🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По волята на Путин или не

Руският президент показа, че амбициите му към Украйна не са задоволени с Крим. Залогът е оцеляването на страната в сегашния й вид

Сенки от миналото, рискове за бъдещето    ©  reuters

Не търсете още на картата Донецката народна република или пък нейния аналог в Харков. Тези държави, провъзгласени от проруски сепаратисти, завзели административни сгради в двата източни украински града, нямат шанс да просъществуват дълго и най-вероятно ще останат само в медийните анали.

Но случката ясно показа, че откъсването на Крим не е задоволило амбициите на руския президент Владимир Путин спрямо Украйна. Дори заплашително разположените около нея 40 000 руски войници да не пресекат границата, Кремъл вкарва в употреба целия си останал арсенал, за да предизвика хаос в страната преди президентските избори на 25 май. Изправено пред дулата на газовия шантаж, икономическия натиск, политическите провокации и психологическата заплаха от инвазия, временното правителство в Киев има нужда от цялата възможна външна подкрепа, за да устои. Военната опция не присъства и в набора от оръжия на ЕС и САЩ, но те имат на разположение други средства, с които да опитат да спрат Путин да разчлени Украйна. А също и да помогнат на Киев да изгради нормална и свободна да избира бъдещето си държава.

Фантомите от операта

Напрежението се покачи на 6 април, когато въоръжени проруски активисти, окупирали по-рано сградата на областната администрация в Донецк, обявиха създаването на независима република, поискаха провеждането на референдум и призоваха Русия на помощ. Сценарият, напомнящ събитията в Крим и по всичко приличащ на част от внимателно дирижирана акция, се разигра също така в Харков и Луганск. "Това бе извършено от специално подготвени групи от проруски екстремисти, които обаче не получиха подкрепа от местните хора", обяснява пред "Капитал" политическият експерт Валентин Гладких. Най-забавната случка, показваща, че революционерите идват отвън, беше фактът, че в Харков превзеха операта, обърквайки я с кметството. 

"Има множество доказателства, че действията на тези групи са подготвени и дирижирани от руски агенти. И съществуват достатъчно основания да се твърди, че всички тези протести са пряко организирани от Москва, за да се дестабилизира ситуацията и да се защитят интересите на Путин в Украйна", казва Гладких. Според политолога Роман Рукомеда редът и контролът на правителството в Киев над тези региони скоро ще бъде възстановен, въпросът е само как ще се случи това. "Украинските власти са заинтересувани да го направят по мирен начин и това е причината все още да няма директна атака срещу въоръжените хора, които превзеха административните сгради", казва Рукомеда пред "Капитал".

Нежеланието да се използва сила е обяснимо, защото то може да даде повод Кремъл да се намеси, за да "предпази" руски говорещите граждани. Но има и друга причина. "Местните елити в Луганск и Донецк са тотално корумпирани и силно свързани с криминалния режим на бившия президент Янукович. Те имат изгода от всички тези протести, за да подобрят позицията си при преговорите с централната власт в Киев, да се опитат да защитят собствените си интереси и да запазят статуквото", посочва Валентин Гладких.

Битка без правила

Всъщност основното желание на Путин в Украйна не се е променило - да запази страната в своята сфера на влияние и да й попречи да се обърне към ЕС и НАТО. Различна е само преценката как тази цел може да бъде постигната. Проучване на общественото мнение от края на март показва, че мнозинството украинци във всеки от регионите (включително на изток) не искат федерализация на страната, както настоява Москва, и считат случилото се в Крим за инвазия и окупация. По думите на Роман Рукомеда "Русия очевидно е изгубила информационната война за сърцата и умовете на украинците". Както отбелязва руският икономист Андрей Иларионов в коментар за "Ехото на Москва", това означава, че украинците не подкрепят Путин, не вярват в това, което той казва, и не искат това, което иска той. При това положение, посочва Иларионов, "Путин и путинистите нямат шанс за победа в Украйна, включително в Юга и в Изтока, ако разчитат на свободно изразената воля на украинците". И единствената опция, която им остава, "е грубата сила".

Въпреки струпването на войски не е сигурно, че Кремъл ще ги използва за навлизане. За разлика от светкавичната операция в Крим нахлуването в континентална Украйна ще е сложно, ще изисква много ресурси и ще се натъкне на съпротива от населението. "Руснаците може би няма да се осмелят да започнат пълномащабна военна кампания срещу Украйна. По-вероятно е Путин да се опита да представи руската военна инвазия като вътрешен граждански конфликт. Трябва да имаме предвид, че основната цел на Путин не е да окупира територията на Украйна, а да направи страната зависима от руската политика и васал на режима в Кремъл", казва Гладких. Роман Рукомеда обяснява стратегията на Путин по следния начин: "Той се опитва да разпали колкото се може повече спорове, за да сключи нова сделка с властите в Киев. Създава възможно най-много проблеми в Украйна. И после ще се опита да поиска отстъпки от страната за решаване на тези проблеми.

Това са козовете на Путин в геополитическата му игра."

С размахването на военната заплаха и сепаратистката карта руският президент се опитва да убеди ЕС и САЩ да подкрепят искането му за федерализиране на Украйна с аргумента, че алтернативата е по-лоша. "Разбира се, има някои поддръжници на идеята за федерализация. Но има и не по-малко поддръжници на идеята за монархия (никога не сме имали нито монархия, нито федерация) и на други глупави идеи. Има и последователи на вуду култа и тантрическия секс, но това не означава, че те ще решат политическите и икономическите проблеми на страната. Федерализацията може да създаде нови такива", казва Валентин Гладких.

Както отбелязва Роман Рукомеда, дори политиците от бившата управляваща Партия на регионите на Янукович не се заиграват с идеята за федерализация по време на кампанията за президентските избори. Фаворитът в нея е известният като "шоколадовия крал" Петро Порошенко, като разликата между него и бившия премиер Юлия Тимошенко, която е на второ място според проучванията, е над 15%. "Украинците са уморени от Тимошенко. Тя е част от миналото и просто трябва да го приеме", смята Гладких. Според Рукомеда Порошенко е по-приемливият кандидат за източните региони, "защото е бизнесмен, който поставя акцент върху икономиката, реформите и европейския стандарт на живот".

Украйна трудно може да тръгне към стабилност, докато Кремъл отказва да признае управляващите в Киев. А Москва едва ли ще го направи, докато няма избран президент и властите не възстановят монопола си върху използването на сила в страната. Когато тези две неща се случат, позицията, от която преговаря Русия, ще бъде отслабена. Което е причина Москва да иска да сключи сделка преди 25 май. Ако такава не може да бъде постигната, тогава остава опцията да се опита да саботира президентските избори, като създава хаос в страната и организира бойкот в източните и южните региони, което би подкопало легитимността на новия президент. Ако се стигне дотам, ще бъде много по-трудно Киев, Москва, Брюксел и Вашингтон да договорят изход от кризата в Украйна.

"ЕС трябва да говори с един глас за Украйна и да не се опитва да играе с Путин зад кулисите с надеждата за отстъпки в цената на газа и други подобни неща", казва Роман Рукомеда. Защото, ако Европа и САЩ не покажат ясно на Путин, че действията му няма да останат без отговор, съдбата на Украйна остава заложник на неговата воля. 

52 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivankodinov avatar :-|
    Иван K
    • - 26
    • + 47

    Дано украинзите удържат на натиска и проведат първите избори през май. Времето работи срещу Путин. Той вече пропуста възможността за блицкриг. По руската телевизия настървено обвиняват Киев, че били дали 300 млн долара за армията от началото на кризата, а не дали тези пари да се платят газта.
    Очевидно ги боли, че пропуснаха момента, когато армията на Украйна нямаше гуми и гориво за да излезе от базите си.

    Нередност?
  • 2
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 8
    • + 26

    Е, и действията в Киев не бяха изцяло самостоятелни. И преди писах: Русия няма потенциал да поеме индустриалния Юго-Изток. Проблемите с тази част на Украйна тепърва предстоят ако Западът, включително САЩ не пренасочат средства от Афганистан и Ирак към реконструкцията на Украинската икономика.

    Нередност?
  • 3
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 2
    • + 8

    До коментар [#2] от "daskal1": това се случва вече. дори и в отбраната.

    Нередност?
  • 4
    kvasu avatar :-|
    kvasu
    • - 79
    • + 46

    За голямо мое съжаление икономическия вестник капитал за пореден път ме разочарова с явно подкупните си редактори и неточна, определено не проверена информация!
    За каква инвазия може да се говори изобщо , когато това са исконно руски територии , прочетете малко история, редактори на вестника , когато Украйна никога не е съществувала като отделна държава !
    Някой от редакторите отишъл ли е в източната част на Украйна и да говори с обикновеното население, дали желанието им е да бъдат управлявани от фашистко правителство или наистина да имат едно демократично правителство, което да уважава и зачита правата на малцинствата! Въпреки че да смятаме руското население в Украйна за малцинство, като се има предвид, че те наброяват една съществена част от населението на страната , меко казано е смешно ! Повечето от населението на източните региони наистина искат федерация , поради факта , че те са движещата част в украинската икономика и хранят останалата част на Украйна!
    Относно това , че Путин отстоява своите интереси , ами нормално е хора , когато САЩ се опитват да установят пво ракети по границите с Русия ! Защо съществува още организацията НАТО, когато вече няма СИВ ?
    Хора, будете трезвомислещи и не се заблуждавайте по проамерикански долни агитации , а реално преценете ситуацията , която беше планирана от американците за дълго, пред да се случат събитията в Украйна! Четете не само проамерикански настроени меди и, както капитал, но и другие, независими източници ! Щом германската Ard , една от най-уважаваните тв в Германия, се осъмни в легатимността на действията на т.нар. мирно правителство на Украина!
    !

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 5
    peaspiring avatar :-P
    peaspiring
    • - 12
    • + 33

    До коментар [#4] от "kvasu":

    Поне да беше си измислил неруски ник - квас

    Нередност?
  • 7
    petar_georgiev avatar :-@
    petar_georgiev
    • - 18
    • + 50

    До коментар [#4] от "kvasu":

    Перфектно представяне по всички "опорни точки" на путинската истерично-лъжлива пропагандна кампания, с коя от месеци промиват мозъците на невежите и лековерни хора в Русия.
    Поздравления!
    Само, бихте ли пояснили, каква връзка с НАТО е имал Съветът за Икономическа Взаимопомощ (СИВ) на бившите социалистически страни? Или, тъй като още не сте бил роден в онези времена, не са ви спуснали "правилното мнение"?
    "Лошо, Седларов, лошо!"

    Нередност?
  • 8
    philipotel avatar :-|
    Durruti
    • - 39
    • + 28

    Отново крайно пропагандна, повърхностна и комично едностранчива статия. Амалгама от пожелтелни коментари на явно предубедени "експерти", без каквото и да е поставяне на събитията в контекст - както за самата Украйна, така и в геополитически план. Доста сложни и многостранни процеси се персонализират и по този начин магинализират - Путин това, Путин онова. Всъщност Путин далеч не е толова интересен сам по себе си, но за Запада има един голям грях - не е чучелото Елцин. Точно въпросния алкохолик и предшестеникът му бяха аномалиите и изключенията. Сегашното ръководство на Кремъл прави точно това, което се очаква да прави от гледна точка на realpolitik. Ако някой се опитва да обяснява и предсказва събитията през призмата на нечия личност, а не на обективните процеси и замесените интереси, ще остава изненадан отново и отново.
    Впрочем, т.нар. власт в Киев не контролира дори самия Киев - маскирани "самооборонци" продължават да патролират по улиците, миналата седмица "десен сектор" разтуриха едно съдебно заседание...
    Пък ако на някого му се чете нещо по-сериозно за Украйна: http://readersupportednews.org/opinion2/277-75/22758-meet-the-americans-who-put-together-the-coup-in-kiev

    Нередност?
  • 9
    petar_georgiev avatar :-@
    petar_georgiev
    • - 13
    • + 32

    До коментар [#8] от "Durruti":

    Напълно сте прав – „Путин това, Путин онова.”
    Какво тук значи някаква си личност?
    НО, при „алкохолика и предишният” в Русия имаше свободни и независими медии. Сега всичко е унищожено, цари тотален страх и има само едно „правилно” мнение, към което (почти) всички се нагаждат. Това на Несменяемият в Кремъл.
    Да напомняме ли и за real-politik от името на Неприкосновеният и неговите КГБ-покровители и наставници – „усмиряването” на Чечня, агресията в Грузия, политическите убийства в Русия и по света (аферата с полония в Лондон, Политковска), скълъпените съдебни процеси срещу инакомислещи и опозиционери (Ходорковски, Навални и още много други), „пре-разпределението” на милиардите от износ на суровини сред избран кръг от „верни другари” и т.н., и т.н.
    И не на последно място, за защита на политическите и икономическите си интереси, създаване и финансиране на псевдо-националистически, популистки и откровено лобистки „движения”, предвождани от кресливи и свръх-абмициозни псевдополитици, които не се свенят да предизвикват дори кървави сблъсъци. За справка на българска територия – залязващата „Атака” на В.Сидеров и нейният изгряващ „заместител” ББЦ на „общественика” Н. Бареков.
    „Чучелото" Елцин НИКОГА нямаше да изпрати руски войници срещу Украйна.
    Полк. Путин го направи и без да му мигне окото, излъга целия свят...
    Този човек вече си преряза корените.
    Останалото – неизбежното – е само въпрос на време.


    Нередност?
  • 10
    kvasu avatar :-|
    kvasu
    • - 42
    • + 18

    Капитан, ти вземи да четеш не бандеровските и фашистки издания на Украйна , а независими източници. Иначе знам , че хората на изток искат федерална република , а това го знам от първоизточника.
    Г-н Георгиев, не всичко , което не съвпада с вашето мнение е пропаганда!
    И се успокойте малко, стига с тази омраза


    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар