🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Берлин и Лондон влязоха в задочен спор за имиграцията в ЕС

Меркел няма намерение да прави компромис с принципа за свободно движение в съюза

Според Spiegel Меркел е била категорична, че ще оттегли подкрепата си за еврочленството на Великобритания, ако Лондон продължава да настоява за миграционна реформа
Според Spiegel Меркел е била категорична, че ще оттегли подкрепата си за еврочленството на Великобритания, ако Лондон продължава да настоява за миграционна реформа
Според Spiegel Меркел е била категорична, че ще оттегли подкрепата си за еврочленството на Великобритания, ако Лондон продължава да настоява за миграционна реформа    ©  Reuters
Според Spiegel Меркел е била категорична, че ще оттегли подкрепата си за еврочленството на Великобритания, ако Лондон продължава да настоява за миграционна реформа    ©  Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел e предупреди британския премиер Дейвид Камерън, че по-скоро би приела напускане на Обединеното кралство от ЕС, отколкото да направи компромис с принципите на свободно движение в съюза. Германското списание Spiegel цитира в понеделник източници от правителството, според които Меркел се опасява, че Великобритания достига момент, от който няма връщане назад.

Британската BBC припомня, че Камерън иска да предоговори отношенията между Лондон и Европейския съюз, преди да проведе референдум за членството на страната.

Според британския премиер свободата на движение на хора ще е в основата на стратегията му за предоговаряне на отношенията. Според Spiegel обаче канцлерът е била категорична, че ще оттегли подкрепата си за еврочленството на Великобритания, ако Лондон продължава да настоява за миграционна реформа.

Spiegel отбелязва, че това в първият път, когато Меркел казва, че излизане на Обединеното кралство, то ЕС е възможно. Според Sunday Times Германия вече е отхвърлила предложението за налагане на квоти за нискоквалифицираните имигранти.  

В името на националния интерес

Министърът на финансите на Великобритания Джордж Озбърн реагира на информацията, като заяви, че Лондон ще продължава да преследва националния си интерес въпреки предупрежденията от страна на Берлин за бъдещето на Обединеното кралство в ЕС. Той каза, че британците искат проблемите с имиграцията в ЕС и с достъпа до помощи да бъдат решени.

BBC коментира, че статията в Spiegel показва как за Берлин ограничаването на свободното движение в ЕС би било "червена линия", която не бива да се пресича. Във висшите политически кръгове в Германия се заформя нарастващо недоволство от Великобритания, тъй като не е ясно какво точно иска Дейвид Камерън, а изглежда, че исканията му непрекъснато се променят. В Берлин не се харесват най-вече предложенията за лимит или квоти за броя имигранти, пристигащи във Великобритания.

Според Spiegel Камерън разглежда план да разтегне правилата в ЕС до краен предел, за да спре мигранти, които нямат работа, и да депортира тези, които не могат да се издържат след тримесечен престой. Говорителят на Меркел Щефен Зайберт заяви в понеделник, че това не е двустранен проблем между Германия и Великобритания, а между Великобритания и всичките й европейски партньори. "Лондон трябва да изясни каква по-широка роля в ЕС иска да играе", каза Зайберт.

Спокойно и разумно

В изказването си в понеделник Озбърн заяви, че консервативното правителство в Лондон винаги ще действа в интерес на страната и на икономиката, но допълни, че Великобритания ще подходи към бъдещи преговори по спокоен и рационален начин.

От администрацията на премиера Камерън заявиха, че според него съществуващите правила трябва да бъдат поставени на "по-чувствителна основа". "Става въпрос за това, че при създаването на ЕС в основата е стояла заетостта и как да се интегрират държавите в единен пазар", заяви говорител на "Даунинг стрийт" 10. "Масовата имиграция след присъединяването на новите държави, влиянието върху населението включително в ЕС, свободното движение с цел кандидатстване за помощи – всичко това се е развило впоследствие и ние смятаме, че проблемът трябва да бъде обсъден".

Според лидера на евроскептичната партия UKIP Найджъл Фараж германските политици не блъфират. Опозиционните лейбъристи заявиха, че Камерън губи партньори и влияние в Европа. "Слабостта му в собствената му партия означава, че той рискува да избута Великобритания извън Европа като цяло", заяви лейбъристът Дъглас Александър.

56 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yoankata avatar :-|
    yoankata
    • - 3
    • + 38

    Аубвидерзейн, Дейвид! Май леля Меркел пак го помля? Да излизат като толкова са затормозени от Еропа англичаните, няма на сила да ги държим вътре!

    Нередност?
  • 2
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 2
    • + 35

    Не ми е много ясно, защо на англичаните много им се иска да разсипят ЕС отвътре, вместо просто да напуснат, след като не им отърва?!!! Щом като се считат за по-хора от останалите хора - махат се от ЕС, издигат една желязна завеса, да не може да се преминава и си заживяват самостоятелно и изолирано! Какъв им е проблема?!!!

    Нередност?
  • 3
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 6
    • + 30

    Цитат от статията: "От администрацията на премиера Камерън заявиха, че според него съществуващите правила трябва да бъдат поставени на "по-чувствителна основа". "Става въпрос за това, че при създаването на ЕС в основата е стояла заетостта и как да се интегрират държавите в единен пазар", заяви говорител на "Даунинг стрийт" 10. "Масовата имиграция след присъединяването на новите държави, влиянието върху населението включително в ЕС, свободното движение с цел кандидатстване за помощи – всичко това се е развило впоследствие и ние смятаме, че проблемът трябва да бъде обсъден"."

    Та този проблем е изключително лесен за решаване! Прави се една данъчна система за цял ЕС, определя се една минимална заплата за цял ЕС, определят се едни социални правила за цял ЕС, избира се едно управление за цял ЕС, което да е с типичните правомощия за една нормална изпълнителна власт на демократична държава, въобще - всичко се уеднаквява в цял ЕС. Точно, както се обединиха двете Германии. И така, при еднакви условия навсякъде, миграцията ще стане безсмислена. Готово! Проблемът на англичаните е решен! Решението се нарича ИНТЕГРАЦИЯ НА ЕС!

    Нередност?
  • 7
    yoankata avatar :-|
    yoankata
    • - 2
    • + 11

    До коментар [#3] от "Станислав Янков":

    Има и по-лесна - премахват се всякакви социалистически изгъзици и притесненията отпадат.

    Нередност?
  • 8
    yoankata avatar :-|
    yoankata
    • - 1
    • + 20

    До коментар [#6] от "finasist":

    "Англичаните се страхуват от Българите и Румънците повече отколкото от пакистанците ииндииците, а не би трябвало. "

    Ние сме нация от няколко милиона, а пакистанците и индийците са неизчерпаеми милиарди! То статитически погледнто няма резон.

    Нередност?
  • 9
    yoankata avatar :-|
    yoankata
    • + 21

    До коментар [#5] от "batMilen":

    "Факт е обаче, ме ору сегашната система и в Англия и в Европа постоянно се увеличават емигрантите от бедни страни ( не само Бг и Румъния) които нного умело се възползват от сициланите политики "

    Факт е, но е и факт че тези социални политики си ги правят те самите англичани и пак те оставят достъпа до тези помощи толкова отворен. Да не говорим, че е факт че е пълно с техни боклуци, които с поколения не знаят какво е работа.

    Нередност?
  • 10
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • + 21

    До коментар [#4] от "daskal1":

    Тука се говори за миграцията от държави-членки на ЕС. Англичаните искат да си изнасят безмитно стоките към "по-бедните" държави-членки на ЕС, но да спират миграция от тези държави към Острова и конкуриране на местната работна ръка. Тоест, англичаните искат хем да оближат меда, хем да не бъркат в кошера с пчелите! Мислят се за по-големи тарикати от другите наивници! Ако искат безмитна търговия - не правят "железни завеси" в рамките на ЕС. Иначе - гласуват си на референдума и излизат от ЕС с всички "екстри" на външна за ЕС държава, които ще последва от това. Това е! Големи хитрини и тарикатлъци тука няма какво да се развяват. ЕС уж е създаден да възпира точно такива номера.

    Нередност?
Нов коментар