SpaceX подобри 35-годишен рекорд за повторно използване на ракета

Компанията за първи път хвана в полет и двете части от аеродинамичния обтекател на Falcon 9

По ирония на съдбата счупеният вчера рекорд беше постижение на същата совалка, която извърши последния полет от програмата Space Shuttle през юни 2011 г.
По ирония на съдбата счупеният вчера рекорд беше постижение на същата совалка, която извърши последния полет от програмата Space Shuttle през юни 2011 г.
По ирония на съдбата счупеният вчера рекорд беше постижение на същата совалка, която извърши последния полет от програмата Space Shuttle през юни 2011 г.    ©  SpaceX
По ирония на съдбата счупеният вчера рекорд беше постижение на същата совалка, която извърши последния полет от програмата Space Shuttle през юни 2011 г.    ©  SpaceX

Ракетата Falcon 9 на частната космическа компания SpaceX успя да счупи десетилетен рекорд, държан от космическата совалка Atlantis, след като вчера вечерта изведе в орбита южнокорейски военен сателит и след това приземи първата степен на палубата на кораба-дрон Just Read The Instructions. Става дума за времето между две последователни изстрелвания на една и съща космическа платформа за многократна употреба. Досега най-краткият подобен период е 54 дни, като рекордът е поставен през далечната 1985 г. от совалка на щатската космическа агенция NASA.

Полетът на Falcon 9 със сериен номер B1058 подобри това постижение с три дни. На практика ракетата беше готова за изстрелване още на 45-ия ден, но стартът беше отложен с заради неблагоприятни метеорологични условия и необходимост от още една техническа проверка на втората степен. Обещанието на основателя на SpaceX Илън Мъск е в близко бъдеще Falcon 9 да е способна да лети до 10 пъти без сериозен капитален ремонт, а също така и два пъти в рамките на едно денонощие.

Falcon 9 B1058 беше изстреляна за първи път в Космоса на 30 май, изведе в орбита първата частна космическа капсула Crew Dragon и транспортира астронавтите изпитатели Боб Бенкен и Дъг Харли до Международната космическа станция. Така на практика САЩ възстановиха своите възможности за пилотирани космически полети след почти десетилетие пауза заради пенсионирането на космическите совалки. По ирония на съдбата счупеният вчера рекорд беше постижение на същата совалка, която извърши последния полет от програмата Space Shuttle през юни 2011 г.

След успешното извеждане на южнокорейския сателит ANASIS II основателят на SpaceX Илън Мъск сподели също така, че полетът на Falcon 9 B1058 може да се похвали с още едно постижение. За първи път в историята си компанията успя да хване и двете части от аеродинамичния обтекател на ракетата благодарение на корабите GO Ms. Tree и GO Ms. Chief, оборудвани с гигантски мрежи. Въпросното гигантско конусовидно приспособление защитава космическия товар от триенето с атмосферата при излизане, направено е от карбон и струва около 6 млн. долара. Повторното му използване сваля себестойността на едно изстрелване на Falcon 9 с около 10%. Хващането на обтекателя с мрежа и предпазването му от корозията на морската вода позволява той да бъде използван повторно много по-бързо и по-надеждно.

От февруари 2018 г. насам SpaceX е извършила 12 подобни опита за улавяне на носовия конус на ракетата, като при три от тях успява да хване само едната половина. През последните месеци обаче GO Ms. Tree и GO Ms. Chief все пак успяваха да приберат повечето обтекатели, дори да не попаднат в мрежите - приспособленията просто извършваха меко кацане на морската повърхност благодарение на своя парашут тип летящо крило, след което бързо бяха изваждани, подсушавани и транспортирани за сервизно обслужване. Така че днешното улавяне на двете части на обтекателя е поредната малка стъпка към по-нататъшното сваляне на цените за изстрелване на полезни товари в космоса и превръщането на околоземната орбита в пространство, което е все по-достъпно за бизнеса.