • - 5
    • + 14

    Всичко казано в статията е много верно при конфликт, в който и двете страни спазват международните конвенции. Но в последните десетилетия много рядко атаките на палестинската съпротива са насочени срещу органите на властта - армия полиция. Много често са атаки срещу мирни граждани - жени деца старци. Примерите са многобройни и не случайно едно израелско девойче нарече палестинските "бойци" страхливци. Добре цитират палестинските жертви - нека да погледнат и жертвите на другата страна и да си спомнят за жертвите от 11.09 в Ню Йорк - те май бяха само цивилни. Ако си борец за свобода има два пътя - с оръжие в ръка срещу равностойни на тебе - армия и полиция и пътя на словото - двата пътя в края на краищата водят до успех. Терорът не мога да го приема и никъде не е довел до успех само до облагодетелстване на определени групи хора за сметка на много други.

    Нередност?
  • 3
    longanlon avatar :-|
    Longanlon
    • - 3
    • + 8

    Да се говори дали войната е била "хуманна" или не е цинизъм. Войната убива хора - това е основната й характеристика.

    Да приказваш за хуманност е много лесно от трибуната с микрофон или на страниците на вестник. Когато по тебе стрелят от всеки прозорец - май е малко по-различно...

    Проблемът не е, че едната или двете страни ползват "живи щитове". Проблемът е, че ИМА ВОЙНА ебаси!

    Нередност?
  • 4
    ras16377431 avatar :-|
    ras16377431
    • - 7
    • + 3

    САЩ трябва да оттеглят подкрепата си за Израел. И бързо ще видим как кротката дипломация и разумното съжителство заменят заграбването на земи и изгарянето на цивилни с фосфор.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Free Thinker
    • - 7
    • + 2

    че нацизма, болшевизма и причие изми и миазми са си очевидни производни на ционизма.
    терорист номер едно - Израел

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Hahaha
    • - 1
    • + 4

    Фрий Дринкър, вземи си хапчето.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-P
    :-)

    Не е лошо да вземете да почетете малко.

    http://rus-sky.com/history/library/zion3.htm#Глва 43

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    bugaron
    • + 1

    Я стига сте плямпали на чужди гробища ......тиа Африканци са араби и иудеи............. а как убижаха Сърбите от въздуха че хвърлиха и в Горна баня .........що не плакахте тогава ......да се изтрепят или вие ги обичате??????????????????????

    Нередност?
  • 9
    borissov2 avatar :-|
    samora mashel

    ми елате при нас!

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    Бесния

    Нека просто светът / Сащ Русия и Европа/ оставят арабите и евреите да си решат проблема по семитско арабски азиатски модел, т.е. едните или другите...Ни за едните трябва да ни пука ни за другите, проблемът си е само техен.Реално външната намеса само усложнява нещата.Още по добре ще е да продаваме на всички оръжие, така както правят евреите.Все пак най големият доставчик на оръжие за Близкият Изток се казва Виктор Бут и е евреин.Парите обаче са си пари и нито цапат нито миришат.

    Нередност?
Нов коментар