Анкара сменя конфронтационния тон към ЕС

Новите европейски санкции може да са насочени само срещу турски представители, които не заемат висши постове

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се срещнаха в Брюксел
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се срещнаха в Брюксел
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се срещнаха в Брюксел    ©  Reuters
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се срещнаха в Брюксел    ©  Reuters

Ако ЕС наложи още санкции срещу Турция, това ще попречи на двустранния диалог. Но ако съюзът се откаже от намерението си и съживи преговорите за еврочленство, Анкара е готова да работи за изпълнението на всички критерии. Това заявява в интервю за Politico турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който беше на посещение в Брюксел, където се срещна с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

През декември беше взето решение ЕС да наложи допълнителни санкции срещу Турция заради спорните й действия в Източното Средиземноморие, но същевременно европейските лидери оставиха възможност и за диалог с Анкара. Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел трябва да представи през март доклад за по-нататъшните стъпки спрямо страната.

Ердоган опитва да рестартира отношенията

Напоследък турският президент Реждеп Тайип Ердоган демонстрира смяна на тона към ЕС и опитва да изглади отношенията с Гърция и Франция. Той пробва да рестартира и връзките със САЩ при новата администрация на Джо Байдън, след като Доналд Тръмп наложи санкции срещу съюзника в НАТО заради покупката на руската противоракетна система С-400. В резултат перспективата за бъдещи европейски санкции е неясна. Някои представители на ЕС твърдят, че турската смяна на тона може да бъде обяснена с новата американска администрация, докато други смятат, че заплахата от още санкции е проработила.

Макар че не може да се каже дали Анкара е искрена в последните си действия, това може да се окаже достатъчно за страните - членки на ЕС, които обикновено са предпазливи спрямо острата конфронтация с Турция. Източници на Politico посочват, че наказателни мерки вероятно ще има, но може да са насочени само срещу турски представители, които не заемат висши постове. Чавушоглу предупреждава за последиците и от този вариант: "Казах на всички, че каквито и да било рестрикции срещу Турция ще съсипят всичко."

Призиви за съживяване на процеса за еврочленство

Турският външен министър също така подновява призивите за пълно прилагане на сделката от 2016 г., постигната в пика на мигрантската криза, когато ЕС поиска от Турция да поеме отговорност за близо 3.5 млн. сирийски бежанци. Договорката включваше ангажименти за визова либерализация за турските граждани и за съживяване на процеса за еврочленство.

"Ако ревизираме споразумението, ще продължим да спазваме задълженията си. Ако реенергизираме преговорния процес за членството, Турция ще покрие изискванията по преговорните глави", посочва Чавушоглу.