Вечерни новини: Христо Иванов и Мая Манолова поставиха условия за подкрепа на кабинет; Netflix и Disney може да снимат в България

И още: Имената в проектокабинета на Слави Трифонов няма да са ясни поне до петък; Уволнен шеф на АПИ е върнат временно на поста; Гешев е извикан утре в парламента

Горещата сряда мина под знака и на горещи политически страсти, които се развиваха в парламента. Предходните дни изказванията и посланията на партиите в контекста на преговорите за подкрепа на кабинет на "Има такъв народ" бяха по-скоро внимателни и обрани, но днес "Демократична България" застана на по-твърди позиции, като иска от партията на Трифонов писмено споразумение, което да гарантира, че ГЕРБ и ДПС ще стоят далече от управлението. Това искане идва, след като миналата седмица от ИТН изненадващо обявиха, че ще разговарят и с ДПС за евентуална подкрепа за кабинет.

Програмата на парламента иначе тази седмица е посветена основно на изслушвания на служебни министри по различни теми. В залата днес по тази линия бе и Бойко Рашков, който предизвика бурни страсти в редиците на ГЕРБ с твърдения, че стотици граждани са били подслушвани, а някои дори и наблюдавани и следени по време на протестите миналото лято. Накрая бившите управляващи обявиха, че са внесли искане за създаване на временна анкетна комисия, която да разследва действията на Рашков в предизборната кампания и специално дали са ползвани СРС и полицейски сили срещу симпатизанти и кандидати от ГЕРБ.

Политическата жега, изглежда, ще продължи и през целия следващ месец, като народните представители отмениха традиционната си августовска ваканция.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

"Демократите" искат писмени гаранции, че ГЕРБ и ДПС ще са далеч от управлението

"Демократична България" даде нова посока на преговорите за бъдещо управление, като поиска от "Има такъв народ" споразумение, което да гарантира, че ГЕРБ и ДПС ще бъдат държани настрана от бъдещото управление. От името на парламентарната група Христо Иванов постави няколко условия към правителство на ИТН, като по думите му подкрепата на ДБ зависи от това дали то ще може да се справи с корупцията и дали ще има ясен ангажимент за реформа в правосъдието и промяна в Конституцията. Други условия са визия за изчистване на регулаторите и службите от "корупционни калинки", а финансовата система - от мръсни пари, да се приеме пакет мерки, свързани със санкциите по "Магнитски", както и да се следва ясен план за действие при нова COVID вълна. Лидерът на групата на "Изправи се БГ" Мая Манолова от своя страна също призова ИТН да се дистанцира ясно от ДПС и ГЕРБ и постави като условия за подкрепа действия за смяна на главния прокурор и ВСС, ревизия на правителствата на Борисов и др. След разговори между двете формации Иванов и Манолова заявиха, че имат желание да има кабинет около ИТН, но не на всяка цена.

Съставът на новия кабинет официално ще е ясен след петък

Това стана ясно от коментар на зам.-председателя на групата на "Има такъв народ" Ивайло Вълчев, след като в изказването си Христо Иванов обвърза подкрепата за кабинет на "Има такъв народ" и с поименния му състав. "За нас е важно личният състав на кабинет да бъде подбран много внимателно от хора, които привличат доверие, но не повдигат въпроси", каза той. Според него трябва да се направи усилие в редовното правителство да се привлекат служебните министри Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков. "Не сме получили мандат, за да обявяваме имена, но имаме готовност. В момента, в който ни бъде връчен мандатът, името на премиера ще стане ясно", отговори Ивайло Вълчев.

Междувременно Корнелия Нинова обяви, че са постигнали сближаване с ИТН по много от приоритетите си, но БСП ще реши за подкрепа на кабинета също след като види персоналния му състав.

Иван Гешев ще бъде изслушан утре в парламента по темата за Бюрото по защита

Искането е от представители на ИТН, ДБ и "Изправи се БГ". Бюрото, чиято основна работа би трябвало да бъде опазване на застрашени свидетели по знакови дела, бе прехвърлено под контрола на Гешев и се превърна в нещо като лична служба за охрана на главния прокурор. Преди седмица Агенцията за финансова инспекция започна проверка в институцията, която има бюджет от порядъка на 9-10 млн. лв. годишно, но по думите на Бойко Рашков в отчета му няма нито едно лице, което да е ползвало охрана извън самия главен прокурор. В Конституционния съд пък има дело за законността на Бюрото по защита, образувано по искане на президента.

Уволненият от АПИ Ивайло Денчев е върнат временно на поста

Само седмица след като регионалният министър Виолета Комитова уволни председателят на УС на пътната агенция и Апостол Минчев и члена на съвета Ивайло Денчев, също с нейна заповед от понеделник (26 юли) Денчев е върнат обратно в агенцията като изпълняващ длъжността до назначаването на титуляр на агенцията. Обяснението за това изненадващо решение официално няма, но според някои медии причината е, че при липсата на ръководство нямало кой да подпише документите за изплащане на заплатите във ведомството. Двамата бяха уволнени с не твърде ясни мотиви. За Минчев обяснението бе "проявено от него своеволие да спре всички строителни дейности на агенцията", а за Денчев такова липсваше. След тях бе освободен и зам.-министърът Тодор Атанасов, който предложил Денчев и Минчев.

Ваксинното неравенство застрашава възстановяването, предупреждава МВФ

Ограниченият достъп до ваксини в развиващите се държави застрашава глобалното икономическо възстановяване, предупреждава Международният валутен фонд (МВФ) в последната си прогноза, в която повишава очакванията си за растежа в развитите държави с 0.5% и я понижава с 0.4% за останалите части на света. "Достъпът до ваксини се очертава като основната линия, която разделя глобалното възстановяване на два блока", отбелязва фондът. МВФ прогнозира растеж от 6% за глобалната икономика, но посочва, че разпространението на "Делта" варианта на коронавируса и евентуални нови вълни на пандемията правят перспективата несигурна и неравна за различните групи държави. Най-висок ръст сред развитите страни от Г-7 тази година се очаква във Великобритания - 7%, но той идва след свиване миналата година, което беше най-голямото.

НЕЩО ИНТЕРСНO

Netflix и Disney може да снимат в България

Netflix и Disney може да снимат свои сериали и филми в България, обявиха на съвместна пресконференция служебният екоминистър Асен Личев и на икономиката Кирил Петков. Екоминистърът заяви, че са предвидени възможности големите филмови компании да снимат "на естествените кътчета на Черноморието", след като днес Министерският съвет реши плажовете Корал, Карадере и Пашадере, към които отдавна има строителни апетити, да са част от мрежата "Натура 2000".

Отделно днес на Министерски съвет бяха гласувани промени в правилника към наскоро приетия Закон за филмовата индустрия. Той предвижда увеличаване на средства от държавата за български и чужди продукции, снимани тук. Опциите са различни - както възстановяване на определен дял от разходите, направени в България, така и субсидии за филми и сериали.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"Аз не се казвам Цветан Цветанов. Извикайте си дясната ръка на таралежа да чете СРС-та от трибуната по цели дни."

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков отговаря на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, който поиска от него да посочи имената на подслушвани политици и граждани. Рашков бе извикан в парламента по искане на ГЕРБ, за да бъде изслушан по темата с подслушванията.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Точно 200 нови случая на коронавирус отчита днес Единният информационен портал. Това е ръст от 42% на седмична база и е най-високата стойност от 8 юни насам. Тенденцията за плавен ръст на случаите продължава от 13 юли насам. 16 европейски държави са заявили интерес за закупуването на антителния коктейл за лечение на COVID-19 сотровимаб. ЕК не уточнява дали България е от тях. Той е разработка на американската GlaxoSmithKline и VIR biotechnology. Медикаментът намалява с 85% риска от хоспитализация и смърт при пациенти с леки симптоми, но с висок риск от тежко протичане на заболяването. ЕС е поръчал 220 хил. курса на лечение.
Американският президент Джо Байдън заяви, че обмисля дали да въведе задължителна ваксинация за федералните служители. Редом с това здравните власти на САЩ призоваха американците, дори тези, които са напълно ваксинирани, да носят маски в някои случаи и на места със силно разпространение на коронавируса. Очаква се Байдън да обяви утре "новите стъпки", които ще трябва да следват американците в борбата с коронавируса. Служителите на Washington post трябва да предоставят доказателство, че са изцяло ваксинирани до средата на септември, ако искат да останат на работа. Изключения ще се правят само по медицински и религиозни причини, съобщи издателят Фред Раян в писмо до персонала. Доставчици и гости на вестника, собственост на Джеф Безос, ще бъдат допускани в редакцията също само срещу документ за ваксиниране. Засега Гърция няма да въвежда задължително ваксиниране за учители, заяви гръцкият премиер Кириякос Мицотакис пред парламента. По думите му такава възможност е била обсъждана, но е преценено, че засега не е подходящо решение, включително защото над 70% от преподавателите вече са ваксинирани. Сидни остава още 4 седмици в локдаун, след като властите не успяват да овладеят пандемията. Ограничения има и в момента, но 3 дни преди да изтече срокът за действието им, вместо отмяна последва удължаването им и предупреждения за още по-строги санкции срещу нарушителите. Близо 5 милиона жители, включително на съседните селища в щата Нов Южен Уелс, остават по домовете си до 28 август.

Заразата с коронавирус в световен мащаб през миналата седмица се е увеличила с 8%, а смъртността - с 21%, съобщи днес Световната здравна организация (СЗО). Най-голямо увеличаване на броя на жертвите има в Югоизточна Азия, в Северна и Южна Америка.

И ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Звездата на световната гимнастика и носителка на четири златни олимпийски медала Симон Байлс се оттегли от индивидуалния финал в многобоя на игрите в Токио. Решението ѝ идва ден след оттеглянето ѝ от отборното състезание.

Байлс постави вниманието върху въпроса за психичното здраве на спортистите по време на игрите. "Трябва да предпазваме телата и съзнанието си, а не да правим само това, което светът очаква от нас. В момента психичното здраве е по-важно от спорта", каза американката.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    #КОЙ купи ЧЕЗ, всъщност?
    https://bivol.bg/vassilev-tilev-evrohold.html
    ВРЪЗКАТА НА “ЕВРОХОЛД” С АГЕНТ РУМЯНЦЕВ НА ДС И РУСКАТА ВТБ
    Ще разследва ли ДАНС генезиса на продажбата

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Цацаров крие несъответствията в декларациите на властта за 2019
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160155384531189
    Тази информация е от изключително значение към днешна дата, тъй като може да осветли някои от лицата, заемащи висши публични длъжности, недекларирали по съответния ред притежавани лично от тях или чрез свързани или подставени лица имоти и банкови сметки в чужбина.

    Нередност?
  • 3
    voda avatar :-|
    The investor
    • - 1
    • + 1

    Христо Иванов и Мая Манолова са потомствени комунисти.

    Нередност?
Нов коментар