Независимо(ст) от всичко

След регионалните избори Каталуния и Мадрид все още имат възможност да избегнат отровна битка за отцепване

Отцепническите партии победиха, но битката им тепърва започва
Отцепническите партии победиха, но битката им тепърва започва
Отцепническите партии победиха, но битката им тепърва започва    ©  reuters
Отцепническите партии победиха, но битката им тепърва започва    ©  reuters

"Сбогом, Испания", оповести излизащият на каталунски всекидневник El Punt Avui на 28 септември. "Каталуния не иска да си ходи", контрира първата страница на мадридския вестник ABC. Колкото и да е парадоксално, и двата прочита на резултатите от регионалните избори в Каталуния предишния ден не са лишени от основания, макар и да са напълно противоположни.

Вотът, представен от премиера на най-богатата испанска провинция Артур Мас като своеобразен референдум за назависимост даде аргументи и на двата лагера. Мас и неговите съюзници побързаха да обявят, че каталунците са казали "да" на излизането от Испания. Отсреща им отговориха, че всъщност са казали "не", защото макар подкрепящите отцепването партии да са спечелили мнозинство в парламента, за тях са гласували по-малко от 50% от избирателите.

Всъщност след вота решителната фаза на битката между Каталуния и Мадрид тепърва започва. И ако двете страни не намерят начин да избегнат надвисналия челен сблъсък, темата за отцепването ще продължава да трови испанската политика и да тревожи инвеститорите в испански активи. Залогът е далеч по-голям от това дали евентуалната най-нова държава в света ще трябва да кандидатства отново за влизане в ЕС и еврозоната и как запалянковците ще преживеят загубата на дербито между "Реал Мадрид" и "Барселона", ако каталунският тим бъде изваден от испанската футболна лига. Защото нито Испания, нито затъналият във въртележка от други кризи ЕС са готови да се справят с последствията от ожесточаване на конфронтацията между Каталуния и правителството в Мадрид.

Какво точно е победа

"Алиансът за независимост получи ясен мандат да управлява Каталуния, но не и да търси отцепване от Испания", обобщава пред "Капитал" Хавиер Мас де Хахас, международен редактор на барселонския всекидневник La Vanguardia. Причината е, че партиите, които се борят за независимост, получиха пълно мнозинство. Коалицията Junts Pel Si ("Заедно за да"), в която за първи път се обединиха партията на Артуро Мас и още няколко формации, спечели 62 места в 135-местния парламент и може да сформира правителство с вкаралата 10 депутати крайнолява CUP, която също иска отделяне. Но за тези формации са гласували 48% от каталунците.

"Каталуния ще има правителство, което ще работи за независимост", казва Хавиер Мас де Хахас. И обяснява, че то ще подготви нужните закони за новата суверенна Каталуния и създаването на неща като външно министерство, централна банка и данъчни власти. Планът е да се занимава с това през следващите 18 месеца, а след това да свика пак избори. И само ако тогава спечели над 50% от гласовете, ще тръгне към отделяне. "Дотогава има достатъчно време Каталуния и Испания да намерят общ изход от този процес", посочва редакторът от La Vanguardia.

Междувременно въпреки триумфалните си речи в изборната нощ премиерът Артур Мас ще трябва да действа внимателно и да се справи първо с предизвикателствата в собствения си лагер. Отцепническият блок е обединен единствено от желанието си за независимост и нищо друго - партията на Мас е дясна и иска Каталуния да остане в ЕС, а CUP обединява троцкисти и марксисти, които искат тя да излезе от ЕС и НАТО. Освен това крайнолявата формация настоява и за оставката на Мас заради корупционните скандали около него и факта, че по време на кризата той изпълни мерките на икономии, наложени от правителството в Мадрид. "Това е много нестабилен съюз и ще е трудно двете страни в него да постигнат съгласие", казва пред "Капитал" д-р Андрю Даулинг, специалист по история на Каталуния от Cardiff University. Но прогнозира, че съдебното преследване срещу Мас (на когото два дни след изборите бяха повдигнати обвинения от централната власт заради организирания миналата година символичен референдум за независимост) може да сплоти редиците на отцепниците.

Можем ли да останем заедно

Изборите показаха, че Каталуния е разделена на две. "Можем да кажем, че ситуацията е 50 на 50. А само преди пет-шест години привържениците на независимостта бяха едва 30%. Но оттогава нарастват постоянно заради политиката на Мадрид на нулеви преговори с Каталуния по въпроса за провеждането на референдум за независимост", отбелязва Хавиер Мас де Хахас. Според Андрю Доулинг "продължаващият отказ на Испания да даде каквито и да било отстъпки осигурява огромен потенциал за растеж" на сепаратисткото движение.

Колкото и в Мадрид да повтарят, че референдум по подобие на този в Шотландия изобщо не е тема, защото конституцията категорично забранява отцепване, а испанската централна банка да заплашва, че Каталуния ще трябва да си печата собствена валута и да се подготви за капиталов контрол и банкова ваканция, всичко сочи, че статуквото става неудържимо. И правителството на премиера Мариано Рахой не може да продължава да си затваря очите за силните сепаратистки настроения в най-богатия регион в Испания.

"Нужен е нов федерален модел и напълно променена испанска конституция, но дори и това може да се окаже твърде малко и твърде късно за много от привържениците на независимостта", казва Андрю Даулинг. Според Хавиер Мас де Хахас испанските парламентарни избори през декември може да предложат решение за каталунския проблем, ако партиите, които подкрепят промените в конституцията и превръщането на Испания във федерална държава, се представят силно.

Все още има време за диалог и преговори, които да намерят възможен трети път между запазването на сегашното положение и отцепването. Новото каталунско правителство има силен мандат да постави отново исканията си за повече фискална самостоятелност (подобно на Баската автономна област, която има по-големи правомощия да се разпорежда с данъците, които събира и праща по-малко от тях към централната власт), повече средства за инфраструктура и по-защитен статут на каталунския език и култура. Постигането на компромис няма да е лесно. Но алтернативата е продължаваща политическа несигурност в момент, когато Испания и Каталуния най-после изплуват от дълга рецесия.

 

Защо е важна Каталуния

Икономически Каталуния е един от най-ключовите региони в Испания. Ето защо:

- Тя е вторият най-голям регион

Там живеят 7.5 млн. души, което я прави втората най-голяма автономна област в страната след Андалусия (8.4 млн. души). Близо 73% от жителите на Каталуния говорят каталунски език, а около 15% са чужденци.

- Тя е богата

Каталуния е произвела 19% от испанския БВП миналата година, или близо 200 млрд. евро, което я прави най-богатият регион в страната. БВП на глава от населението е спаднал леко след избухването на икономическата криза през 2008 г., но все още е по-висок от средния за страната и е възлизал на 27 000 евро за 2014 г.

- Там има бизнес

Над 586 000 компании са базирани в Каталуния, повечето от тях са малки и средни. В региона има и близо 2150 големи фирми с над 200 служители, включително модният гигант Mango и Gas Natural. Volkswagen има завод, в който произвежда коли под марката Seat.

- Тя е магнит за туристи

Със столицата си Барселона и средиземноморските плажове Каталуния привлича повече чуждестранни туристи от всеки друг регион в страната. Миналата година е била посетена от 16.8 чужденци, което е близо една четвърт от общия брой за Испания.

- Тя изнася и привлича инвестиции

Каталуния е формирала 25% от испанския износ миналата година. От 2011 г. тя изнася повече стоки в чужбина, отколкото към останалите региони на Испания. През 2014 г. е привлякла чуждестранни инвестиции в размер на 2.9 млрд. евро (17% от общите за Испания).

- Тя има голям дълг

Регионът е третият най-задлъжнял от 17-те в Испания. През второто тримесечие на 2015 г. дългът е възлизал на почти една трета от БВП.