🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Руски съд наложи рестрикции върху опозиционната мрежа на Навални

Докато критикът на Кремъл е в затвора, властите вървят към затварянето на всичките му дейности

Руски съд забрани на антикорупционната група на опозиционния лидер Алексей Навални да публикува онлайн и наложи и други рестрикции, докато решава дали да прекрати дейността на неговата политическа мрежа като "екстремистка организация". Московският градски съд проведе предварително изслушване по казуса дали да бъдат обявени извън закона Фондът за борба с корупцията и регионалните щабове на Навални, пише Reuters. Следващото изслушване е насрочено за четвъртък.

На Фонда за борба с корупцията е наложена забрана за достъп до неговите банкови сметки по искане на прокуратурата, както и да организира протести и да публикува медийни материали. Ако мрежата на Навални бъде определена като "екстремистка", властите ще могат да затварят нейни активисти и да замразяват банкови сметки. В понеделник прокуратурата вече нареди на регионалните щабове да прекратят дейност. Дейността на Фонда за борба с корупцията, който има различен законов статут от регионалните щабове, не може да бъде преустановена без съдебна заповед.

Разследващи видеа за корумпирани правителствени представители

Навални излежава присъда от две години и половина за нарушаване на условията по предсрочното освобождаване във връзка с друга присъда, за която има опасения, че е политически мотивирана. Той използва Фонда за борба с корупцията, за да публикува разследващи видеа за корумпирани висши правителствени представители. Регионалните му щабове пък са зараждащо се политическо движение, което подкрепя кандидати срещу управляващата партия.

"Докато Навални е в затвора, властите се приближават към затварянето на всичките му дейности", пише в анализ на ВВС. Някои от поддръжници на опозиционера са планирали да участват в парламентарните избори през септември, но прокуратурата твърди, че мрежата на Навални опитва да дестабилизира страната. Докато екипът на критика на Кремъл твърди, че става въпрос за опит да се разруши мирната политическа опозиция в Русия.

В изявление московските поддръжници на Навални казват, че свалят страниците си в социалните мрежи заради последните действия срещу тях: "Каквото и да стане, ние индивидуално ще продължим борбата срещу корупцията, срещу управляващата партия, която ограбва страната, и срещу Владимир Путин, който си строи палати с държавни средства и убива своите политически опоненти".

Прекратяване на гладната стачка

Миналата седмица Навални прекрати гладна стачка, след като повече от три седмици протестира срещу "неадекватното медицинско лечение". Властите твърдят, че с него се държат като с всеки друг затворник. Миналата година опозиционерът обвини руския президент Владимир Путин, че стои зад отравянето му с токсичен нервен агент. Кремъл отрича да е замесен в атаката и дори подлага под съмнение дали изобщо е имало отравяне.

Навални беше задържан веднага, след като се върна обратно в Русия през януари, след като беше лекуван в Берлин след атаката с нервния агент в Сибир, заради която той изпадна в кома. През февруари беше изпратен в наказателна колония за две години и половина. Съдебното решение беше, че е нарушил условията по предсрочното си освобождаване, докато е бил в Берлин, въпреки че е бил в кома.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Предпочитам да чета анализа, вместо обикнатите тук станьолени преразкази със скърцане на ветропоказател.

    Споделям с ценителите този богат, аргументиран и подробен анализ на известния италиански анализатор Джулиано Бифолчи от ASRIE Analytica.
    Е, не е в талвега на К, но пък е истински мастърклас:

    http://www.asrie.org/2021/04/geopolitica-e-comunicazione-strategica-navalny-nelle-relazioni-occidente-russia/

    Нередност?
Нов коментар