Да продаваш или да не продаваш

Изборът пред енергийните оператори не е лесен, защото преносните мрежи осигуряват стабилни приходи

"Това е все едно да управляваш спътник в орбита. Можеш да го контролираш отдалеч, но влиянието ти е много ограничено."

Дирк Увер, партньор в германската правна кантора Hengeler Mueller

Пред всеки изпълнителен директор на гигантските вертикално интегрирани енергийни оператори в Европа един от най-големите стратегически въпроси е изборът да продаде или да запази хилядите километри газопроводи или жици, които дружеството му притежава, пише агенция Reuters.

Аргументи против

Йейн Смедли, един от ръководителите на департамента за енергийни компании и инфраструктура за Европа, Близкия изток и Африка към британската банка Barclays, обяснява, че продажбата на мрежите рискува да намали печалбите на предприятието, ако то не успее да реинвестира успешно получената сума, както и да отслаби кредитния му профил. Причините за това се крият в приходите от енергийната инфраструктура. От една страна, те са стабилни и могат да балансират разликите в печалбите от променливия производствен бизнес. От друга, те се регулират от местните органи, което е важен фактор за кредитните агенции. С други думи, електропреносните мрежи пазят кредитния рейтинг на оператора.

Дори ако вече нямат право да контролират своите мрежи, компаниите могат да останат техни собственици. Според правилата на еврокомисията обаче в такъв случай различните поделения (производство и пренос) трябва да бъдат както правно, така и оперативно разделени и не могат да осъществяват синергии, включително да използват един и същ персонал.

"Това е все едно да управляваш спътник в орбита. Можеш да го контролираш отдалеч, но влиянието ти е много ограничено", обяснява Дирк Увер, партньор в германската правна кантора Hengeler Mueller.

Аргументи за

За някои амбициозни изпълнителни директори със стратегическа визия за повишаване на печалбите чрез възобновяема енергия или през развиващите се пазари обаче пасивното запазване на купчина кабели и жици е необосновано.

Вече затруднени от високите си дългове, енергийните оператори се нуждаят от мащабни инвестиции през следващите години, за да се адаптират към бързо променящия се микс. Германските дружества например трябва да преминат от ядрена на зелена енергия. Френските трябва да обновят остаряващите си атомни електроцентрали. А почти навсякъде в Европа наскоро построените газови централи стоят без работа заради ниските цени на въглищата.

За да финансират тези инвестиции, дружествата трябва или да намалят дивидентите си, или да пуснат на пазара нови акции, или да привлекат нови партньори, или да пристъпят към продажба на регулираните си активи, изброява вариантите Даниел Уонг, ръководител на инфраструктурните и енергийни проекти в инвестиционния фонд Macquarie Capital.

Ефективно или фиктивно разделяне

Разделението на собствеността върху мрежите и производствения бизнес на операторите варира в различните европейски държави и зависи от степента, до която те са се присъединили към политиката за отворени енергийни пазари.

Повечето компании от сектора във Великобритания, Швеция, Дания, Италия, Испания и Белгия вече са разделили производството от преноса си. Това обаче е прекалено голяма отстъпка за някои бивши монополисти и техните правителства, особено за Париж и Берлин, според които принудителната продажба на мрежите е равносилна на експроприация.

Вследствие на техните оплаквания еврокомисията предложи алтернативен вариант, според който преносните инфраструктури да бъдат отделени в автономни дъщерни фирми, които да бъдат проверявани от регулаторите, за да е сигурно, че компаниите майки не получават предимство заради това, че притежават мрежите. Моделът се нарича ITO (Independent Transmission System Operator) и е въведен във Франция, Германия и още няколко държави. Някои други страни пък си издействаха да не се съобразяват с общите европейски правила, тъй като енергийните им пазари са твърде малки или не са свързани с останалата част от съюза. Те оперират според модела ISO (Independent System Operator).

Според някои регулатори обаче тази система не е достатъчно ефективна и не осигурява истинска независимост на мрежите от операторите. КАПИТАЛ Daily

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kadiyata avatar :-?
    Белият Негър
    • - 2
    • + 5

    Един голям авто-гол,помнете ми думата,за тези които разбират.
    И проблема в световен мащаб,тепърва започва.

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1

    каквито и да си ги измисляте, електроснабдяването е регулирана обществена услуга в която сигурността на електроснабдяването и резонната цена на услугата са водещи, а не мераците на този и онзи хитрец да "направи парета" чрез преструктуриране .......
    За България урбулешката приватизация на ЕРП-тата и разбиването на НЕК ЕАД от Лостов и момченцата на Деди 1999-2005 видяхме докъде доведе електроснабдяването..... цената за населението подскочи два пъти за периода 2000-2005 години....

    Нередност?
Нов коментар