🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Между война и мир в Украйна

Кризата навлезе в нова, опасна фаза. Русия изглежда решена да разкъса страната, а ЕС и САЩ нямат много време и опции

Докато погледите продължават да са насочени към 40-те хиляди руски войници, струпани по украинската граница, атаката на Владимир Путин срещу по-малкия западен съсед вече се случва. Само че, не с помощта на руски танкове, а под далеч по-прикрита форма.

Със завземането една след друга на административни сгради в ред градове в източната част на страната от въоръжени групи, кризата в Украйна навлиза в нова и критична фаза. Правителството в Киев е в патова ситуация - от една страна не може да си позволи да загуби напълно контрол над части от държавата, от друга, ако започне военна операция срещу проруските сепаратисти и включи армията (както обещава и. д. президентът Олександър Турчинов), това може да бъде използвано от Москва като претекст за нахлуване.

Стратегията на Путин изглежда е да направи всичко възможно да минира президентските избори в Украйна на 25 май чрез нагнетяване на напрежението. Така, ако все пак не успее да попречи на провеждането им, после ще може да твърди, че новият президент е нелегитимен, защото е избран в ненормална ситуация. Същевременно случващото се в момента притиска и отслабва временното правителство в Киев и може да го принуди да бъде по-податливо на исканията на Москва - федерализация на Украйна и ангажимент за военна неутралност (т. е. никакво членство в НАТО). При всички положения Путин вдига залозите и се опитва да влезе с по-силна позиция в планираните за четвъртък разговори между Украйна, Русия, ЕС и САЩ. 

Междувременно Брюксел и Вашингтон са изправени пред дилемата как да реагират. И отговорът им ще зависи от това как дефинират "инвазия" и дали ще счетат сегашните действия на Москва за достатъчни да активират третия кръг санкции срещу Русия. Ако Путин се ограничи със сегашните действия - окуражаване и провокиране на "спонтанни" бунтове в Източна Украйна - за САЩ и особено за разкъсвания от вътрешни противоречия ЕС може да е по-трудно да вземат решение за сериозни санкции. Но пък ако продължават да чакат, може да се окаже, че съвсем скоро Украйна вече ще е отвъд всякакво спасяване.

110 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    otnesenr avatar :-|
    хуz84О14722
    • - 21
    • + 37

    "Междувременно Брюксел и Вашингтон са изправени пред дилемата как да реагират. И отговорът им ще зависи от това как дефинират "инвазия" и дали ще счетат сегашните действия на Москва за достатъчни да активират третия кръг санкции срещу Русия."

    Айде бе, мъже! Давайте санкциите по-бързо да видите кон боб яде ли!

    Поздрави. https://www.youtube.com/watch?v=xDrKpYn-8u8

    Нередност?
  • 6
    ajsayder avatar :-?
    sim4o
    • - 52
    • + 30

    [quote#1:"Durruti"]пропуснаха ежеседмичните масови протести в югоизточните градове, сблъсъците с пришълци от "автомайдана" и "десен сектор" в Харков, Донецк и Одеса , както и сформирането на народната армия на Югоизтока, обявено преди 2-3 седмици. [/quote]
    А по света - има Интернет ... и тъпите мантри на соросоидите .. за "спецчасти" съвсем лесно се опровергават ..
    Ама те -ей ги и тукана .. лъжат ли лъжат ...
    Така са свикнали или просто за това им се плаща?

    Нередност?
  • 7
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 16
    • + 58

    Интересно как тези събития се третират и анализират от българските служби за сигурност и институциите при това правителство, особено в светлината на масивните покупки на имоти от руски граждани в България.
    При тази ситуация заслужават внимание и руските инвестиции в страната във важни отрасли, предприятия и дейности, вкл. неявните през офшорни фирми и сметки със скрити собственици, както и руските агенти във властта и службите, според мен.
    Оставяйки заблуждаващата българското общество и умишлено провокирана истерия и изкуствено разделение на русофили и русофоби, (или американофили или фоби), когато става дума за българските интереси истинската линия е между българи и предатели, между българските граждани и национални продажници, провокатори и продажници, независимо за какви се представят, колко са кресливи и "загрижени" за хората, между ЗА и ПРОТИВ ЕС.

    При тази ситуация и категоричният европейски изборр на българския народ на принадлежност към семейството на европейските народи - при всичките проблеми - всеки, който противодейства или поставя под съмнение членството на България в ЕС е национален предател и родоотстъпник.

    Нередност?
  • 8
    gorid avatar :-|
    gorid
    • - 38
    • + 30




    До коментар [#1] от "Durruti":

    Кои да направят правителство на националното единство ???... Метежниците от "Десен сектор", "Свобода"... и другите хрантутници на фашизирания и алчен за нови жизнени пространства "демократичен свят"... Смях, смях...
    До коментар [#3] от "rosiraycheva50._":

    Намери си някакво занимание през ноща, щото големи кошмари те очакват... Нито гориво имаме за двата Миг- 29, нито помощ се очаква да дойде от някъде...

    Нередност?
  • 10
    naka2911 avatar :-|
    naka2911
    • - 16
    • + 25

    Но пък ако продължават да чакат, може да се окаже, че съвсем скоро Украйна вече ще е отвъд всякакво спасяване.
    ----------------
    Украйна в този и вид,вече е "извън всякакво спасяване"В това няма никакво съмнение,за всеки способен поне малко да си използва главата.Момента отдавна е изтърван.Дори и федерализацията вече е много под въпрос,ама много!Най логичния сценарий е независимост на югоизтока,и включването му като отделна държава,или като част от Русия в Евразийския(според моментните обстоятелства)

    Нередност?
Нов коментар