Crew Dragon отваря нова страница в историята на NASA

За пръв път частна космическа капсула започва регулярни полети до Международната космическа станция

Орбиталната капсула Crew Dragon на частната компания SpaceX се отправи рано тази сутрин на 27-часово пътешествие към Международната космическа станция (МКС) с четирима астронавти на борда. Полетът беше отложен с около 24 часа заради неблагоприятни метеорологични условия, затова неговата продължителност се удължава от оптималните 8.30 часа на малко повече от денонощие. Очаква се космическият кораб да се скачи автоматично с МКС във вторник сутринта.

Това е второто изстрелване на Crew Dragon към орбиталния комплекс след двумесечната тестовата експедиция Demo-2 с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Харли на борда и първата регулярна мисия на NASA, в която щатската агенция не използва собствен пилотиран апарат, а услугите на частна компания за транспортиране на хора в Космоса. Планирано е през следващите две години SpaceX да извърши поне още шест подобни полета по поръчка на NASA, като най-вероятно контрактът ще бъде удължен. Очаква се догодина към Crew Dragon да се присъедини и частната капсула Starliner на мастодонта Boeing, чиято премиера с хора на борда също беше предвидена за тази година, но серия сериозни технически проблеми отложиха официалната й премиера с около година.

Комерсиализация на Космоса

Днешният полет бележи повратна точка във философията на NASA, която постепенно започва да се оттегля от операциите в околоземна орбита и планира да ги преотстъпи на частни фирми, чиито услуги да наема на конкурентен принцип. По този начин агенцията се надява да спестява милиарди долари всяка година, които след това да може да пренасочи за експедиции в по-далечния Космос - до Луната и отвъд нея. Също така благодарение на SpaceX САЩ възстановяват своята способност да изпращат хора в Космоса след близо 10 години пауза след края на програмата Space Shuttle.

Днешният старт на Crew Dragon премина безаварийно, макар и с някои неголеми технически предизвикателства. Точно в 2.27 ч. тази сутрин българско време ракетата-носител за многократна употреба Falcon 9 успешно изстреля апарата на име Resilience в околоземна орбита, след което нейната първа степен безпроблемно се приземи на кораба дрон Just Read the Instructions в Атлантическия океан. Планира се същата ракета със сериен номер B1062 да бъде използвана повторно за изстрелване на астронавти в края на март 2021 г., което не е правено досега. По време на въпросната следваща мисия ще има още един прецедент: ще бъде изстреляна капсулата Crew Dragon на име Endeavor, на която летя екипажът по време на първата мисия Demo-2. Това ще е първият случай от пенсионирането на последната космическа совалка преди около 10 години, когато NASA ще превозва хора в космически апарат за многократна употреба, който вече е летял. За декември пък е предвиден премиерният полет на Cargo Dragon 2, който е товарната версия на настоящата капсула.

Предизвикателствата

Техническите проблеми по време на днешния полет на Crew Dragon бяха свързани с инсталациите за термичен контрол и за подгряване на гориво в малките двигатели Draco, предназначени за маневриране. Първоначално две от помпите на системата за климатизация са отбелязали неочаквано повишаване на налягането и са започнали да функционират нормално след рестартиране. През това време температурата в кабината на четиричленния екипаж не се е отклонила от стандартните 23 градуса.

Другият технически проблем поне първоначално е изглеждал по-притеснително, тъй като три от четирите инсталации за подгряване на горивото в двигателите Draco автоматично са се изключили няколко часа след изстрелването. Подобна ситуация би била пречка за скачване с Международната космическа станция, тъй като по протоколите на NASA това е разрешено само ако функционират минимум две от четирите системи. След проверка и анализ на проблема се оказва, че става дума за настройки в софтуера на космическия кораб, където са зададени "твърде консервативни ограничения". След промяна на въпросните настройки всичките четири системи за подгряване на горивото са започнали да функционират в норма.

Днешният полет на Crew Dragon е и първият път, когато въпросната капсула, а всъщност и която и да е друга космическа капсула, различна от космическите совалки, превозва четирима души. На борда на пилотирания апарат са командирът Майк Хопкинс, пилотът Виктор Глоувър, ветеранът космически специалист Шанън Уокър и опитният японски астронавт Соичи Ногучи, който е един от тримата души в света, летели на три различни типа космически кораба. Глоувър от своя страна е първият астронавт от афроамерикански произход, който се отправя на дълга мисия в Космоса. Предвижда се настоящият екипаж на Crew Dragon да остане на борда на МКС близо половин година. В резултат на настоящата мисия космическата станция за пръв път в 20-годишната си история ще бъде обитавана от седем души. Според главния администратор на NASA Джим Брайдънстайн максималният екипаж на МКС ще позволи количеството на извършваните научни експерименти в орбита да бъде увеличено три пъти.