🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

До следващия път

Европа направи крачка назад от разпада на валутата си. За оптимизъм обаче е още много рано.

"Еврото е много, много повече от валута. То е гаранция за една обединена Европа. Ако еврото се провали, тогава и Европа се проваля", заяви през седмицата германският канцлер Ангела Меркел. Пазарите, анализаторите и политиците в Европа отдавна чакаха да чуят такава категоричност от Германия. Въпросът е дали тя още може да звучи убедително.

В четвъртък на историческо заседание на Бундестага с голямо мнозинство бе одобрено разширяването на участието на Германия в Еврoпейския фонд за финансова стабилност – EFSF. Страната ще увеличи сумата за гаранции във фонда до 211 млрд. евро, за да може общата сума в него да достигне 440 млрд. евро.

Това бе своеобразен тест за авторитета на Меркел, тъй като в самата управляваща коалиция имаше разногласия по въпроса. Всички 17 членки на валутния съюз трябва да одобрят разширяването на EFSF, като досега това са направили 10 от тях. Положителният вот на най-голямата европейска икономика е добра новина за Гърция. Борсовите индекси по света обаче продължават да слизат надолу.

Най-голямото изпитание

В общия хор в подкрепа на Гърция се включи и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. В своята необичайно пламенна реч "За състоянието на съюза" той заяви: "Гърция е и ще остане в еврозоната, но ЕС е изправен пред най-голямото предизвикателство в историята си. Все пак е и възможно, и необходимо да го превъзмогнем." По думите на Барозу EFSF трябва час по-скоро да стане по-силен и по-гъвкав.

Увеличаването на фонда бе договорено на среща на върха на лидерите от еврозоната на 21 юли. EFSF бе създаден миналата година, за да помага на страни в затруднение.

Същевременно Европейската комисия предложи данък върху финансовите транзакции, като целта е сделките с дялове и облигации да бъдат облагани с данък в размер на 0.1%, а договорите за деривати – на 0.01%. Така могат да се съберат около 57 млрд. евро. Проектът ще бъде предложен на срещата на високо равнище на Г-20 през ноември и трябва да бъде одобрен от всички страни членки (все пак никоя от водещите икономики не иска самосиндикално да наложи данъка и да изгони финансовите институции да правят бизнес в други по-изгодни дестинации). В този случай ще може да влезе в сила от 1 януари 2014 г.

Същия ден Европейският парламент пък одобри законодателство за бъдещето икономическо управление в ЕС. Членките на еврозоната вече няма да могат да пренебрегват предупрежденията на ЕК за корекции в техните бюджетни политики. Шестте закона, наречени "Пакет на шестте", дават по-голяма сила на Пакта за стабилност и растеж, така че дефицитите и равнищата на дълга да могат да се контролират по-добре и на по-ранен етап, като акцент се слага на превантивните действия – като предупреждения и санкции. Целта на мерките е да подобрят прозрачността и да увеличат правомощията на ЕК.

Няма да платим!

Всичко това прилича на разпъване на платната за излизане от водовъртежа, но за оптимизъм е твърде, твърде рано. Първо, и в този си вид EFSF е недостатъчен, а увеличаването на гаранциите и пълномощията му не е автоматично решение (виж текста). И второ, Гърция остава гатанката, която ЕС не може да разреши. Инспекторите на Европейската централна банка ЕС и Международният валутен фонд се върнаха в Атина в четвъртък, за да възобновят преговорите за отпускането на следващия транш от помощта на стойност 8 млрд. евро. За да постигне необходимите за това фискални цели, правителството на Папандреу предприе допълнителни мерки за орязване на дефицита - нов имотен данък, който може да увеличи приходите в бюджета с 1.8 млр. евро, ново съкращаване на заплатите от публичния сектор с още 20%, намаляване на пенсиите с 4% и сваляне на необлагаемия минимум до 5000 евро. На всички е ясно как ще реагират гърците на това, но докъде ще стигне недоволството предстои да се види. Както скандираха протестиращите пред гръцкото финансово министерство: "Вземете си помощта и си вървете!"

    "Пакетът на шестте закона", одобрен от ЕП


Икономическите реформи, известни като "Пакетът на шестте", имат за цел да заздравят Пакта за стабилност и растеж, за да се избегне повторение на драмата с еврото. Четири от законите са относно затягане на бюджетния надзор, а останалите два са фокусирани върху мониторинга и контролирането на макроикономическите дисбаланси в рамките на ЕС. Някои от промените са:


- Повече правомощия на ЕК, която ще може да изиска повече информация и да провежда проверки на национално ниво


- Нова глоба в размер на 0.2% от БВП за подправени статистики за дефицита и дълга


- Амтоматични санкции за държави, които не вземат под внимание препоръките за коригиране на макроикономическите дисбаланси


- Надзор над макроикономическите дисбаланси включително дефицита по текущата сметка и излишъка

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-|
    kardinalat
    • + 5

    Предстоят ни 2 (две) разтърсващи години. 2014 година ще гласуваме един един много по различен Съюз. За Парламент,за който 2009 не бихме и сънували.

    Нередност?
  • 2
    donio avatar :-|
    donio
    • - 4

    В речта си пред Европарламента Барозу остана възмутен от упреците на Обама и заяви,че няма да позволи хора извън ЕС да се месят в неговите работи.На теория е така,но Европейската народна партия към която принадлежеше и той си е чиста проба пета колона на САЩ и Израел.Именно тези хора докараха ЕС до това дередже и продължават своята подривна дейност.ЕС в момента пътува за никъде,акато отиваш за никъде всички пътища са добри и става все по-малко Съюз и все по малко Европейски.Иначе аз съм убеден европеец,но с такива депутати в Европаламента не са необходими врагове.

    Нередност?
  • 3
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 3
    • + 2

    Известна е особено важната причина, която подсигурява развитие на стопанска криза в Европа.

    Нейната същност е неразвитост на съответно държавно финансово управление (ДФУ) за условия с ползване на Евро.

    За успешно неутрализиране на стопанска криза е необходимо усъвършенстване на функционална структура на съответно ДФУ, което да е адекватно на качества на Евро.

    При запазване на представената държавна управленска неразвитост (след достатъчно време – подобно през 1996/97 г. в Р. България) ще последва стихийно развитие на криза и хиперинфлация, която по извратен пазарен път ще въстанови създадени от държавната финансова „Грешка на Джон Лоу” стопански диспропорции.

    Ползвано означение:

    „Грешка на Джон Лоу”: По инициатива на Джон Лоу направена държавна финансова грешка – При стопанство с „Незлатни пари”, продължена употреба на несъвместим с тези пари, наследен от време с ползване на „Златни пари” начин на ДФУ.

    Нередност?
  • 4
    the_shadow avatar :-@
    The Shadow
    • + 2

    Стига сте плашили гаргите с тоя "разпад на Еврото", още в първото изречение на статията става ясно защо НЯМА НАЧИН да се разпадне, без цяла Европа да влезе в такава центрофуга, че ви е бедна фантазията... Колкото и да истерясват пазарите и медиите, Евро ще има.

    Нередност?
Нов коментар