🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Очаквано Юнкер оглави Европейската комисия

Новият председател на институцията е цар на компромисите

Юнкер е ветеран в договарянето на сделките в Брюксел.

С 422 гласа от 729 гласували в Европейския парламент Жан-Клод Юнкер получи одобрението да заеме най-влиятелния пост в ЕС и през ноември той ще стане председател на Европейската комисия въпреки британската и унгарската опозиция. За милиони хора този бивш премиер на Люксембург ще бъде лицето на Европа във време на нарастващо недоволство, пише британската ВВС.

В реч пред евродепутатите той заяви във вторник, че еврото "пази Европа", за което бе бурно аплодиран. Според него дисциплината спрямо единната валута е гарантирала монетарната стабилност. "ЕС се нуждае от инвестиционен план на стойност 300 млрд. евро, за да се задвижат растежът и заетостта", заяви Юнкер. По думите му еврозоната трябва да създаде общ бюджет отделно от този на ЕС, за да се помогне на страните да извършат трудните структурни реформи. Той обяви и вижданията си за това как процесът на взимане на решения от тройката да стане по-демократичен и как да се увеличи гъвкавостта на Пакта за стабилност и растеж, както и повтори намеренията си за създаване на европейски енергиен съюз.

Юнкер ще бъде главен еврократ начело на бюрократична машина от 30 000 души и въпреки че ще поделя властта с екип от еврокомисари, той ще задава дебата и ще формира законодателството.

Юнкер е ветеран в договарянето на сделките в Брюксел. Той създава впечатлението, че иска да се промъкне през задната врата, за да избегне вниманието, и се смята за поддръжник на тайните задкулисни споразумения. Има енциклопедични познания за начина, по който се случват нещата в ЕС.

Според британския премиер Дейвид Камерън обаче Юнкер е противоречиво назначение. Той категорично се противопостави на човека, когото възприема като "класически брюкселски вътрешен човек". Някои други държавни лидери също не са съгласни с идеята, че Юнкер бе избран от ЕП, което отнема правомощията на националните парламенти.

Неконфронтационен стил

Една от първите му задачи ще бъде да раздаде портфейлите на мъжете и жените, предложени от националните правителства за еврокомисари. Това ще бъде ранен тест за това дали опозицията на Великобритания срещу неговата номинация е накърнила шансовете й да получи ключов икономически пост. Лондон би искал вътрешния пазар, търговията, енергетиката или конкуренцията.

Досегашните впечатления са, че Юнкер ще бъде компромисен председател. Миналата седмица, докато обикаляше парламентарните групи, той показа, че ще бъде ангажиран и неконфронтационен, въпреки че някои евродепутати изказаха критика, че той им казва това, което искат да чуят.

Юнкер ще бъде отворен към преговори с Великобритания относно условията за членството й в ЕС. Той вече заяви: "Не казвам по принцип, че не може да се случи никакво прехвърляне на правомощията. Ако Лондон иска да си възвърне правомощия, добре. Ако другите се съгласят, ще бъде направено." Но далеч не е ясно дали ще отвори вратата към промяна на договорите, която ще позволи на Великобритания да предоговори условията. А някои области като свободното движение на хора очевидно не подлежат на дебат. Юнкер не иска Великобритания да напусне ЕС по времето, когато той е председател на ЕК. Но в същото време пламенно вярва в по-близката интеграция.

Той е дълбоко отдаден на оцеляването на еврото и оглавяваше еврогрупата в пика на кризата в еврозоната, когато бе близък съюзник на германския канцлер Ангела Меркел. Затова оправдава лъгането и заблуждаването на пресата, защото "ние трябваше да поправим летящ самолет, който гореше". Новият председател на ЕК вероятно не само ще защитава еврото, но ще разшири по-дълбокия икономически и монетарен съюз. Но той няма да предприеме някакви радикални промени в резултат на силните резултати на евроскептиците на евроизборите през май.

Индикации за неговото мислене може да бъдат открити в коментара му във връзка с френския референдум за конституцията на ЕС през 2005 г.: "Ако резултатът е да, ние ще кажем "вървим напред". А ако е не, ще кажем "продължаваме". Някои виждат в тези думи доказателство, че Юнкер смята, че не трябва да се позволява на общественото мнение да разтърсва общия проект.

Приоритетни цели

В самата ЕК има известни резерви към него за това дали ще има волята да води толкова голяма организация. Все пак той има репутацията на човек с някои проблеми с алкохола. Но способностите му са в намирането на компромис между националните правителства, ЕП и ЕК. Негов приоритет ще бъде да оздрави еврозоната. "Трябват ни политики за растеж, но не за сметка на високия бюджетен дефицит", казва Юнкер. Той ще трябва да отговори на натиска, идващ от страни като Франция и Италия, които искат по-гъвкава интерпретация на бюджетните правила. Вече някои северни държави изразиха своите притеснения във връзка с това.

В сряда на среща в Брюксел вниманието ще се премести към запълването на други ключови длъжности като председателя на Европейския съвет и върховния представител по въпросите на външните работи. Наследниците на Херман ван Ромпой и Катрин Аштън ще бъдат определени след много преговори, в които основна роля играят географията, регионите, политиката и дори полът.

Това е една от реалностите в ЕС – високите постове рядко се решават, като се задава въпросът кой ще свърши най-добре определената работа. Брюксел работи по правилата на компромиса, а тук Юнкер е в свои води.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    trentatre avatar :-P
    Андонов
    • + 5

    "Все пак той има репутацията на човек с някои проблеми с алкохола." И от друга страна е посочван като човек на компромисите... Има логика, алкохола и компромисите вървят ръка за ръка :)
    При все това ми се струва, че ще бъде точния човек за ЕС...

    Нередност?
  • 2
    mitkovasilev avatar :-?
    Митко Василев
    • + 3

    Защо гласуваха тайно избора му?
    Не трябваше ли да е явно, за да видим как ни представляват?
    Или са там в индивидуално качество (като Мартин Димитров в РБ) - тоест, представляват себе си и никой друг, затова тайно и на спокойствие.

    Нередност?
  • 3
    ijj avatar :-|
    ijj
    • + 1

    "По думите му еврозоната трябва да създаде общ бюджет отделно от този на ЕС, за да се помогне на страните да извършат трудните структурни реформи."

    Това като че ли е основата за компромисната позиция на Юнкер. От една страна, в ЕС като цяло интеграцията може да се задържа на сегашното ниво, или дори да намалява. От друга страна - за страните от Еврозоната явно целта е интеграцията допълнително да се увеличава.

    Нередност?
  • 4
    flader avatar :-P
    Златан Дапчев
    • + 2

    Хайде вече да ставаме Съединени Европейски Щати и да се приключва

    Нередност?
  • 5
    polovtsian avatar :-|
    polovtsian
    • + 2

    До коментар [#4] от "flader":

    бая още ще има да почакаме до този момент.

    Нередност?
  • 6
    man_un avatar :-|
    man_un

    Освен, че е цар, той е богат и с благородно потекло.
    До коментар [#1] от "Андонов":

    Той е точният човек най-вече за нас, бедните членки от източна европа.

    Нередност?
Нов коментар