🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Възходът на еврофобите

Защо е време партията на Найджъл Фараж да бъде взета насериозно

Фараж е обигран политик, който създава впечатлението за приветлив и духовит оратор
Фараж е обигран политик, който създава впечатлението за приветлив и духовит оратор
Фараж е обигран политик, който създава впечатлението за приветлив и духовит оратор    ©  UKIP
Фараж е обигран политик, който създава впечатлението за приветлив и духовит оратор    ©  UKIP

Формация, която твърди, че "мюсюлманите се размножават десет пъти по-бързо" от другите хора и това представлява опасност, не би трябвало да е нещо повече от политическа екзотика с лош привкус. И наистина доскоро Партията на независимостта на Обединеното кралство (UKIP) бе маргинална, а лидерът й Найджъл Фараж бе смятан за обикновен популист, когото мнозина пренебрежително определяха като клоун заради крайните му, понякога расистки изказвания.

Но сега UKIP е в подем. Тя умело е яхнала вълната на нарасналия заради рецесията евроскептицизъм в Обединеното кралство и на страха от имигрантите, подхранван всекидневно от медиите. За кратко време тя успя да накара консерваторите на премиера Дейвид Камерън да застанат още по-вдясно под заплахата, че краде от електората им. Така изостри още повече разгорелия се дебат против ЕС и притисна правителството да втвърди линията си спрямо Брюксел.

Всичко това обяснява защо партията на Фараж уверено се бори с участващите в управляващата коалиция либералдемократи на вицепремиера Ник Клег за мястото на трета политическа сила в страната. "Засега изглежда, че все пак ще останат четвърти. Но се справят доста добре", казва пред "Капитал" Патрик Дънлийви, професор по политически науки в London School of Economics. Според него UKIP черпят подкрепа от онези симпатизанти на консерваторите, които не са удовлетворени от коалиционното правителство, както и главно от хора вдясно, които са недоволни от имиграцията и членството в ЕС.

Самият Фараж обяснява успеха си с факта, че британските гласоподаватели най-после са осъзнали, че системата на управление в страната позволява само на една от двете основни партии - консерватори и лейбъристи, да бъде на власт. А това означава, че на нито една от тях не може да бъде търсена отговорност: "Те нарушават обещанията си и игнорират теми, които са важни за хората. Като партия ние смятаме, че представляваме хора от всички аспекти на живота във Великобритания, които чувстват, че гласът им е пренебрегван", твърди Фараж пред "Капитал".

Не сте добре дошли

Лидерът на UKIP хвърля голяма част от усилията си в противопоставяне на "спуснатите от Брюксел директиви", според които в края на 2013 г. ще паднат всички бариери пред българи и румънци да живеят и работят на Острова. В речите си Фараж рисува апокалиптични картини, според които стотици хиляди (ако не милиони) жители на тези две страни ще нахлуят във Великобритания след отпадането на ограниченията, за да източат социалните й помощи. "Притеснени сме от напрежението, което може да предизвика всеки внезапен наплив от нови хора върху работните места и услугите. Великобритания е малък остров в сравнение с много други страни в ЕС, но също така е атрактивно място за живеене. Ние обаче вече имаме нарастващо население, което оказва натиск върху училищата, болниците и пазара на труда", обяснява Фараж. Той не вини българите и румънците, че искат да отидат във Великобритания. Но страната просто не може да си позволи повече безработни младежи само защото работните места се дават на хора от други страни, които вършат същото за по-малко пари. "Нито пък можем да имаме британци, които не успяват да получат общински жилища, защото 50% от тях са давани на имигранти", допълва Фараж.

Лидерът на UKIP твърди, че не е искал да обиди българите и румънците. Отрича и обвиненията, че има нещо конкретно против източноевропейците, докато същевременно не се противопоставя с такава ярост на имигрантите от Индия например. Но противоречието в позицията му е очевидно, след като пратеният от него в България зам.-председател на UKIP Пол Нутъл побърза да се снима в ромско гето с босоноги деца и тази снимка обиколи повечето британски ежедневници, подхранвайки още повече негативните настроения на Острова.

Политическата платформа на UKIP е екзотична – тя включва петгодишно замразяване на постоянната имиграция, плосък данък от 31% за всички освен за най-бедните, увеличаване на военните разходи, прекратяване на забраната на пушенето в пъбовете и отричане на глобалните климатични промени като недоказани. Партията иска да намали субсидиите за възобновяема енергия в замяна на открита подкрепа за ядрените централи и проповядва срещу мултикултурализма, исляма и гей браковете, които свързва с инцеста, полигамията и педофилията.

Но лидерът й Фараж е обигран политик, който намалява напрежението от радикалната си риторика, като се представя за приветлив и духовит оратор. Освен това е майстор на популистките жестове – членове на UKIP се редуват в чистене на обществени тоалетни и градинки, както и в патрулиране из местните пъбове през уикендите.

Развод им дай

Ако доскоро Фараж бе един от малкото, настояващи за излизане на Великобритания от ЕС, сега това е в центъра на публичния дебат. "Ние искаме да напуснем политическия съюз с Европа. Има прекалено много регулации, които възпират британския бизнес и се намесват в живота на хората. Плащаме много повече пари, отколкото получаваме. Това е връзка, която диспропорционално облагодетелства ЕС, не Великобритания", твърди Фараж. По думите му това не означава скъсване на връзките, тъй като дори Лондон да напусне ЕС, той пак ще остане негов съсед и съюзник. Но не иска да бъде част от един все по-федерален съюз, в който законите се правят от комисарите в Брюксел. "Това не е правилно нито за Великобритания, нито за демокрацията. Вярваме, че заради степента на недоволството към ЕС в определен момент ние трябва да излезем. Но не смятаме, че ако си тръгнем, ЕС изведнъж ще иска да спре да търгува с нас. Все пак внасяме повече от ЕС, отколкото изнасяме и ще останем важен стратегически и търговски партньор", обобщава Фараж.

Оптимизмът му за безоблачните отношения с ЕС след напускането на Великобритания не се споделя от всички. "Възходът на UKIP и на антиевропейските нагласи произлиза от погрешния британски патриотизъм, който обаче може да ни постави в изолация. Дебатът за Европа, нравещ се на онези, които смятат, че Великобритания трябва да влияе на ЕС, но не и обратното, позволява на хората на Фараж да бъдат по-твърди в своята позиция", обяснява пред "Капитал" Мат Донъхю, преподавател по социални и политически промени в университета Oxford Brookes. Според него UKIP стават все по-популярни, тъй като консерваторите легитимират все повече еврофобските възгледи.

Фараж има и готово обяснение защо въпреки подозрителността си към ЕС UKIP има свои представители в Европейския парламент, и то като втората по големина британска формация. "Народът ни иска там, за да го представляваме. След като толкова много граждани на Обединеното кралство желаят да напуснат ЕС и след като останалите основни партии подкрепят продължаване на членството, е важно да има хора в Брюксел, заставащи зад мнозинството британци", казва лидерът на UKIP. Той посочва, че е от съществено значение хората му открито да докладват у дома какво става в ЕП, особено когато другите политически партии, и особено консерваторите, са доказали, че са ненадеждни, "щом трябва да кажат на британците истината за ЕС".

Междувременно възходът на UKIP вече не е проблем само за торите, тъй като партията взема гласове от недоволния и гневен електорат на всички политически сили. Тя споделя много общи характеристики с радикални десни формации като холандската Партия на свободата, датската Народна партия, австрийската Партия на свободата и "Истински финландци". Като тях тя мобилизира основно гласоподаватели с враждебно отношение към имиграцията, но и такива, които са типични националисти и евроскептици, дълбоко недоволни от съществуващите политически елити.

Независимо какви чувства поражда, е време партията на Фараж да бъде взета насериозно, най-малкото заради влиянието, което има върху управляващите в Лондон. Дори UKIP да не спечели и едно място в парламента на следващите избори, тя вече постигна много – изтласка консерваторите още по-вдясно и принуди Камерън да обещае референдум за излизането от ЕС.

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    the_shadow avatar :-|
    The Shadow
    • - 22
    • + 24

    Трябва да бъдат взети насериозно доколкото е необходимо да бъдат завряни където слънце не огрява Фарадж и всички подобни на него клоуни. Тъпа популистка пасмина.

    Нередност?
  • 2
    jtbg avatar :-|
    jtbg
    • - 22
    • + 18

    Ох, ела при батко за five minutes на тет-а-тет, мама ти нацистка!

    Нередност?
  • 3
    smart_za_batkov avatar :-|
    Батков-вън
    • - 13
    • + 16

    Смешник

    Нередност?
  • 4
    dimhristov avatar :-P
    dreamer
    • - 9
    • + 20

    Трябва да има и такива образи за да имаме по-критичен поглед и към себе си. Ако няма идиоти около нас може всички да сме идиоти и няма да го разбираме.

    Нередност?
  • 5
    permafrost avatar :-P
    permafrost
    • - 10
    • + 15

    Писна ми от тези англичани не мога да ги гледам в Англия живеят 2-4 милиона мюсюлмани и те се тревожат за тях ми що не виждат негрите дето са между 10-15 милиона ??! И тези техни индийски братя дето са минимум 5 милиона ! И ++++ това имат 5 милиона чужденци къде са тези англичани в Англия не са повече от 20 милиона мангличаните в Англия !
    Аз тези не ги виждам след 50-60 години ! Те имат много по-големи проблем от колко то Еврозоната и другите глупости в Европа !

    Нередност?
  • 6
    permafrost avatar :-@
    permafrost
    • - 7
    • + 12

    Трябва да уточнат кои използват социалните помощи БЪЛГАРСКИТЕ ЦИГАНИ И РУМЪНСКИТЕ ЦИГАНИ СА ВЕЧНО В социалните помощи в ЕВРОПА . ЗАЩОТО ПОСТОЯННО ОБИЖДАТ БЪЛГАРИТЕ И РУМЪНЦИТЕ В ТАЗИ ТЕМА !! МОЛЯ ТОВА ТРЯБВА ДА ГО КАЖЕМ НА ЕВРОПА !!
    Аз живея в Германия и тук има ужасно много български и румънски ЦИГАНИ и използват всички социалните помощи В ГЕРМАНИЯ !!
    ++++ ТОВА КРАДАТ УЖАСНО МНОГО циганите в Германия не дават ПАРИ за храна и дрехи в как ли ? много е просто като крадат .
    Как ли крадат ?!! ТЕ СА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ В ТАЗИ ОБЛАСТ !!!
    Това ви го казва защото живея в германия и съм видял много !

    Нередност?
  • 7
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 5
    • + 10

    UKIP в общи линии е британския аналог на Чаената Партия в САЩ или Атака в България. Ако обаче не успеят да разбият двуполюсната система в ЮКей, влиянието им ще спадне след година-две, тъй като провокираните от тях настроения нямат дълъг живот.

    Нередност?
  • 8
    thermobee avatar :-P
    Thermobee
    • - 4
    • + 6

    До коментар [#1] от "The Shadow":


    До коментар [#2] от "jtbg":


    До коментар [#3] от "Батков-вън":



    Миячите на чинии в Лондон са се разшавали!

    Нередност?
  • 9
    nemo_nemo avatar :-|
    НЕМО
    • - 3
    • + 5

    [quote#7:"КЛЮЧАРЪ"]UKIP в общи линии е британския аналог на Чаената Партия в САЩ или Атака в България. [/quote]
    Съгласен съм.
    Ако обаче българските цигани(говоря за тях, защото те са мой проблем, с който никой в България не може и не иска да се справи. Да не говорим за това, че те ядат и мизерните български социални помощи) емигрират в ЮК- те ще станат тамошен проблем, с който може би великобританците ще могат да се справят. Защото в момента с европейските ни братя си играем на "на ти куклите- дай ми парцалките" или "циганите у вас- циганите у нас", а циганите се множат по-бързо от мишките. Така че ЕС не бива само да ни критикуват как трябва да се отнасяме с тях, а да вземат да се отнасят с тях като с пълноправни членове с всичките им отговорности, поне за разясняване на правата им не бива да се дават пари, защото нте ги знаят много добре.
    Та не бива да се допуска тази партия да взема власт в ЮК, защото ще си ни върнат циганите, макар че вече са се размножили в странство.

    Нередност?
  • 10
    rio_tinto avatar :-|
    rio_tinto
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#9] от "НЕМО":

    все пак, не е ли редно юк да погледне и социялната си система, която изглежда като правена от нискоинтелигентни бюрократи, щом като е толкова лесно да бъде излъгана. или фараж не иска системата да бъде поправена, щото това подлива вода на бизнеса му. каква жалка форма на живот сме това човеците

    Нередност?
Нов коментар