🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рахой с окови

Дори да запази поста си след обвиненията в корупция, властта на испанския премиер ще бъде ограничена

Бившият ковчежник на Народната партия Луис Барсенас бе привикан на изслушване от прокуратурата
Бившият ковчежник на Народната партия Луис Барсенас бе привикан на изслушване от прокуратурата
Бившият ковчежник на Народната партия Луис Барсенас бе привикан на изслушване от прокуратурата    ©  reuters
Бившият ковчежник на Народната партия Луис Барсенас бе привикан на изслушване от прокуратурата    ©  reuters

За корупционните скандали няма подходящ момент. И все пак за испанския премиер Мариано Рахой замесването на името му с черни партийни каси трудно би могло да дойде в по-неудобно време. Страната преминава през най-тежката си икономическа криза за последните три десетилетия, гърмящите една след друга афери с политици, съдии и членове на кралското семейство са изтънили до последното обществената толерантност, а режимът на строги бюджетни икономии разпалва гняв и протести. "Рахой не може да изисква такива саможертви и в същото време да прави пари, особено ако са незаконни", обобщава настроенията сред испанците политическият анализатор Антон Лосада от университета в Сантяго де Компостела пред AFP.

Скандалът избухна миналата седмица, когато най-тиражният испански в. El Pais публикува писан на ръка списък с тайни плащания, в които няколко пъти се споменава името на Рахой. Смята се, че става въпрос за счетоводен документ, изготвен от двама бивши ковчежници на управляващата дясноцентристка Народна партия. Според документите премиерът е получил около 300 хиляди евро в периода 1997 – 2008 г. във вид на дарения от частни фирми и други източници с неясен произход. В списъка присъстват и други висши фигури от партията, включително генералният секретар Мария Долорес де Коспедал и бившият икономически министър и управляващ директор на МВФ Родриго Рато.

Същевременно в. El Mundo писа, че петима бивши членове на Народната партия са казали пред изданието, че представители на висшето ръководство редовно са получавали плащания на ръка. Новината бе потвърдена и от бившия депутат от управляващата партия Хорхе Триас Саниер.

"Във всяка демократична страна, ако обвиненията се докажат, не само Рахой, но и цялото правителство трябва да подаде оставка", казва пред "Капитал" проф. Андрес Родригес-Посе, специалист по Испания от London School of Economics (LSE). Според него в този случай общественото мнение и международните пазари ще окажат силен натиск.

Виновен до доказване на противното

След извънредна среща на ръководството на Народната партия Рахой отрече да е получавал каквито и да било нерегламентирани плащания, залагайки публично репутацията си: "Тези твърдения не отговарят на истината", заяви той и обеща, че ще публикува данъчните си декларации в интернет идната седмица. Премиерът се закани и да съди всички, които разпространяват лъжи за него и за партията му.

До 2007 г. на испанските политически формации бе разрешено да получават анонимни дарения. Стига партийните лидери да включат тези пари в данъчните си декларации, това не се смяташе за незаконно. Но сегашният скандал повдига сериозни етични въпроси за действията на Народната партия по времето на имотния бум в страната, когато управляващите сключваха множество договори за строителство. Според в. El Pais 70% от въпросните "дарения", описани в документите, не попадат в рамките на позволеното от тогавашния закон за финансирането на партиите, според който частните дарители не могат да дават над 60 000 евро на една партия годишно и парите трябва да не идват от компания, извършваща дейност по силата на сключен с държавата договор.

Аферата вече нанесе вреди на премиера, който до този момент имаше имиджа на скучен, но честен политик. Лидерът на социалистическата опозиция Алфредо Перес Рубалкаба поиска оставката на Рахой с мотива, че той не може да се справи с изключително тежкото положение, в което се намира Испания. Междувременно из цялата страна избухнаха протести, на които бяха издигнати лозунги като "Крадци!" и "Ще платите за корупцията със затвор". А от прокуратурата заявиха, че има достатъчно доказателства, за да започне предварително разследване.

На изслушване в сряда бе привикан бившият ковчежник на Народната партия Луис Барсенас, който подаде оставка през 2009 г., когато започна отделно разследване срещу него за данъчни измами и незаконни плащания. Тогава се оказа, че той има банкова сметка в Швейцария с 22 млн. евро в нея. Сега Барсенас отрича да има нещо общо с документите, публикувани от в. El Pais, въпреки че според експерти, до които изданието се е допитало, сметките са написани лично от него.

Обвиненията в корупция срещу Рахой резонираха особено силно сред испанците, от които правителството иска още по-силно затягане на коланите. Откакто дойдоха на власт в края на 2011 г., управляващите болезнено съкратиха публичните разходи, вдигнаха данъците и подеха непопулярна пенсионна реформа. Правителството се опитва да намали бюджетния дефицит и да избегне вземането на международна помощ (извън вече обещаната за банките), докато страната се бори с втора рецесия за три години. За да добавят нови черни краски към картината, тези дни излязоха и данни за ударилата пореден рекорд безработица, която вече е 26% (тази сред младежите достига 55%).

Неслучайно в този сложен за Испания и за цялата еврозона момент германският канцлер Ангела Меркел, която е най-важният приятел за всяка закъсала държава, побърза да изрази подкрепата си за Рахой. В изявлението си след срещата им в Берлин на 4 февруари тя напълно игнорира корупционния скандал и заяви, че има пълно доверие в способността на премиера да завърши тежките реформи. "Убедена съм, че испанският кабинет ще успее да разреши тези проблеми и германското правителство ще го подкрепи с всичките си сили", подчерта Меркел. И, разбира се, отказа да приеме всякакви аналогии със скандала с черните партийни каси, опетнил имиджа на нейния ментор Хелмут Кол (виж инфографиката).

Европейската комисия и Международният валутен фонд също гласуваха на Рахой вот на доверие, като обявиха, че испанските финансови и банкови реформи са в "напреднал стадий" и скоро могат да бъдат направени плащания по договорената помощ.

Само че, както посочва проф. Андрес Родригес-Посе, всяка външна подкрепа не е безвъзмездна, а идва с условие. "Наистина всеки е невинен до доказване на противното, но не само Меркел, а и всички европейски партньори на Рахой не биха искали да имат колега, чиято репутация е опетнена", обяснява анализаторът.

Политическата цена на скандала

Сега испанският премиер е притиснат до стената. Вината му не е безусловно установена, но испанците заслужават обяснение. "Това е буря, която много политици няма да могат да преживеят", писа по този повод сп. Economist. Но засега изгледите Рахой да загуби поста си не са големи. Просто защото колкото и да е голям общественият гняв, той няма как да бъде политически канализиран при лисата на алтернативи (рейтингът на лидера на опозиционната Социалистическа партия Алфредо Рубалкаба продължава да е по-нисък от този на премиера). Но дори и да оцелее, той ще плати висока политическа цена и авторитетът му сериозно ще отслабне.

"Не смятам, че премиерът ще падне от власт, защото контролира партията си и разполага със солидно мнозинство в парламента. Но всичко това ще има огромен ефект върху способността му да прокара каквито и да било реформи или да накара испанците да се примирят с данъчната политика, тъй като отнема много от неговата легитимност", твърди пред "Капитал" проф. Луис Гарисано от LSE. Колегата му Джонатан Хопкин е на същото мнение: "Рахой е сериозно отслабен, но вероятно не толкова, че да му коства работата, тъй като премиерът в Испания е предпазван от конституцията, ако има мнозинство в парламента".

Според анализаторите Рахой ще изгуби и позициите си сред останалите лидери в еврозоната и оттук нататък ще трябва да се бори да бъде вземан на сериозно. В същото време правителството трябва да разплете докрай тези към момента недоказани твърдения, ако иска да оцелее. Необходимо е пълно разследване на предполагаемите нерегламентирани плащания, тъй като нито кабинетът, нито Рахой могат да си позволят да оставят нещата неизяснени.

Управляващите нямат друг избор, освен да демонстрират безкомпромисно отношение към всякакви незаконни практики, дори в собствените си редици. Това е единственият начин да си върнат доверието на испанците, 96% от които според скорошно изследване са убедени, че корупцията е широко разпространена в политиката. И не само там - скандали избухнаха и в правосъдната система и дори в кралския двор, след като стана ясно, че зетят на монарха Хуан Карлос, Иняки Урдангарин, е отклонявал към лични банкови сметки средства, предназначени за занимаващи се с благотворителност неправителствени организации.

"В борбата с корупцията Испания се нуждае от ново законодателство и от съдебна система, която да е в състояние да се справи с тези случаи в определен срок. Сегашната ни система е прекалено непрозрачна, а разрешаването на делата отнема много време. Освен това ни липсват политически реформи, които да направят партиите и политиците по-отговорни и открити", обяснява пред "Капитал" Хосе Игнасио Торебланка, директор на мадридския клон на Европейския съвет за външна политика.

Още преди да е започнало разследване, аферата нанесе тежък удар по авторитета на правителството. Сега на Рахой ще се наложи да води битката на живота си – тази за възстановяване на собствения му имидж и на доверието на испанците.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gallnare avatar :-|
    Мария
    • - 2

    Днес Народната партия публикува на своята Интернет страница счетоводните си баланси за периода 2008-2011г. http://www.pp.es/conocenos/cuentas-anuales_24.html

    Нередност?
  • 2
    izabell avatar :-|
    izabell




    [quote#1:"Мария"]Днес Народната партия публикува на своята Интернет страница счетоводните си баланси за периода 2008-2011г.

    >При тях са важни бележките(footnotes)

    Нередност?
  • 3
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat

    До коментар [#1] от "Мария": Вече са на шанцата :-)

    Нередност?
  • 4
    gallnare avatar :-|
    Мария

    До коментар [#3] от "kardinalat":

    Е, без контузени или просто елиминирани няма да се размине. Аз вече имам фаворит за отпадане:-).

    Нередност?
  • 5
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat

    До коментар [#4] от "Мария": И той е?

    Нередност?
  • 6
    gallnare avatar :-P
    Мария
    • + 1

    До коментар [#5] от "kardinalat":

    Тя.:-)

    Нередност?
  • 7
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat

    До коментар [#6] от "Мария": Уйде вицепремиера :-) Тояно в 10=та, но не само тя :-)

    Нередност?
  • 8
    gallnare avatar :-P
    Мария

    До коментар [#7] от "kardinalat":

    О, не, не тя. Една дама-министър. Други видни лапачи едва ли - с тези фотокопия...

    Нередност?
  • 9
    georgi960 avatar :-P
    КМЕТ В СЯНКА
    • + 3

    Да дойде на курс по безочие при нашите политикви !

    Нередност?
  • 10
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 6

    За 11 години взел 300 хил. евро. Тук политиците получават по 1,5 млн лева само за да консултират някой проект, и то съвсем официално. Испанците просто са много назад.

    Нередност?
Нов коментар