🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какви са интересите на Русия в ЦАР

Случаят с убитите журналисти насочи вниманието към региона и причините за присъстивето на руски наемници в африканската страна

Журналистите Орхан Джемал, Александър Расторгуев и Кирил Радченко бяха убити при засада в Централноафриканската република, където е трябвало да снимат документален филм за частната фирма "Вагнер", ръководеща военни операции с руски наемници в чужди държави
Журналистите Орхан Джемал, Александър Расторгуев и Кирил Радченко бяха убити при засада в Централноафриканската република, където е трябвало да снимат документален филм за частната фирма "Вагнер", ръководеща военни операции с руски наемници в чужди държави
Журналистите Орхан Джемал, Александър Расторгуев и Кирил Радченко бяха убити при засада в Централноафриканската република, където е трябвало да снимат документален филм за частната фирма "Вагнер", ръководеща военни операции с руски наемници в чужди държави    ©  МВнР на Русия
Журналистите Орхан Джемал, Александър Расторгуев и Кирил Радченко бяха убити при засада в Централноафриканската република, където е трябвало да снимат документален филм за частната фирма "Вагнер", ръководеща военни операции с руски наемници в чужди държави    ©  МВнР на Русия

Случаят с тримата руски журналисти, които бяха убити в Централноафриканската република (ЦАР) тази седмица, насочи интереса към региона и към причината те да са там. А причината е частната военна компания "Вагнер" - най-прочутата армия от наемници в Русия, за която се твърди, че е работила в Украйна и Сирия, съобщава "Свободна Европа".

Колегите на Орхан Джемал, Александър Расторгуев и Кирил Радченко казват, че триото е работело по документален филм за присъствието на руски военни от "Вагнер" в ЦАР. Руското правителство никога официално не е потвърждавало присъствието на служителите на "Вагнер" в африканската държава и отрича, че фирмата действа по нареждане на Москва. Частната компания обаче се контролира от Евгений Пригожин – бизнесмен, близък до руския президент Владимир Путин.

Ето пет неща, които трябва да знаете за руските наемници, работещи в ЦАР:

1. Защо има руски наемници там?

Централноафриканската република, една от най-бедните държави в света, е подложена на оръжейно ембарго от Съвета за сигурност на ООН от 2013 г., след като въоръжена, предимно мюсюлманска, коалиция, известна като Séléka, злоупотреби с властта си. Християнските въоръжени формации отвърнаха, като резултатът беше катастрофален – хиляди бяха убити, а стотици хиляди бяха принудени да напуснат домовете си.

През 2016 г. Фостен-Аршанж Туадера беше избран за президент на ЦАР, но голяма част от страната все пак остана под контрола на различни въоръжени формации, преди всичко на бившите сили на Séléka и християнския съюз, известен като Anti-balaka. През 2014 г. ООН изпрати мироопазваща мисия в ЦАР.

През декември 2017 г. Русия гарантира освобождаване от оръжейното ембарго на Съвета за сигурност, което позволи на Москва да доставя оръжие и да обучава местните военни, за да засили ефективността на силите за сигурност на ЦАР.

"Единственото ни искане беше руската делегация да предостави допълнителна информация за серийните номера на оръжията, които доставя, защото следим оръжията, влизащи в страната", коментират тогава американските представител.

2. Колко са и какво правят?

През декември Русия съобщи на Съвета за сигурност на ООН, който контролира оръжейното ембарго, наложено на ЦАР, за участието на 175 руски "инструктори" в мисия за обучение. От тези служители 170 са определени като цивилни инструктори, докато останалите пет са от руската армия.

Според доклад на ООН руските инструктори са изпълнявали редица задачи, включително придружаване на конвои със строителни материали за болници, охрана на лечебни заведения и обучения на полицейските служители на ЦАР за работа с руските оръжия.

Според същия доклад руски гражданин е назначен за съветник по националната сигурност на Туадера и руснакът се "ангажира с въоръжени групи", за да обсъди въпроси, включително "разоръжаване, демобилизация, реинтеграция и национално помирение", както и споделяне на приходите от експлоатацията на природните ресурси.

3. Защо се твърди, че "Вагнер" работи в ЦАР?

Няколко медийни доклада през изминалата година показват, че наемници на "Вагнер" може да работят в ЦАР. През март репортер на руския новинарски сайт Znak.com посети съоръжение в пределите на Краснодар, за което се казва, че е управлявано от компанията. Репортерът цитира военен ветеран, който живее в града, където се намира съоръжението, който е казал, че наемниците "трябва да бъдат изпратени в Африка за тренировъчна мисия". Две седмици по-късно руското външно министерство обяви изпращането на общо 175-те руски "инструктори" в африканската страна.

За присъствието в ЦАР на военни наемници от "Вагнер" съобщи "Новая газета", а през април 2018 г. френският Le Monde публикува разследване, в което се твърди, че местните власти имат споразумение с Москва за присъствие на руски военни инструктори. Външното министерство на Русия също е потвърждавало, че в африканската страна има командировани петима военни и 170 "руски цивилни инструктори за подготовка военнослужещите на ЦАР". В съответствие с режима на санкции на ООН към тази страна била изпратена и партида стрелково оръжие и боеприпаси.

Милиардерът Михаил Ходорковски, който финансира разследването на убитите журналисти, заяви на 1 август, че екипът е достигнал до мястото, където се смята, че наемниците на "Вагнер" са били позиционирани, но достъп им е бил отказан под претекст, че се нуждаят от акредитация от министерството на отбраната на страната.

4. Какъв е интересът на Москва?

Русия заявява, че се стреми да възстанови мира в ЦАР с осигуряването на оръжие и обучение на правителствените сили. "Помощта на Русия се осъществява като част от общите усилия на международната общност за укрепване на звената за национална сигурност на ЦАР", заяви говорителят на руското външно министерство Артьом Кожин на 22 март.

Но Москва също не крие икономическите си интереси в природните ресурси на страната.

"Русия проучва възможностите за взаимноизгодно развитие на централноафриканските природни ресурси", каза Кожин. "Концесиите за проучване и добив на минерални суровини започнаха през 2018 г. Смятаме, че тези проекти ще спомогнат за стабилизиране на икономическата ситуация в ЦАР, ще насърчат изграждането на инфраструктурата и ще послужат като основа за привличане на допълнителни инвестиции за икономиката на страната", добави той.

Руският външен министър Сергей Лавров се срещна с Туадера в руския град Сочи през октомври, като така двамата "потвърдиха решимостта на страните си" да укрепят двустранните връзки и "посочиха значителния потенциал за партньорство в проучването на минералните ресурси".

Путин се срещна с Туадера в Санкт Петербург през май, а руският лидер каза, че Москва "ще се радва да разгледа различни планове за засилване на отношенията, преди всичко в икономическата и хуманитарната област".

5. Какво влияние има руското присъствие?

Според доклада на експертната група на ООН с опитите си да подпомогне стабилизирането на страната, като доставя оръжия и полага усилия за тренировъчно обучение, Русия всъщност мотивира бунтовническите фракции да увеличат собствените си запаси.

"Неотдавнашното придобиване на оръжие от страна на правителството създаде стимул за активно превъоръжаване на фракции от Séléka", се казва в доклада. В него още пише, че представители на въоръжените опозиционни сили са казали, че "тъй като правителството избра военния вариант (обучение, презареждане и атака) вместо политическия процес, трябва да бъдат подготвени въоръжени групировки".

Докладът на експертите отбеляза влошаване на ситуацията със сигурността в столицата Банги, като акцентира върху "сериозни случаи на насилие, включително в области, където положението преди това се е подобрявало".

Една от най-бедните страни в света

До 1960 г. ЦАР беше колония на Франция, а след получаването на независимост си остава една от най-бедните и слабонаселени африкански страни с изключително нестабилна политическа обстановка и продължаващ конфликт между християнски и мюсюлмански въоръжени групировки. Държавата е богата на полезни изкопаеми: злато, диаманти, кобалт, уран и петрол.

ЦАР води в много рейтинги на най-неблагополучните страни в света. През 2015 г. ООН я нарече най-неразвитата страна, а през 2017 г. ЦАР се оказа на последното място в рейтинга на МВФ по ниво на БВП на човек от населението.

Близо 70% от децата са неграмотни, а средната продължителност на живота е около 50 години. Местните власти на практика не контролират 80% от територията на страната. От 2013 г. се води безкраен конфликт, който доведе до това, че половината от населението на ЦАР - 2.3 млн. души, се нуждае от хуманитарна помощ. Положението се влоши още повече, когато към ЦАР тръгнаха бежанци от суданската провинция Дарфур, където проправителствени отряди тероризираха християнското население. ООН нарече глада и масовата гибел на хора в Дарфур най-голямата хуманитарна катастрофа на XXI век.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 2

    Днес телата на тримата журналисти са пренесени в Москва с полет на Air France от Париж.
    Мария Захарова, официалният говорител на руското Външно министерство, е определила като "измислица" информацията, че журналистите са заминали в ЦАР, за да подготвят документален филм за дейността на ЧВК "Вагнер".
    От уважение към загинал колега, "Капитал" да беше написал името на Александър Расторгуев без грешка /в текста под снимката/.

    Нередност?
  • 2
    klimentm avatar :-|
    klimentm
    • + 1

    До коментар [#1] от "Bramasole":

    Според Ехото на Москва от преди няколко часа

    "Российские власти потеряли заключение о смерти Орхана Джемаля, подписанное консулом РФ в ЦАР"

    Нередност?
  • 3
    abdulhazred avatar :-|
    abdulhazred

    Значи от статията става ясно, че Москва доставя оръжие и обучава армията на законно избраното светско правителство, най-вероятно в замяна на изгодни договори за концесии за полезни изкопаеми.

    Тогава остава въпросът кой снабдява с оръжие мюсюлманските главорези от Séléka???

    Като се отговори на този въпрос ще стане ясно и на кого му пречи присъствието на Вагнер в ЦАР.

    Нередност?
Нов коментар