🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС е критикуван заради забавяне на ваксинирането срещу COVID-19

В САЩ са инжектирани над 4 млн. дози, във Великобритания - 1 млн., докато за Германия числото е 238 хил., а за Франция – едва 350

ЕС е подложен на остра критика заради забавяне на кампанията по ваксинирането срещу COVID-19. Докато в САЩ са инжектирани над 4 млн. дози от ваксината, а във Великобритания бройката надминава 1 млн., за Германия числото е 238 хил., а за Франция - едва 350, пише Financial Times. Междувременно властите в Израел твърдят, че до края на януари ще бъдат ваксинирани над 2 млн. души.

Според Маркус Сьодер - лидер на германския Християнсоциален съюз, Брюксел "е поръчал прекалено малко дози". Коментарът му идва след изказването на Угюр Шахин, изпълнителен директор BioNTech - компанията, разработила единствената до момента оторизирана в ЕС ваксина, че "процесът в Европа със сигурност не е толкова бърз, както в други страни".

"Неадекватна" процедура?

Ваксината на BioNTech-Pfizer получи извънредно одобрение в САЩ и Великобритания преди няколко седмици, докато в ЕС беше дадена регулаторна оторизация дни преди Коледа. В блока започна мащабна имунизационна кампания, но бързо се появиха притеснения дали ще има достатъчно дози за желаещите. Експерти посочват, че Брюксел е мислел, че ще има избор сред няколко доставчика, тъй като различни ваксини са били в напреднал етап на разработване. Затова е поръчал едва 300 млн. дози от BioNTech-Pfizer, и то през ноември. Докато САЩ са на направили поръчка за 600 млн. дози още през юли, пише DW.

"Очевидно европейската процедура по закупуване беше неадекватна. Европейската комисия вероятно е планирала процеса прекалено бюрократично - прекалено малко дози от правилните са били поръчани и обсъждането на цените е продължило прекалено дълго", смята Маркус Сьодер. И допълва, че това ще има икономическа цена: "Ако Израел, САЩ и Великобритания са далеч по-напред при ваксинирането, те също така ще имат икономически ползи. Въпросът как ще преминем през корона кризата икономически е тясно свързан с това колко бързо ще протекат имунизациите".

Ситуацията не е "розова"

В интервю за Spiegel Угюр Шахин казва, че се надява, че производството на ваксината ще може да се ускори до февруари. Също така посочва, че е бил изненадан от "резервираността на ЕС спрямо поръчването на достатъчно доставки от ваксината". Освен това предупреждава, че ситуацията с настоящата наличност "не изглежда розова": "Липсват други одобрени ваксини и ние трябва да запълним тази дупка с нашата ваксина".

ЕС защитава действията си, като посочва, че затрудненията са заради огромното търсене в глобален мащаб. "Задръстването в момента не е в обема на поръчките, а в глобалната липса на производствен капацитет", заявява пред AFP еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Забавянето на ваксинирането е следствие от това, че ковид епидемията от минимален здравен се превърна в колосален политически проблем. И затъна в калта на политиката.

    Защото ако приоритет би бил спасяването на животи, логично би било да се използва интелектуалният потенциал на експертите от всички страни.
    А не се. Защо?
    Какво се получава на практика: американският регулатор одобрява американската ваксина, европейският - европейската, китайският - китайската, руският - руската, индийският - индийската...
    И за останалия свят се води пропагандно-търговска война кой къде да си наложи своята.
    Т.е. печалбите на акционерите във фармакорпорациите е водеща. И се гони пропагандния ефект коя империя къде в останалия свят ще наложи своя продукт напук на другите

    Естествено е човекът да има право:
    1. Да избере дали да се ваксинира, а не да е подложен на здравна сегрегация.
    Защото колкото забранено е било чернокож да се качва в градски автобус/училище/клозет за бели в САЩ през 60-те години на ХХ в, също толкова забранено се подготвя да е качването на неваксиниран в самолет/метро през 20-те години на ХХІ в. Сегрегацията си е сегрегация, независимо от критерия.
    2. Избор на ваксина.
    На състоянието на пациенти може по-успешно да поджожда ваксина, която по геополитически и пр. немедицински причини не е достъпна в страната му.
    3. Достъпна информация за ваксините извън краткото описание. Защото дори лекари не разполагат с разширено описание на взаимодействието им с други лекарства и с ефекта им при определени (неекзотични) заболявания;
    3. Възможност за консултация.
    Защото вместо това чуваме от министър Коце и останалите натегачи:
    1."не знаем колко продължителен имунитет създава";
    2."на е тествана на лица под 16 год, на бременни, на хора с онкологични и автоимунни заболявания";
    3. гоним 70% ваксинирани.
    Което е глупост, защото от въпросните почти 5 млн. българи една (неустановена) част вече са преболедували - отчетени или неотчетени от системата - и имат антитела, друга са под 16 г. възраст и не подлежат на ваксинация, трети са бременни, четвърти страдат от противопоказни за ковид имунизация заболявания, пети са антиваксери, шести просто не сме убедени, че ползата от тази ваксина превишава риска, който тя би ни донесла.
    Все пак 80% от вирусоносителите не развиват симптоми, едва 5% от останалите 20% се нуждаят от хоспитализация, а смъртността е 0.3 %.

    Защо?
    Защо?

    Нередност?
Нов коментар