🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Не толкова обединено кралство

Няколко сложни въпроса около бъдещия референдум за независимост на Шотландия

Дейвид Камерън напоследък постави на изпитание всички съюзи, в които участва.
Дейвид Камерън напоследък постави на изпитание всички съюзи, в които участва.
Дейвид Камерън напоследък постави на изпитание всички съюзи, в които участва.    ©  Капитал
Дейвид Камерън напоследък постави на изпитание всички съюзи, в които участва.    ©  Капитал

В бележника на Дейвид Камерън последните два месеца вероятно са отбелязани като "време за разрешаване на някои въпроси със съюзниците". След като тропна неочаквано силно по масата в ЕС, британският премиер не се поколеба да натисне друг, още по-близък партньор - шотландския първи министър Алекс Салмънд.

В интервю, планирано да разтърси шотландската политика, Камерън този месец оповести, че настоява Салмънд да определи точна дата за референдума за независимост, който неговата Шотландска национална партия (ШНП) иска да проведе. Уестминстър смята да даде правомощия на шотландския парламент да проведе такова допитване в рамките на 18 месеца. "Не можем да застанем на пътя на която и да било част от Обединеното кралство, ако тя иска да се запита "по-добре ли ще ни е сами", каза британският лидер, но подчерта, че неяснотата относно шотландския референдум трябва да се разпръсне. 

Това е смел ход от страна на Дейвид Камерън. Още от спечелването на изборите за шотландски парламент миналата година Салмънд говори за провеждането на референдум, но избягва конкретика. Очевидно с настояването си Лондон иска да отхвърли този въпрос максимално бързо. Проблемът е, че точно както недобре прецененият му и драматичен ход в Брюксел го накара да изглежда необмислено изолиран, така тропането по масата пред Единбург може да превърне Камерън в британския премиер, който ще сложи края на един 300-годишен съюз. Още е далеч от сигурно, че това ще се случи, но няколко въпроса около причините и последствията от такова решение не са излишни. 

Насила независими?

Причината Салмънд да отлага е, че засега няма как да спечели. Всички проучвания на общественото мнение дават максимум подкрепа за независимост от около една трета от населението. Много по-голяма е подкрепата за максимална автономия, при която всичко (включително данъците) се определят от Единбург и само външната и военната политика са в Лондон. Камерън обаче настоява за прост въпрос "за" и "против" отделяне, тъй като останалото е въпрос на преговори.

Идеята на ШНП беше да използва юбилея през 2014 г., когато се навършват 700 години от една от важните исторически битки между шотландци и англичани (спечелена от северняците), и да проведе референдума тогава. Дори и този ход надали щеше да осигури победа на идеята, но сега, побутната от ултиматума на британския консервативен премиер, тя може да привлече доста повече привърженици под бяло-синьото знаме. Всеизвестно е, че шотландците питаят спрямо англичаните този вид неприязън, която имат само дългогодишни съседи. Освен това още от времето на Маргарет Тачър насам Консервативната партия се радва на почти нулева популярност в северната част на кралството - една от шегите в Единбург твърди, че след пристигането на две панди в местната зоологическа градина в Шотландия има повече панди, отколкото тори. С две думи, решимостта на Камерън отново може да му изиграе лоша шега.

"Не може да го виним, че иска да има по-бързо референдум, защото смята, че така ще може да спечели", коментира за "Капитал" Никълъс Уайт от организацията IndependentDiplomat, който е участвал в организирането на две такива допитвания - в Черна гора и в Судан. "Смятам, че сбърка тактически, защото изглежда много лошо англичанин да казва на шотландците какво да правят", допълва Уайт, който е северноирландец и е участвал в мирния процес там. Според него Камерън не е разбрал този аспект. "Той се опита да поеме контрола, но не задвижи интересите си."

Разбира се, да се чертаят прогнози отсега за резултатите от такъв вот би било твърде прибързано. Но дори хипотетичният вариант за раздяла на Шотландия и Обединеното кралство ще представлява правен, икономически и логистичен кошмар за Острова и за Европа.

Парите - да, дълговете - не?

Като начало точно сега не изглежда като най-добрия момент за една малка икономика да се впусне в бурните води на световния пазар. Преди няколко години Шотландия можеше да фантазира за "северната дъга на благоденствието", но след като две от държавите в нея - Ирландия и Исландия, претърпяха крушения, шотландците имат над какво да се замислят. "В миналото ШНП твърдеше неща като "ще запазим паунда" и "няма да поемаме банковите дългове", но това ще попадне под сериозно обсъждане", заяви тази седмица главният секретар на британската хазна Дани Алекзандър. Шотландците, разбира се, могат да запазят паунда колкото време поискат - ирландците го ползваха чак до 1979 г. Но бившият британски министър и шотландски политик Алистър Дарлинг припомни пред в. Guardian, че ако запази лирата, Шотландия ще зависи от лихвите на Bank of England, която ще бъде външна за нея. И ако не иска да бъде като Черна гора с еврото и все пак да има някакъв контрол над валутата си, пак ще трябва да влезе в икономически съюз с останалата част на Великобритания.

Към момента според службата по обществените разходи към шотландския кабинет страната има 13.4% бюджетен дефицит без приходите от петрола в Северно море и 6.8% ако прибира всички постъпления от находищата, което, разбира се, няма да се случи. Шотландските власти получават достатъчно голяма субсидия от националния бюджет, за да поддържат високи нива на харчене за неща като безплатно висше образование. Без удобната защита на британската финансова мощ Шотландия ще има проблем да поддържа настоящото статукво.

И това е дори преди да се вземе предвид делът от националния дълг, който Шотландия ще трябва да поеме, без дори да се спомене най-парливият въпрос: контролът над двете шотландски банки Royal Bank of Scotland и HBOS. Те бяха спасени с парите на британските данъкоплатци и активите им надхвърлят 1400% от шотландското БВП. 

Шотландия - в ЕС, Великобритания - вън?

Ако икономическите въпроси изглеждат ужасно оплетени, какво да кажем за политическите. Първият министър на Уелс например намекна, че в самата Великобритания от общо 550 депутати 510 ще бъдат от Англия и това надали ще е приемлив вариант. Някои политолози дори предрекоха, че с отделянето на Шотландия консерваторите ще имат постоянно мнозинство, тъй като лейбъристите ще загубят доста места. Шотландска армия ще трябва да бъде сформирана от британската. Тъй като Салмънд и неговите последователи твърдят, че не искат ядрените оръжия и подводници, които са разположени в база в Шотландия, те или ще трябва да бъдат преместени, или базата да бъде взета под дълъг наем, както Русия взе базата в Крим от Украйна.

И накрая, но не по важност - ЕС. "Най-лесният начин е Европейският съвет да реши, че и двете страни наследяват британското членство, така че няма нужда от нов договор, само от преразпределяне. Това е много по-лесният начин", надява се Уайт. Д-р Джо Мъркинс от London School of Economics, който е експерт по конституционно право, не е съгласен. "Международното право е много ясно по този въпрос - остатъкът от Великобритания ще остане наследник на всички права, на ядрените оръжия и на членството в ООН, ЕС и т.н. Когато СССР се разпадна, Русия остана правоприемник." Това ще означава нов договор за членство на Шотландия, поне 2-3 години чакане и съответно - клауза за приемане на еврото, която е неизбежна (само Дания и Великобритания договориха клаузи за неприлагане, но надали ще има повече такива). Това не е най-големият проблем - както Уайт припомня, България също има задължение да влезе в еврозоната, но не се движи кой знае колко настойчиво натам.

По-интересно е какво ще се случи с остатъка от Великобритания. Според Мъркинс промяна не е наложително да има, тъй като дори без 5 млн. души Великобритания остава една от най-големите страни в Европа. "Ако Шотландия стане независима, Великобритания ще трябва да предоговори условията си: заради новите места в ЕП, различните клаузи за изключване, кой ще ги наследи, за парите, които получава обратно, гласовете в съвета", смята обаче Уайт. Той припомня, че според действащия британски закон всяко предоговаряне изисква референдум. За разлика от шотландския изходът от такъв вот не е трудно да се предвиди. Въпросът е дали Камерън и неговите партньори са предвидили това. Шотландия извън Обединеното кралство, но в ЕС, и Великобритания извън съюза надали е резултат, желан от който и да било британски премиер.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pontifex avatar :-|
    pontifex
    • + 52

    Поздравления на вестник "Капитал" и на г-н Георгиев за изчерпателната и добре написана статия, по един толкова актуален и любопитен въпрос от международната политика. Текстът не отстъпва като ниво на сродните публикации в западната преса.

    Нередност?
  • 2
    vox_78 avatar :-|
    vox_78
    • - 11
    • + 3

    Като гледам демографската картина на България май че не е далеч деня, в който и ние ще имаме основания за сериозни притеснения.....

    Нередност?
  • 3
    rosen4obg avatar :-|
    robot_tarator
    • + 12

    Под снимката на Камерън пише "Фотограф: Капитал" което е неистина. Форографа е от Ройтерс

    http://uk.reuters.com/article/2011/08/05/uk-britain-cameron-crisis-idUKTRE7742LY20110805

    Нередност?
  • 4
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 15

    Интересни времена доживяхме :-)

    Нередност?
  • 5
    angelan avatar :-|
    one4all
    • - 2
    • + 8

    За съжаление, казусът който представя статията е поредното безумие, породено от плиткоумни идиоти наричащи себе си политици. Ако се тръгне по тази спирала би могло да се очаква референдум за сепариране на Белгия, Испания и пр. Само, че Обединеното Кралство не се базира на идеологеми като СССР и Югославия, а на подчинението на Негово Величество Паунда. И дали Шотландците смятат, че цитираните банки биха имали съответните активи в отсъствие на въздесъщото Лондонско сити...

    Нередност?
  • 6
    iliefff avatar :-|
    jilieff
    • + 8

    Много добър коментар, Капитал. Поздравления!

    Нередност?
  • 7
    anihilator_jack avatar :-|
    anihilator_jack
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#5] от "one4all":

    Точно. Кой квот ще да си говори, става въпрос за пари. Шотландия е галеното дете на Великобритания и доста ще загуби ако се отдели - дори и петрола, за койта са се хванали не е ясно до колко ще е техен. Но кой знае - и по тъпи решения са били взимани.

    Нередност?
  • 8
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 10

    Статията е добра, но пропуска един тънък момент (както впрочем и повечето статии в западната преса) - защо лидерът на шотландските националисти Салмънд си вярва, че е в интересите на Шотландия да има независима? Не мисля, че е само заради петрола.

    Салмънд е описван като един от най-хитрите политици във Великобритания и, според мен, ненапразно. Моето предположение е, че той смята да конкурира Лондон с по-ниска данъчна ставка и да спести пари от отбрана. С такава политика Ирландия от най-бедната страна в ЕС става втората по богатство. Сега Ирландия е в криза заради имотния балон, но дори и с тази криза икономическият им възход през последните 40 години е съпоставим само с този на Китай и Южна Корея. Според мен в такава политика има логика. Но ще видим какво ще се получи.

    Нередност?
  • 9
    dimi_z avatar :-P
    dimi_z
    • + 11

    Браво на автора! Наистина за малко се почувствах все едно чета Spiegel на български.

    Информативно, приятно за четене, актуално.

    Да почва вътрешната политика в такъв стил!

    Нередност?
  • 10
    julianus_ceaser avatar :-|
    Julian Eftimov
    • + 9

    Браво, интересна статия. Като човек, който е прекарал няколко години в Шотландия бих могъл да добавя само, че наистина има неприязън на шотландци към англичани, но всеки един шотландец добре си прави сметката и едва ли ще тръгнат, по мое мнение, към тотално отделяне.

    Нередност?
Нов коментар