🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бюлетини вместо куршуми

Президентските избори в Украйна на 25 май може да се превърнат в повратна точка в кризата

Петро Порошенко е човекът, с когото Москва може да преговаря
Петро Порошенко е човекът, с когото Москва може да преговаря
Петро Порошенко е човекът, с когото Москва може да преговаря    ©  reuters
Петро Порошенко е човекът, с когото Москва може да преговаря    ©  reuters

"Моля, използвайте думи, не куршуми." Това е била една от репликите, с които германският дипломат Волфганг Ишингер, посредничещ за разрешаването на кризата в Украйна, се е обърнал към участниците във втората кръгла маса за национално единство и помирение, състояла се на 19 май в Харков. Вече е насрочена датата за третата, а междувременно на 25 май украинците ще имат възможност да използват бюлетини вместо куршуми.

Президентските избори, които ще се проведат тогава, вероятно ще бъдат повратна точка в конфликта, който разкъсва Украйна. Интригата не е кой ще ги спечели - милиардерът Петро Порошенко води с толкова много пред втората в надпреварата, бившият премиер Юлия Тимошенко, че въпросът е единствено дали ще успее да прескочи още сега нужните 50%, или ще се наложи балотаж. По-важното е друго - как ще премине гласуването и най-вече кой и как ще приеме и изтълкува резултатите от него.

При продължаващото насилие - на 22 май дойде най-смъртоносната досега атака срещу правителствените сили, сражаващи се срещу проруските сепаратисти, при която бяха убити най-малко 14 войници - самото провеждане на изборите ще бъде малко чудо. Надеждата е, че след тях Украйна ще има управление, способно да спре гражданската война и да бъде прието от Москва като партньор за преговори. По-умереният тон на руския президент Владимир Путин в последните дни също дава повод за оптимизъм, че противопоставянето в Украйна може да излезе от горещата си фаза и да се търси политическо решение.

На избори като на война

"Тези избори за президент са най-важните в цялата история на Украйна, защото се случват по време на най-дълбоката политическа и обществена криза за съществуването й като независима държава. Гласуването в тях няма да е просто гласуване за определен кандидат, а вот в подкрепа на Украйна", казва пред "Капитал" директорът на киевския Център за приложни политически изследвания "Пента" Владимир Фесенко.

По всичко изглежда обаче, че в източните области Луганск и Донецк, където бунтовниците държат контрола над много обществени и административни сгради и на 14 май организираха фарсови референдуми за независимост, гласуване трудно ще има. Информациите оттам са за блокиране на местата, където традиционно са разположени секциите, за сплашвания и дори за отвличания на служители в изборните комисии. Предизборна кампания на практика няма, Порошенко не направи посещение в региона и в атмосферата на хаос и страх не е ясно дали и как 8 млн. украинци в Донбас ще могат да гласуват.  

Въпреки това според Роман Рукомеда, съосновател на Центъра за информация и анализи Content & Consulting, от правна гледна точка изборите ще са абсолютно редовни, дори част от хората в някои райони на изток да не успеят да упражнят правото си на глас. "Вотът ще постави началото на презареждането на политическата и държавната система", казва Рукомеда пред "Капитал". И допълва, че всички тези спекулации за легитимността на изборите "са руски пропагандни игри и липса на познаване на изборните закони на Украйна".

Сергий Солодкий, зам.-директор на Института за световна политика в Киев, също признава, че провеждането на изборния ден в Донбас ще бъде предизвикателство. "Но няма друга алтернатива. Русия прави всичко възможно да превърне Украйна в провалена държава. Вотът на 25 май ще засили украинските институции и ще лиши Москва от аргумента за хунтата в Киев - и точно това е причината руските терористи да се опитват да саботират изборния процес", казва Солодкий пред "Капитал".

И все пак фактът, че в някои региони вот няма да има, може да бъде използван, за да се атакува легитимността на новия президент, особено от Русия, посочва Владимир Фесенко. "Но всичко ще зависи от по-нататъшното развитие на политическата ситуация. Ако в резултат на кризата Донбас се превърне в ново Приднестровие или Абхазия, негласуването на част от избирателите в Донбас няма да има значение. Порошенко ще работи с тази част от Украйна, която остане в състава на страната. Ако се намери мирно решение, Донбас ще преговаря с новия президент и всяко споразумение с него ще означава, че той е признат", смята политологът.

Следвай парите

Макар насилието в Донбас да не спира, в последните дни офанзивата на бунтовниците сякаш поизгуби устрема си. В разпространено от самия него видео министърът на отбраната и главнокомандващ въоръжените сили на непризнатата от никого Донецка народна република Игор Гиркин (представящ се като Стрелков) се оплаква, че макар да има достатъчно оръжие, за да се противопостави на украинската армия, не може да открие доброволци, които да се бият. Някои от тях искали да охраняват само районите около къщите си, други използвали съпротивата като прикритие за извършване на престъпления, а мнозина смятали, че изобщо не е нужно те самите да се сражават, защото Русия ще се намеси вместо тях.

Преди дни сепаратисткият лидер в Славянск Вячеслав Пономарьов трябваше да се изправи пред гнева на около 200 граждани, които искат от него да спре сраженията, защото те рушат къщите им. "В източните райони няма настроения за отделяне, хората искат спокойствие, нормална работа, а не да се стреля. Аз се страхувам да пусна дъщеря ми и внукът ми да се разхождат. В момента е пълен хаос, обикалят тези необозначени ходещи субекти и свалят хора от колите им, а полицията не реагира", разказва пред "Капитал" проф. Михаил Станчев от Харковския университет.

Случи се и още нещо, което може да промени баланса на силите. След като месеци наред се опитваше да запази неутралитет и да лавира между Киев и Москва, най-богатият украинец и най-влиятелен човек в Донбас Ринат Ахметов най-после взе страна. След като преди десетина дни изпрати работниците от своите въглищни мини и стоманени заводи да патрулират редом с полицията и да освобождават завзети сгради в пристанищния град Мариопул, в свое обръщение в понеделник собственикът на активи за 12.4 млрд. долара отправи най-острата си критика срещу сепаратистите, като ги обвини, че само сеят хаос. Същевременно в Днепропетровск, друг от размирните региони, милиардерът Игор Коломойски също използва влиянието и богатството си в подкрепа на обединена Украйна. Олигарсите, изглежда, са решили, че безредиците и сепаратизмът застрашават експортно ориентирания им бизнес.

"От това кой ще надделее в конфликта между Ахметов и лидерите на Донецката народна република зависи развитието на ситуацията в Донбас. Ако победи Ахметов, той ще поиска да се договори с Киев и кризата в Донбас може да се разреши сравнително мирно. Ако победят сепаратистите, военното противопоставяне ще продължи", прогнозира Владимир Фесенко.

Кодът на Путин

Друг елемент от пъзела също е променен - реториката на Кремъл е видимо по-мека. Руският президент първо призова сепаратистите да не бързат с референдумите (макар и те да не го послушаха), след това обяви, че "уважава" резултата от тях, което е по-различно от признаването, и освен това определи президентските избори на 25 май като стъпка в правилната посока. В допълнение Путин обеща - за трети път - да изтегли струпаните на границата с Украйна руски войски. Но въпреки привидното примирие, Москва държи всичките си опции отворени и действията й след 25 май ще покажат какви са истинските й намерения.

"Този компромисен тон на Путин е по-скоро насочен към Запада, не толкова по адрес на Украйна. По този начин той показва, че не желае задълбочаване на студената война със Запада", смята Владимир Фесенко. Според политолога това е свързано с факта, че санкциите на САЩ и ЕС вече имат ефект и Кремъл се опасява от затягането им. Същевременно нагнетяването на напрежението в Източна Украйна може да му създаде проблеми, защото конфликтът започва да развива собствена динамика и може да стане неуправляем. А и е очевидно, че за разлика от Крим в източните региони няма подкрепа за отделяне от Украйна или присъединяване към Русия. И освен това с лидера в президентската надпревара  Москва може да се разбере. "Порошенко е човек, който предпочита преговорите пред директното противопоставяне", посочва Роман Рукомеда. В дългата си политическа кариера, в която е бил както редом с лидера на оранжевата революция Виктор Юшченко, така и в лагера на прогонения проруски президент Виктор Янукович, бизнесменът политик е показал, че е гъвкав и прагматичен.

"Но въпреки реториката Кремъл не е отслабил натиска върху Украйна - в Донецк и Луганск воюват руски граждани и Путин ще продължи тази необявена война. Той може и да е склонен на компромисен вариант, но го иска по своите условия", смята Фесенко. Едно от тях е федерализирането на страната, което ще я направи трудна за управляване и лесна за манипулиране и ще даде на Москва възможност да блокира влизането й в ЕС и НАТО. "Да, ние имаме нужда от децентрализация и, да, ще я направим. Правителството и всички прореформистки политици в Киев поддържат делегирането на повече власт на регионите", посочва Сергий Солодкий. Според Фесенко украинците предпочитат модела на децентрализация, който съществува в много държави на ЕС, но за въвеждането му е нужно време, налагат се конституционна и бюджетна реформа и това ще стане при новия президент и може би с нов парламент. Важното е промените да се случват с думи и бюлетини вместо с куршуми. 

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    galbi avatar :-|
    galbi
    • - 8
    • + 2

    До сега всички участници в конфликта са доказали само едно!

    Нямат достатъчно ъкъл , за да седнат на масата и да стигнат до реално споразумение!

    Лесно се доказва с лекотата с която се обработват хората.
    Следователно и лесно се управляват с лостове от вън и в желаната посока.
    Познато ни е до болка!!

    Нередност?
  • 2
    vse_o6te_jiv avatar :-|
    vse_o6te_jiv
    • - 16
    • + 8

    Погледнах заглавието, погледнах автора и се отказах да чета. Авторката е толкова заблудена, че няма накъде. Май ще се откажа да чета Капитал. То не беха ХУИ то не беха патки загубени , то не беха защита на корпоративни интереси на собственика. Едно СМИ освен политиката на собственика трябва поне да има лице и да дава алтернативни гледни точки. Аз бях дотук. Успех в промиването на мозъка на десния електорат.

    Нередност?
  • 3
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 2
    • + 5

    "Бюлетини вместо куршуми" - ха дано но надали...

    Нередност?
  • 4
    boriaz avatar :-|
    Boriaz
    • - 10
    • + 8

    Москва не вярва на сълзи, а никой не вярва на Москва. Едва ли има да измислят по-добър сценарий от този. повече от 100% е сигурно, че Украина рано или късно ще се откъсне от Москва и че украинците в следващите 100-150 год. ще мразят всичко руско.

    Нередност?
  • 5
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 2
    • + 10

    До коментар [#4] от "Boriaz":

    Неразумно изказване. Защо да мразят "всичко руско"? Още повече че стотици хиляди от тях ще продължават да ходят на работа в Русия. Руският народ страда в не по-малка степен от диктатурата. Крайно време е да пораснем, това не е игра на кукли и парцали и без компромиси не може да се живее.

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 8
    • + 2

    Прав ще излезе Пешо танкиста, най добре да дойда танковете....

    Нередност?
  • 7
    krokodila_gena avatar :-|
    Гражданин
    • - 10
    • + 4

    Тези псуващи висши чиновници на Майдана и ръкостискащи продажните длани на бандата Яценюк, Тягнибок, Турчинов и Кличко руски ли бяха? Язък си за братята украинци, които утре ще трябва да избират между повече, или по малко кръвожадни и продажни западни агенти!!! При нас и без кръв и с ужким демократични избори, стигнахме за 24г. до 6милиона. А тях какво ги чака, не ми се мисли. Но всеки народ, поддал се на западната пропаганда, си заслужава и кръвопийците. Нещо като кърлежи, нещо като хиени, нещо като крокодили. А по точно всичко това, взето заедно!

    Нередност?
  • 8
    dzwer avatar :-|
    ДЗВЕР
    • - 6
    • + 2

    ...ами олигарсите започват да си управля'ат крепосните. А кашата у статиАта с цитатЕ ту от един аФтор, ту от друг и то извадени от контекста, прави и т'ва антрефиле повърхностно... и в крак с линията.

    Нередност?
  • 9
    ivankodinov avatar :-|
    Иван K
    • - 3
    • + 5

    Аз следя много внимателно тонът на руската дипломация. Имам двадесетгодишен опит да анализирам съветската преса и да търся индикатори за политическите процеси. Днес Русия поддържа същият стил на дипломатически език само термините са нови.
    Наистина Путин дава индикатори, че ще се примири с независимостта на Украйна.

    Нередност?
Нов коментар