🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Досиетата Pandora: тайното богатство на световни лидери излиза наяве

Първите разкрития включват йорданския крал, чешкия премиер и украинския президент наред с над 330 политици и длъжностни лица в над 90 страни

Милиони изтекли документи са част от т. нар. Досиета Pandora, които разкриват офшорни транзакции на над 100 милиардери, 35 настоящи и бивши държавни лидери и повече от 330 длъжностни лица в над 90 страни. Сред тях са и двама българи, чиито имена все още не са известни. Разкритията са на базирания във Вашингтон Международен консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) и се публикуват в партньорските им медии, сред които The Washington Post, BBC и Guardian. Данните идват от 14 доставчици на офшорни услуги, базирани в Панама, Сейшелските острови, Хонконг, Британските Вирджински острови, Белиз, Кипър, Швейцария и ОАЕ. Изнесени са 11.9 млн. документa, или близо 2.94 терабайта данни, които позволяват проследяване на транзакции и скрита собственост.

В досиетата попадат имената на държавни лидери като краля на Йордания Абдула II, чешкия премиер Андрей Бабиш, украинския президент Володимир Зеленски и бившия британски премиер Тони Блеър. Голяма част от замесените лица използват кухи фирми и сметки в офшорни зони, за да прикрият собствеността си върху богатство и недвижими имоти. Сред тайните притежания са яхти, както и произведения на изкуството като антики от Камбоджа, картини на Пикасо и творби на Банкси.

Разкритията идват пет години след Panama Papers - подобно разследване, което също показа как лица на важни позиции крият огромни активи, за да не могат да бъдат засечени от институциите.

Абдула II, крал на Йордания

Документите разкриват как йорданският крал Абдула II тайно е купил имоти за над 100 млн. долара в Лондон, Вашингтон и Малибу, Калифорния. Съобщава се, че кралят е използвал мрежа от офшорни сметки, за да купи три съседни имота в Малибу за почти 70 млн. долара между 2014 и 2017 г. Средният имот включвал седем спални, девет бани, фитнес зала, кино и плувен басейн.

През 2020 г. САЩ предоставиха финансова помощ от над 1.5 млрд. долара на Йордания. Адвокатите на краля отрекоха да е било злоупотребявано с помощта или с други публични средства.

Андрей Бабиш, премиер на Чехия

Друг действащ държавен лидер, за когото се твърди, че притежава офшорни компании, е чешкият премиер Андрей Бабиш, който се бори за преизбиране тази седмица. ICIJ съобщава, че Бабиш е похарчил 22 млн. долара чрез кухи фирми за просторен имот, известен като Chateau Bigaud в Южна Франция, като е запазил сделката в тайна. Бабиш отказа да отговори на въпроси на репортерите на британската ВВС. В телевизионен дебат той заяви, че използваните средства са негови и съответните данъци са били удържани.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Данните разкриват, че украинският президент, който спечели изборите с обещания за борба с корупцията, е свързан с мрежа от офшорни фирми. Той е прехвърлил дяловете си на свой приятел седмици преди да встъпи в длъжност. Сред останалите собственици на фирмите са дългогодишни негови приятели и бизнес партньори, които са заели ключови държавни позиции при управлението на Зеленски. Макар той да е декларирал офшорни фирми наред с останалото си имущество, Досиетата Pandora разкриват неизвестни досега връзки.

Владимир Путин, президент на Русия

Документите разкриват, че рускиня, за която се твърди, че е имала връзка с президента на Русия Владимир Путин, е станала собственик на луксозен апартамент в Монте Карло през 2003 г., само седмици след като е родила. Апартаментът, който е струвал 3.6 млн. евро, е с две паркоместа и басейн и е бил купен чрез фирма на Британските Вирджински острови. Нито Кремъл, нито жената - Светлана Кривоногих - пожелаха да отговорят на исканията на медиите за коментар.

Тони Блеър, бивш премиер на Великобритания

Според разкритията бившият британски премиер Тони Блеър и съпругата му Чери са поели собствеността върху офис за 6.5 млн. паунда в Мерилебон през 2017 г., като са купили компания от Британските Вирджински острови, собственост на Зайед бин Рашид Алзаяни, министър от Бахрейн. Сделката им е спестила 312 000 паунда данъци върху имотите. Чери Блеър заяви пред Guardian, че няма нищо необичайно или непочтено в това и добави, че не е знаела самоличността на продавачите, преди да купи имота.

Илхам Алиев, президент на Азербайджан

Президентът на Азербайджан през последните 13 години Илхам Алиев също е обект на разкритията. Според досиетата мрежа от офшорни компании, свързани с неговото семейство и сътрудници, е търгувала с имоти на стойност около 400 млн. паунда във Великобритания. Семейството е купило 17 имота, включително офис сграда в Лондон за 33 млн. паунда за 11-годишния син на президента.

Американски тръстове

Документите включват и информация за тръстове в редица щати на САЩ - включително Южна Дакота, Флорида и Делауеър, които стават все по-популярни места за милиардери, които искат да прикрият богатството си, пише Financial Times. Южна Дакота позволява лицата да избягват данъци не само като влагат пари в тръстове, но и средствата да останат скрити за почти всеки - включително евентуалния бенефициент. Доверителните фондове на Южна Дакота са държали активи на стойност над 367 млрд. долара до края на миналата година, според местната Служба по труда и регулирането. Досиетата Pandora свързват част от активите с лица и фирми, замесени в посегателство срещу човешките права и други престъпления.

Държавният елит на Пакистан

Документите уличават и хора от най-близкото обкръжение на премиера на Пакистан Имран Хан, включително негови министри и висши военни, че притежават тайни офшорни компании с милиони долари активи. Няма данни самият Хан да е замесен.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-|
    xyha
    • - 2
    • + 2

    Важно е и , кои имена НЕ са публикувани от "журналистите" .

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 5

    Дотук има споменати двама, все още безименни, български политици. Очакваме имената им.

    Нередност?
  • 3
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin
    • - 2
    • + 2

    Митът за пране на пари с биткойн е тотално разбит. Трилиони долари се перат и укриват през банки и офшорки.

    Нередност?
  • 4
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#] от "":

    А ако знаеш колко перат през неофшорни фирми... Офшорните фирми привличат внимание затова е непрактично да се ползват за пране на пари. Прането става основно чрез локални фирми в държави извън подозрителния списък с държави.

    Нередност?
  • 5
    selofia avatar :-?
    Селофия
    • + 4

    Грух е в списъка... следвайте bird.bg , бг партньор на проекта. Дарете им и пари, за да може да научаваме повече как крадокрацията се прикрива с овчи кожи...
    Да видим Цацаров и КПКОНПИ как ще се задейства.. за укрито окрадено..

    Нередност?
Нов коментар