🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ-Русия: Обратно към конфронтацията

След разменените остри реплики между Путин и Байдън се очаква Белият дом да обяви нови санкции срещу Русия, които ще обтегнат още повече отношенията

По-малко от 60 дни след встъпването в длъжност на Джо Байдън вече е ясно под какъв знак ще мине неговата външна политика - като нова ера на съперничество между суперсили, белязана от най-обтегнатите отношения между САЩ и Русия след падането на Берлинската стена и най-силното противопоставяне с Китай от установяването на дипломатически контакти.

В рамките на няколко дни миналата седмица напрежението стана съвсем видимо, след като Байдън се съгласи, че Путин е убиец, а по време на първата среща на високо ниво между неговата администрация и представители на Пекин китайците назидаваха американците за арогантната им представа, че светът иска да копира техните свободи.

Важното е да сме здрави

Разменените реплики между Джо Байдън и Владимир Путин бяха необичайно остри. В тв интервю в сряда водещият от ABC попита Байдън дали познава Путин и дали го смята за убиец. "Хм, да" каза американският президент и мнозинството наблюдатели го интерпретираха като положителен отговор и на двата въпроса. Байдън също така на два пъти обеща, че Путин ще понесе последствия и "ще си плати" както заради опитите си да се намеси в американските президентски избори миналата година в полза на Доналд Тръмп, така и заради това, че е убиец.

В отговор Русия изтегли посланика си от Вашингтон и го върна в Москва "за консултации" - дипломатически ход, който казва: "Не си говорим с вас." Само че Кремъл продължи да говори с Вашингтон. В четвъртък Путин пожела на Байдън добро здраве. "И сега за изявлението на моя американски колега. Как бих му отговорил? Желая му здраве. Казвам го без ирония. Това не е шега." Но пък прозвуча като заплаха. Освен това Путин добави, че Байдън приписва собствените си черти на него и заяви, че Америка е държава-убиец, видимо по множество срамни глави в историята й от отношението към индианците и робството до атомните бомби в Хирошима и Нагасаки.

Според гневните отзиви в руските медии Байдън е прекрачил червена линия с личната обида към Путин. Кремъл твърди, че в резултат отношенията със САЩ в момента са "много лоши" и изглежда вървят към още по-голямо влошаване.

Студена война с нови средства

Това не означава, че студената война се е завърнала най-малкото защото в момента няма надвиснала ядрена заплаха и съперничеството между САЩ и Русия (а също и между САЩ и Китай) върви по линията на технологиите, кибервойната и надпреварата за влияние.

Очакването е, че в следващите дни Белият дом ще обяви нови санкции срещу Русия. Тези мерки ще бъдат в отговор на задържането на руския опозиционер Алексей Навални, намесата в американските избори и хакерската атака срещу SolarWinds - мащабна кибершпионска кампания, насочена срещу американското правителство и американски компании. "Санкциите няма да свършат особена работа", коментира наскоро Робърт Гейтс, бивш директор на ЦРУ и бивш министър на отбраната в интервю за Washington Post. Според него "Русия ще бъде предизвикателство за националната сигурност на САЩ и може би в някои отношения най-сериозното подобно, поне докато Путин е там".

Атаката срещу SolarWinds е пример как в последните години Русия става все по-опитна в използването на дигитални инструменти за политически цели. Проникването в софтуера за управление на мрежи на компанията SolarWinds дава достъп на руските хакери до близо 18 000 частни и правителствени мрежи, от които те избират само няколкостотин, от които да извлекат данни. Въпросът е дали целта е била кражба на тайни или предупреждение към американските лидери, че руските хакери могат да поразят тези системи и да парализират държавата. Както казва Робърт Гейтс, освен за санкции, Америка трябва по-скоро да мисли как "да бъде по-агресивна със своите собствени киберспособности". И всъщност ако сегашната ситуация прилича по нещо на студената война, то е, че и сега рискът е от ескалация.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    deaf avatar :-|
    deaf
    • - 2
    • + 1

    Не се уморихте да лъжете и казвате на черното бяло! От една страна Байдън нарича Путин "убиец",но от друга му разреши да построи Северен поток-2,(тоест,да си напълни гушата и заобиколи Украйна). Което означава,че Байдън и "демократите" са тъпи лъжци,които смятат хората за тъпи като тях самите и няма да могат да разпознаят лицемерието им!

    Нередност?
  • 2
    rka44622423 avatar :-|
    Бланш

    Taка де:или бюро или легло.Не може и двете ;-)

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 4

    Нормално. Все пак грантовете на Иконо не идват от Москва...

    Но явно не опира само до зависимости, а и до достойнство, защото иначе вторият човек в Израел - най-верният съюзник на Америка - ген. Бени Ганц нямаше да нарече безпрецедентния изказ на Джоузеф "екстремистки",

    С хвърлянето по нощница на амбразурата с подобни нелепи обяснения Капитал демонстрира отново и отново изкривено възприятие на действителността.

    Затова, разбира се, Капитал не споменава, че в същото интервю на въпрос на Стефанопулос за доклада на ЦРУ, който разкрива, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман лично е наредил убийството на Джамал Хашогжи, Байдън оневинява принца с обяснението, че бил американски съюзник...
    По тая старческа логика убийците-съюзници са невинни, но всички "несъюзници" са "убийци" .

    "Путин действително е убиец! На надеждите на Америка за хегемония", написа онзи ден един форумец.

    И напълно го споделям, защото истеричните американски реакции и спрямо Русия, и спрямо Китай в Анкоридж говорят точно за това.

    И бих припомнил на Капитал Маркс: "Количествените натрупвания водят до качествени изменения".
    Моделирането на общественото мнение чрез дезинформация (Гьобелс) неминуемо води до война.
    Винаги!

    Нередност?
  • 4
    borodino avatar :-|
    borodino

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Не съм съгласен с последния ти извод, докторе, че Моделирането на общественото мнение чрез дезинформация (Гьобелс) неминуемо води до война. Моделирането подготвя масовата психика за възприемчивост на идеята за справедливата войната на Запада срещу който там трябва. Йозеф (Гьобелс) тогава облъчи германците, че на Изток ги чакат безкрайни полета и роби, Джоузеф (Байдън) сега ги убеждава, че ще са възстановители на "демокрация".

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#4] от "borodino":

    Това коремните сте много пунктуални!
    Да, в дългия си коментар съм съкратил един етап преди истинската война. Целта на информационната война е да подготви масовата психика да възприема "другия" като нечовек, чието убийство не е престъпно, а напротив. Тези психокампании се правят преди всяка война. И щом откриваме техните механизми тук и сега, означава, че скоро ще почувстваме и миризмата на ТНТ, кръв и смърт.

    Нередност?
  • 7
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Изтрит ми е предишният коментар (очевидно по доклад на рубладжиите във форума!) по причина, че нямал връзка с темата. Връзката с темата е снимката на Путин в началото на статията, на която се вижда, че колкото повече остарява, толкова по-явно се очертават лисугерските му черти. И не се опитвайте да твърдите, че снимката е случайно подбрана.

    Нередност?
Нов коментар