🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителствата умуват как да развият схемите за защита на работните места

Изборът се затруднява от постоянните съкращения и ръста на заразените с коронавирус от двете страни на Атлантика

Увеличаването на случаите на коронавирус оказва натиск върху правителствата от двете страни на Атлантика да поддържат механизми за подпомагане на пазарите на труда във време, когато политиците се надяваха, че икономиките постепенно ще се върнат към нормалното си състояние. Много служители, освободени временно в началото на мерките за карантина, се върнаха на работа, но милиони - не, а увеличаването на дейността на предприятията се забавя.

В същото време расте съкращаването на работните места, а правителствата са подложени на натиск да предотвратят дългосрочна безработицата, която би довела до сериозни затруднения и ще забави общото икономическо възстановяване - то зависи от това домакинствата да бъдат достатъчно сигурни в перспективите си и да харчат, а не да спестяват, пише Financial Times.

Въпреки че безработицата в САЩ се вдигна от 3.5% през февруари до 10.2% през юли, докато в ЕС ръстът беше от 6.5% до 7.1% през юни (по-ниското ниво се дължи и на начина на отчитане на безработицата), икономистите смятат, че пазарите на труда от двете страни на океана се подобряват.

Някои работни места бяха загубени временно и вече се възстановяват. Схемите за намалено работно време са ефективни за запазване на съществуващите работни места, но могат да бъдат по-малко ефективни за улесняване на приспособяването след кризата, отчитат икономисти. Но от двете страни на Атлантика има притеснения. "Това бавно се превръща в проблем с дългосрочната безработица", казва Джей Шамбо, сътрудник на Brookings Institute и бивш съветник на Белия дом, отбелязвайки, че 5% от населението на САЩ сега е било безработно повече от 15 седмици.

Джейсън Фурман, бивш икономически съветник на Барак Обама, наскоро заяви в Twitter, че "това е най-вече" лесният "растеж на работните места", отбелязвайки, че 4.3 млн. души остават извън заетостта в САЩ през юли. За Фурман по-реалистичният процент на безработица в САЩ - включително хора, класифицирани като неработещи по други причини - е по-близо до 12%.

Европа - на субсидии

В Европа милиони работници продължават да разчитат на държавните субсидии. Дори в Германия, една от страните, които са по-слабо засегнати от вируса, броят на работниците, получаващи подкрепа за по-кратко време, е намалял скромно - от 7.3 млн. през май до около 5.6 млн. през юли, според оценките на института Ifo. В някои сектори на производството броят им се увеличи миналия месец, казва Себастиан Линк от Ifo и определя този факт като "много тревожен".

През пролетта, когато заразата от Covid-19 за пръв път започна да расте в Северна Америка и Европа, се очакваше икономиките да се върнат към нормалното си състояние до края на лятото. Сега малцина са толкова сигурни, а политиците и икономистите се борят с проблема как да защитят работните места.

Въпросът е доколко държавите могат да използват програми за подпомагане на работниците, когато все още не могат да обявят победа над пандемията. И през последните седмици нарастването на новите случаи на коронавирус поставя правителствата под силен натиск да разширят защитата на работниците.

След спор с демократите в Конгреса, президентът Доналд Тръмп временно удължи със своя заповед обезщетенията за безработни, като едновременно с това ги намали от 600 долара на седмица до 400 долара. В Европа много страни неохотно отлагат края на своите временни схеми за субсидиране на заплатите.

Труден баланс

Целта е да се постигне трудния баланс на пазарите на труда - между продължаващата помощ за работните места, които ще бъдат възстановени, и ограничаването й за такива работници, които имат малка перспектива да се върнат.

Когато в Европа се премине от субсидии за заплати към обезщетения за безработни, правителства ще се изправят пред проблема, който вече го има в САЩ - какво да е нивото на обезщетение, като същевременно да има стимул хората да търсят работа.

Огромните суми, изразходвани за субсидии за заплати, все повече подкрепят работни места, които е малко вероятно да се възстановят, предупреди наскоро Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). В основата на дилемата за политиците е, че правилният избор зависи и от разпространението на вируса. Ако случаите нарастват, правителствата ще бъдат по-щедри, но ако болестта е под контрол, ще са необходими действия, които да покажат, че временната подкрепа няма да продължи много дълго.

Великобритания засега обяви, че схемата за подкрепа ще продължи до ноември. Франция обаче разшири схемата си, същото направи и Испания, а подобни действия се обсъждат в Германия и Италия.

Като се има предвид несигурността относно разпространението на вируса, ОИСР призова правителствата постепенно да преминат от подкрепа на съществуващите работни места към подпомагане на работниците да се преквалифицират - чрез намаляване на разликата между субсидиите за заплати и редовните обезщетения за безработица. Като част от този процес е вероятно да се увеличи безработицата, предупреждават икономисти, които смятат, че така европейските пазари на труда ще заприличат повече на този в САЩ.

"Ще видим затягане през следващата година и това ще доведе до увеличаване на безработицата", каза Джесика Хиндс от консултантската компания Capital Economics, като добавя, че краткосрочните работни схеми не могат да се използват толкова широко за неопределено време, без да се изкриви тяхната първоначална цел.

"Германската програма Kurzarbeit не е проектирана за това. Тя е проектиран за много квалифицирани постоянно заети работници в производствения сектор, където е трудно фирмите да наемат заместници и e по-ефикасно от един до два месеца да получат подкрепа", обяснява Хиндс.

Все още няма коментари
Нов коментар