Франция е против търговско споразумение между ЕС и САЩ "на този етап"

Правителството в Париж смята, че Европа предлага повече, отколкото получава от САЩ

"Никога няма да приемем поставянето под въпрос на основните принципи на земеделието, културата ни, реципрочността за достъпа до публичните пазари. Ето защо засега Франция казва "не" на този етап и с това, което знаем за международните търговски преговори", обяви Франсоа Оланд.
"Никога няма да приемем поставянето под въпрос на основните принципи на земеделието, културата ни, реципрочността за достъпа до публичните пазари. Ето защо засега Франция казва "не" на този етап и с това, което знаем за международните търговски преговори", обяви Франсоа Оланд.
"Никога няма да приемем поставянето под въпрос на основните принципи на земеделието, културата ни, реципрочността за достъпа до публичните пазари. Ето защо засега Франция казва "не" на този етап и с това, което знаем за международните търговски преговори", обяви Франсоа Оланд.    ©  PHILIPPE WOJAZER
"Никога няма да приемем поставянето под въпрос на основните принципи на земеделието, културата ни, реципрочността за достъпа до публичните пазари. Ето защо засега Франция казва "не" на този етап и с това, което знаем за международните търговски преговори", обяви Франсоа Оланд.    ©  PHILIPPE WOJAZER
Министърът на търговията Матиас Фекл заяви, че не може да има споразумение без Франция и още по-малко срещу Франция.

Франция е против "Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции" (ТПТИ) на този етап от преговорите, "защото не подкрепяме свободна търговия без правила". Това обяви френският президент Франсоа Оланд във вторник, ден след като природозащитната организация "Грийнпийс" публикува над 200 страници от преговорните документи за споразумението с обвинението, че Европейската комисия (ЕК) отстъпва в преговорите пред исканията на САЩ. Френският министър на външната търговия Матиас Фекл пък предупреди, че прекратяването на преговорите за ТПТИ е "най-вероятната опция" в момента поради настроенията в САЩ и най-вече защото "Европа предлага много и получава много малко в замяна". Тези изказвания и публикуваните документи от "Грийнпийс" разгорещиха отново полемиката около ТПТИ, въпреки че Европейската комисия побърза да заяви, че публикуваната информация отразява само работния процес в преговорите, а не крайния им резултат.

Франция се притеснява за земеделието

Както Оланд, така и Матиас Фекл обявиха публично, че споразумението в настоящия си вид не е приемливо за Франция. Основните опасения на френските лидери са свързани с евентуални трудности за земеделието и защитените географски означения на европейските продукти. Позицията на двамата не е толкова изненадваща предвид вътрешната ситуация в страната и предстоящите парламентарни избори през следващата година, твърди Le Figaro. Гражданското общество във Франция, както и природозащитниците изказват сериозна загриженост за социалните последици и за тези за околната среда от споразумението. Матиас Фекл не пропусна да адресира тези притеснения: "Търговията не е цел сама по себе си, а е средство. Не би имало смисъл от конференцията по изменение на климата в Париж (COP 21), която проведохме през декември в Париж, тази чудесна сделка за околната среда, и да подпишем няколко месеца по-късно споразумение, което би я нарушило."

През уикенда пред Journal du Dimanche бившият френски президент и възможен кандидат за поста Никола Саркози също заяви, че е против споразумението, като поиска промяна в начина на водене на преговорите - те да не се водят повече от комисари, а от председателството на ЕС.

Въпреки тези изявления Франция сама не би могла да прекрати преговорите, защото мандатът е даден на Брюксел от националните правителства на страните - членки на ЕС. В момента френското правителство се опитва да повлияе на преговорите, като Фекл уточни, че "желаем нашите малки и средни предприятия да имат достъп до американския пазар. Искаме да защитим земеделието си и географските означения". Президентът Оланд пък обяви като приоритет запазването на принципите на функциониране на земеделието, културата и взаимния достъп до публичните пазари. Ако все пак преговорите не се развият в желаната от Франция посока, тя би могла да не ратифицира крайното споразумение и с това да спре ТПТИ.

Преговорите по спорните въпроси се бавят

Както Вашингтон, така и Брюксел се надяваха да приключат споразумението през 2016 г., преди края на мандата на американския президент Обама. Всяко забавяне поставя под риск сключването на ТПТИ предвид факта, че основните кандидати за президентския пост в САЩ - Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън, са негативно настроени спрямо него. Скептицизмът расте и от европейската страна на Атлантика. От 2013 г. досега преминаха 13 кръга на преговорите, като от публикуваните документи на "Грийнпийс" се вижда, че засега спорните въпроси се отлагат. Те включват както уреждането на взаимното признаване на различни стандарти или хармонизирането им, така и искането на ЕС за създаването на публичен европейски съд за разрешаване на спорове инвеститор - държава вместо съществуващите сега частни арбитражи. Европейската комисия неведнъж е заявявала, че се опитва да постигне съгласие по "консолидираните текстове" до юли, когато се очаква да се проведе 14-ият кръг на преговорите. По-трудните въпроси засега се оставят за решаване през втората половина на 2016 г. Ако преговарящите страни все пак успеят да достигнат до съгласие тази година (колкото и да намалява вероятността за този развой), споразумението трябва да премине през т.нар. правно изчистване, да мине през съвета, след това да започне процесът по ратификация от европейския и националните парламенти. Това би отнело поне две години, тоест ТПТИ би могло да влезе в сила най-рано през 2018 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Щом вече си размахват пръсти, значи почти са се разбрали.

    Нередност?
Нов коментар