SpaceX приземи ракетата Falcon 9 шесткратно

Само четири изстрелвания делят компанията на Мъск от активирането на броудбенд-спътниците Starlink

Космическата фирма SpaceX на милиардера Илън Мъск отбеляза днес поредното постижение в сферата на многократните орбитални полети. Фирмата успешно изстреля в орбита и приземи обратно на кораб-дрон една и съща първа степен на своята ракета Falcon 9 за шести пореден път - нещо, което тя, а всъщност и който и да е друг, не е правила до момента.

Многократното използване на първите степени позволява на SpaceX драматично да свали тарифата за извеждане на товари в Космоса - в момента цената на един старт е около 50 млн. долара, което приблизително два пъти по-малко от най-близкия конкурент. Разходите на компанията драматично спадат след всяко успешно приземяване на Falcon 9, тъй като първата степен формира около 60% от себестойността на всеки полет.

SpaceX също така започна да улавя и използва повторно двете части на аеродиманичния обтекател - конусовидната носова конструкция на ракетата, която пази товара от триенето с атмосферата. Това намалява цената на полета с още около 10%.

Окончателната цел на Илън Мъск е всяка ракета Falcon 9 модификация Block 5 да може да лети 10 пъти в Космоса, без да е нужно да преминава сериозен капитално-възстановителен ремонт.

Днешният полет на Falcon 9 е и 11-ото изстрелване на порция сателити от системата Starlink, която в близко бъдеще трябва да осигури високоскоростен броудбенд интернет до всяка точка на планетата, включително до труднодостъпни райони, кораби, самолети, както и сили и средства на американската армия. Така общият брой на комуникационните спътници достигна 653, което вече превръща SpaceX в най-големия сателитен оператор на планетата. Според изпълнителния директор Гуейн Шотуел фирмата ще започне публичен бета-тест на своя сателитен интернет след 14-ото изстрелване - нещо, което при сегашното темпо и натовареност на SpaceX е постижимо в рамките на около два месеца, т.е. до края на октомври.

През последната седмица в публичното пространство изтекоха и първите данни от затворения бета-тест на Starlink интернета, който космическата фирма провежда в момента с участието на свои служители. Става дума за информация от тестове на компанията Ookla, която измерва скоростта на различни доставчици на свързаност.

Данните сочат, че дори още преди всички спътници да са изведени (a SpaceX планира те да са 4400 само в първата фаза на проекта), Stalink вече може да достига 50-60 мегабита при даунлоуд и 16-17 мегабита при ъплоуд, като закъснението на сигнала може да спадне до 20-30 милисекунди. Макар да не е като гигабитова оптична свързаност, това е съизмеримо с някои бюджетни кабелни доставчици и по-добро от повечето DSL оператори, особено в извънградските райони. Като се има предвид, че SpaceX първоначално насочва своята интернет услуга към райони, където интернет достъпът по принцип е проблемен, въпросните параметри са повече от обещаващи.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    fonche avatar :-|
    Иван
    • + 3

    Можеби автора има предвид 50-60 мегабита даунлоуд, и 16-17 ъплоуд. Според speedtest средната скорост на даунлоуд на всички Starlink тестове е била 42.8 Mbps което е доста над средната измервана скорост в САЩ от 33.88 Mbps (H1 2019)

    Нередност?
  • 3
    momchi avatar :-|
    Момчил Милев
    • + 2

    До коментар [#2] от "Иван":

    Мерси за уточнението, точно така е, както казвате. В бързината съм им разменил местата, вече е поправено.

    Нередност?
Нов коментар