🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мисия незапочната

Битката за бъдещето на Украйна ще е дълга и ще се реши от случващото се както на външния, така и на вътрешния фронт

Битка трябва да води и премиерът Яценюк в парламента
Битка трябва да води и премиерът Яценюк в парламента
Битка трябва да води и премиерът Яценюк в парламента    ©  reuters
Битка трябва да води и премиерът Яценюк в парламента    ©  reuters

Деескалация е мантрата, която в Европа и САЩ повтарят за украинската криза. Но затихването на напрежението зависи не само от разменените реплики и дипломатическите совалки между Брюксел, Вашингтон и Москва. Не по-малко важно е и случващото се в Киев, откъдето всъщност започна всичко.

Със или без скоростно анексирания от Русия Крим, Украйна я очаква дълга и нелека битка за превръщането й в нормална държава с работеща икономика. Дори да ги нямаше струпаните на границите й руски войски, задачите пред временното правителство в Киев и очакванията на превърналия се в нарицателно Евромайдан са огромни - изчистване от корупцията, върховенство на закона, скъсване с олигархията, икономическа сигурност, здравеопазване и образование... Или казано накратко - пълна смяна на системата. Това би било предизвикателство дори за страна, която не се притеснява за териториалната си цялост. Но алтернативата е превръщането на Украйна в провалена държава, което Европа не може да си позволи.

Враг пред портата, хаос зад нея

С разположените над 30 000 руски войници по границата с Южна Украйна все още никой не знае какво ще се случи с нея и всички се опитват да разгадаят следващите ходове на руския президент Владимир Путин. "Невъзможно е да се прогнозира каквото и да било в условията на тоталната непредсказуемост и параноя на руското управление. Но струпването на границата показва, че войната не е свършила и Крим е само началото", казва казва пред "Капитал" Сергий Солодкий, зам.-директор на Института за световна политика в Киев.

Според Роман Сон, активист и журналист, пишещ за "Украинска правда" и EUobserver, има два сценария, които вероятно Кремъл обмисля за останалата част от Украйна. "Първият е да бъде спряна евроинтеграцията чрез инсталирането на лоялен към Кремъл президент и превръщането на Украйна в слаба, неутрална, федерална държава, която може да бъде дестабилизирана и контролирана отвътре от проруски политически фракции. Има силни доказателства, че този сценарий вече е в ход. Крайно колебливата политика на изпълняващия длъжността президент Олександър Турчинов по отношение на кризата в Крим е смятана от много хора за част от това", казва Сон пред "Капитал". Сигнал в посока към реставрация е и заявката на бившия премиер Юлия Тимошенко, че ще се кандидатира за президент на изборите на 25 май. Опетнената някогашна героиня от Оранжевата революция е подозирана в задкулисни връзки с Москва и не е човекът, който би могъл да донесе промяна и откъсване от орбитата на Кремъл.

Вторият сценарий е военно нахлуване в континенталната част на страната. "В изявлението си по повод подписването на договора за присъединяване на Крим Путин публично заяви, че източната и южната част на Украйна принадлежат на Русия. Има все повече индикации, че този сценарий може да бъде изпълнен в следващите дни", смята Роман Сон. Според него, ако Москва не получи политически отстъпки от украинския елит, военната инвазия е почти сигурна. "Но все пак независимо какво ще решат някои от политическите лидери в Киев, очевидно е, че мнозинството украинци няма да се примирят с руските условия. Според мен Путин все повече осъзнава това. И това увеличава шансовете за военна инвазия, защото мисленето на Путин е, че ако не може да спечели контрол над цяла Украйна, поне ще заграби немалка част от нея като източните региони около Луганск и Донецк и южните около Одеса, Николаев и Херсон", смята руският журналист.

В тази полуобсадна ситуация правителството на премиера Арсений Яценюк успя да постигне договорка с Международния валутен фонд (МВФ) за стендбай програма в размер на 14-18 млрд. долара. Тя трябва да бъде одобрена в спешен порядък на заседание на управителния съвет на МВФ през април заради опасенията, че Киев може да изпадне в неплатежоспособност. Но помощта ще дойде с условия за реформи, които правителството трудно ще "продаде" както на парламента (където подкрепата може лесно да се пропука), така и на обществото. Шоковата терапия за икономиката ще е болезнена и управляващите трябва да обяснят на украинците какво не е наред, как може да се оправи и колко време ще е нужно. А също и как това ще ги засегне, като например реформирането на политически чувствителния енергиен сектор, където е очевидно, че субсидираните цени ще трябва да скочат, и то с много. Киев вече обяви, че газът за крайните потребители ще поскъпне с 50% от 1 май, и това е само началото.

С много помощ от приятели

"Трябва да сме наясно, че това е правителство, ръководено от партията "Баткившчина" на Тимошенко", казва Роман Сон. И припомня, че някои от министрите, т. нар. стара гвардия на Тимошенко, влачат след себе си сянката на корупционни обвинения и вече има сигнали, че се опитват да овладеят сенчестите схеми, наследени от предишния кабинет. "Правителството страда от липсата на ясен демократичен мандат от избирателите. Така че има граници на това, което можем да очакваме от него, особено предвид несигурното му мнозинство в парламента", смята журналистът.

В подобна ситуация управляващите в Киев имат нужда от цялата външна подкрепа, която могат да получат, за да се справят. Защото, ако правителството се провали и икономиката имплодира, вероятността от руско настъпление в Източна Украйна скача.

Сергий Солодкий изрежда начините, по които Европа може да помогне. "Първо, нужна е нова европейска политика към Украйна. ЕС няма моралното право да мълчи за перспективата за членство. Второ, Европа трябва да е по-решителна във възпирането на Русия. И трето, Брюксел и Киев трябва да разработят план за реформи, които да бъдат предприети веднага", посочва зам.-директорът на Института за световна политика.

По ред причини обаче някои европейски страни, включително Германия, продължават да имат резерви да предложат за момента обещание за пълно членство. На церемония без много фанфари преди дни беше подписана само малка част от споразумението за асоцииране и свободна търговия между ЕС и Украйна (едва 21 страници от общо 1378, или около 2%, сред които преамбюл и общи принципи за двустранните отношения). Останалите 1357 страници, в които е същността, ще бъдат подписани на неопределена дата след президентските избори през май.

Очаквано новината предизвика разочарование в Киев, като в медиите имаше коментари за "ампутация на илюзиите" и как с подхвърлянето на "огризки" страната отново е била излъгана и изоставена. "Мнозина намират за подозрително защо Брюксел не даде ясно обяснение за тази стъпка и се страхуват, че украинските интереси могат да се превърнат в предмет на геополитическа търговия между ЕС и Русия", казва Роман Сон. Има много причини ЕС да предпочита да изчака - по-добре е споразумението да бъде подписано от новоизбрания президент, изчакването дава възможност за обсъждане на притесненията на Москва, Украйна ще има време да се подготви повече и т.н. Но рискът е, че ако ЕС не намери правилния баланс между поощряването и натиска, може отново да изгуби Украйна.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    grund avatar :-?
    Йордан Халачев
    • - 11
    • + 5

    Оптимистични прогнози на Standard & Poor's за Русия.
    S & P очаква постепенно излизане от украинската криза.
    Основният сценарий на по-нататъшните развития в отношенията между Русия и Украйна и международните им партньори ще бъде постепенен деескалация на кризисните тенденции, се казва в последния доклад на рейтинговата агенция Standard & Poor's.
    Според S & P , най-вероятно е, че ще бъдат решени всички конфликтни точки.
    При този сценарий , ръстът на БВП на Русия ще се забави умерено през 2014 г. и да достигне 1,2% през 2015 г. и постепенно се подобрява до 2,2% , прогнозира агенцията.
    "Ние очакваме стабилизиране на рублата на сегашното ниво, забавяне на отлива на капитали към по-умерени темпове и постепенно облекчаване на инфлационния натиск " - казват анализаторите от S & P.
    Агенцията не изключва, че е възможно и кризата да се засили неочаквано и да увеличи тежестта върху финансовата система и икономиката.
    В този случай , е възможна продажба на руски активи от чуждестранни инвеститори, износ на капитали , рублата ще загуби още 10% в тандем с щатския долар.
    Оценка на растежа на БВП през 2014 г. при този сценарий е само 0.6%.http://yphalachev.blogspot.com/2014/03/standard-poors-s-p.html?m=0

    Нередност?
  • 2
    wanderer avatar :-|
    wanderer
    • - 34
    • + 27

    "има два сценария, които вероятно Кремъл обмисля за останалата част от Украйна."
    Да, има два сценария, но не са тия, за които си мисли журналиста Роман Сон.
    Единият е, народът отново да се изсипе на Майдана да помете узурпаторите на властта в Киев, окрали хазната и дофалирали държавата.
    Вторият е, ако узурпаторите получат силна подкрепа от вън, регионите да направят референдуми и да се отцепят от бандитски управлявания Киев.

    "всички се опитват да разгадаят следващите ходове на руския президент Владимир Путин"
    Всички, които са нарушили споразумението от 21.02.2014, сега ще гадаят ... докато се оттекат от Украйна. Путин беше пределно ясен - или се спазва споразумението, или Укрйна изчезва ... демократично, с референдуми.

    Нередност?
  • 3
    ivanbaraban avatar :-@
    ivanbaraban
    • - 27
    • + 19

    Украйна я очаква дълга и нелека битка за превръщането й в нормална държава с работеща икономика. Дори да ги нямаше струпаните на границите й руски войски,---
    Дори да ги нямаше струпаните на границите й руски войски,---
    Русия може да разполага войските си където иска тя си е у дома
    и може би воиските разположени в Камчатка също пречат на Украйна
    ЕС няма смелоста нито доблеста да си признае чес тази политика позволиха и отвориха широко вратата на фашизма пример Франция и следващият ще бъде изборите в ЕС мнозинството ще бъде от десни националисти "Хаил" но кой ще бъде изненадата

    Нередност?
  • 4
    thepirineagle avatar :-|
    thepirineagle
    • - 11
    • + 13

    Ако ЕС иска да оцелее като идея сред собствените си граждани- защото стана това което е ,колкото благодарение на едрия капитал ,толкова и благодарение на вярата и лоялноста на обикновените европейци ,трябва да заеме твърда морална и същевременно рационална позиция по отношение на Украйна.
    Украйна има нужда от :
    1. Истински гаранции ,че руската агресия ще бъде спряна / трябва и те самите да предприемат ,най-после ,някакви стъпки,не може вечно да чакат митичния "Запад"/
    2. Финансова инжекция да спасят временно положението и да почнат реформи / частично вече са решили проблема /
    3. Някой в Киев , най-сетне да осъзнае ,че на безогледното крадене е дошъл краят. Ако не спрат и предишни и сегашни ,ще има страхотно раместване на пластове - или всенародна революция в централна и западна Украйна,придружена с междуетнически кланета и разпад на изток, или руска окупация на Донбас,Херсонщината и Одеса. При второто / не че първото го изключва / ,украинските олигарси / руско-,украино-,татаро- езични / ще изчезнат в "полза" на руски такива или ще се првърнат в обикновени локални "баровци".
    4. Колкото и изтрещял да е Путин, ЕС и Украйна трябва да намерят някакво разбирателство с Москва грешка ще е да изглеждат "слаби" при преговорите ,разбира се :-)
    5.Бог да им е на помощ на украинците-работлив и деен народ са ....

    Нередност?
  • 5
    nikolov_k avatar :-|
    Краси
    • - 11
    • + 7

    Нерешителния и безгръбначен Запад тласка Руската империя към военна интервенция.
    Путин си играе с огъня, една грешна стъпка и последиците за всички ще са трагични.
    Славата е преходна, Русия има революционни традиции.

    Нередност?
  • 6
    lhh34358456 avatar :-|
    lhh34358456
    • - 3

    До коментар [#5] от "Краси":

    Нередност?
  • 8
    dragoslava avatar :-|
    Dragoslava
    • + 3

    По-скоро с неясен край.

    Нередност?
  • 9
    pogled avatar :-|
    Григор Лилов
    • - 10
    • + 10

    Украйна я чака само един-единствен сценарий - анексиране от Русия (или пряко или чрез включване в митническия, икономически и военен съюз). Илюзия е да се мисли, че Путин се е ограничил с Крим - цената му не заслужава нова студена война. Сега Москва изчаква парите на Запада, за да й платят, "разстановката" преди изборите и в зависимост от това ще вземе решението си - дали несигурността ще предизвика широка федерализация, която ще тикне Украйна в ръцете й или пряко да прибегне до езика на въоръжената сила.
    Путин ясно заяви, че е сложил червена черта, която в неговите разбирания значи само едно - Украйна ни е подвластна. Запада няма възможност да я задържи трайно - няма и как да влезе във война и следователно трябва да се подготви за своите "червени" граници и за ерозия на режима в Кремъл.

    Нередност?
  • 10
    lusilu avatar :-?
    lusilu
    • - 2
    • + 1

    Добре казано !Браво !

    Нередност?
Нов коментар