🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще направят ли полските управляващи завой за абортите

Протестиращите се надяват да принудят правителството да отстъпи, но ще зависи от това дали демонстрациите няма да стихнат

Малцина очакваха протестите в Полша да продължат толкова дълго
Малцина очакваха протестите в Полша да продължат толкова дълго
Малцина очакваха протестите в Полша да продължат толкова дълго    ©  Reuters
Малцина очакваха протестите в Полша да продължат толкова дълго    ©  Reuters
Властите използват пандемията от COVID-19 като прикритие, за да осъществят плановете си.
Новият етап в противопоставянето между либерали и религиозни консерватори осветлява дълбоките разломи в полското общество.

"За пореден път управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) раздели Полша на две. Защо това правителство смята, че хората ще си мълчат, когато човешките права са нарушавани? Представете си колко много гневни поляци протестират по улиците на почти всеки град в страната въпреки пандемията от коронавирус." Така Изабела Ратайчак-Юшко, активистката срещу климатичните промени от Гданск, описва пред "Капитал" ситуацията в Полша, където от края на октомври се провеждат демонстрации, след като Конституционният съд реши допълнително да ограничи и без това рестриктивните правила за абортите. Това на практика означава забрана за жената да прекрати бременност в почти всички случаи, включително при увреждания на зародиша.

Новият етап в противопоставянето между либерали и религиозни консерватори осветли дълбоките разломи в полското общество, които вече си проличаха в президентските избори през лятото, спечелени с малко от консервативния досегашен държавен глава Анджей Дуда. За неговите поддръжници и за католическата църква решението на Конституционния съд е победа. Но за много полски жени то затяга още повече правилата за абортите, които са едни от най-строгите в Европа. Макар и фокусирани върху забраната, протестите разкриват по-широко недоволство срещу националистическото управление в Полша и неговите съюзници в католическата църква. Въпросът сега е какво ще направи ПиС.

Политическият глас на католическата църква

От седмици демонстрантите се събират пред парламента с плакати с надпис "Стачка на жените" въпреки забраната за масови струпвания заради пандемията. Малцина очакваха протестите да продължат толкова дълго или да прераснат в организирани прекъсвания на църковни служби в страната. Гневът е насочен и срещу управляващите, тъй като съдебното решение има политически корени - то е в отговор на предложение на десни депутати. Според Леа Хоктор, регионален директор на Центъра за репродуктивни права, става въпрос за опит "да се играе на политика с живота на жените". "Законите, забраняващи аборта, не правят друго, освен да увреждат здравето на жените, като ги карат да прибягват до незаконни процедури или да пътуват в чужбина", посочва тя пред Euronews.

Демонстрациите също така бележат съгласувани усилия за защита на полската демокрация от преднамерената атака на ПиС. "Те започнаха със защитата на нашето право на аборт, но бързо прераснаха в нещо друго - ние протестираме срещу управляващата партия и се борим за свалянето на правителството. Обявяваме се и против силната намеса на католическата църква в политиката. Демонстрациите са срещу нарушенията на човешките права по принцип. ПиС използва език на омразата и дискриминира ЛГБТ общността, мигрантите и малцинствата, а сега започна да напада и жените", обяснява пред "Капитал" 34-годишната Али Желинска от Варшава. И допълва, че проблемът е, че Конституционният съд вече не е бранещ закона, безпристрастен и демократичен: "Откакто ПиС са на власт и започнаха да променят законите, ние сме в постоянна конституционна криза."

Според Изабела Ратайчак-Юшко е важно да се спомене, че полската католическа църква в момента критикува всички участници в протестите: "Това много допринася за разделението на нацията. Проблемът е, че църквата получава правителствени субсидии и има политически глас. Надявам се, че демонстрациите ще спомогнат за прекратяване на този брак между нея и управляващите."

Лидерът на ПиС Ярослав Качински обвини опозицията, че има "кръв по ръцете си", защото подкрепят протестите, които правителството обвинява за допълнително разпространение на коронавируса. Премиерът Матеуш Моравецки заяви, че демонстрантите поставят в риск от инфектиране родителите си. От идването си на власт през 2015 г. консервативната партия опитва да затегне допълнително вече рестриктивните закони за аборта в Полша. След като неколкократно не успя да прокара новото законодателство, тя реши да прескочи парламента и се обърна към Конституционния съд за повторно интерпретиране на съществуващите правила. На 22 октомври съдът, пълен със съюзници на ПиС, криминализира абортите дори в случаи на тежки увреждания на плода. "Това бе опит да се придвижи силно противоречив въпрос под прикритието на ограниченията заради COVID-19. От началото на пандемията различни авторитарни лидери, включително турският президент Реджеп Ердоган, са обвинявани, че използват глобалната здравна криза като удобен инструмент за заграбване на повече власт", пише в анализ за The Conversation Браян Гродски, професор по политически науки от University of Maryland.

Ще даде ли на заден ПиС

Главният редактор на изданието Res Publica Nowa Марчин Заборовски не е сигурен защо точно сега правителството е решило да затегне закона за абортите. "Имаше опит това да се направи преди няколко години, когато ПиС дойдоха на власт. И тогава имаше същите протести като сегашните, като управляващите в крайна сметка се отказаха. Не бих бил изненадан, ако сега направят нещо подобно", коментира той пред Euronews. Но предвид това, че решението идва от Конституционния съд, ходът за промяната му трябва да дойде от парламента. ПиС вече казаха, че ще предложат нов закон, който "по-добре да подкрепи жените и техните деца", което бе интерпретирано като възможност да се тушира сегашното напрежение.

Някои като Браян Гродски са оптимисти: "Демокрацията, изглежда, печели. След седмици на протести президентът Дуда намекна, че може да въведе не толкова тежко законодателство за абортите, а правителството обеща, че ще забави прилагането на забраната. Прикритието на COVID-19 може да не е достатъчно за ПиС, за да се спаси от настояванията за демократична отчетност в Полша."

Други обаче са по-песимистично настроени. "Най-доброто, на което могат да се надяват протестиращите, е правителството да смекчи малко закона. Но дори това не е сигурно и ще зависи от това дали протестите няма да стихнат от само себе си, което също е вероятен сценарий. Тоест демонстрациите да замрат, без управляващите да направят каквито и да било отстъпки", казва пред "Капитал" проф. Мачей Кишиловски, преподавател по право и стратегия от Централноевропейския университет. И припомня, че това на практика се е случило в Унгария с протестите в защита на неговия университет. "Наблюдава се такава динамика - голяма искра, правителството реагира с някакви отстъпки и провлачва целия процес, така че мотивацията на демонстрантите да намалее. Всеки, който мисли, че това е повратен момент за Полша, не е обърнал внимание на случващото се в Унгария", обобщава Кишиловски. Така може да се окаже, че двете страни, които си партнират по много въпроси в ЕС, ползват един и същ наръчник за справяне с кризи.

Съюзът на ПиС с църквата

Управляващите в Полша се обявяват за защитници на традиционните католически ценности, отдавна асоциирани с полската идентичност. Съюзът на ПиС с църквата се харесва особено на неградската електорална база на партията. Популярност печелят и антиимигрантските политики, обещанията за противопоставяне на "унищожителната ЛГБТ идеология" и щедрите социални плащания.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Впечатленията ми от поляците са, че са силно религиозни хора, а католическата църква се ползва с огромен авторитет, с който тя очевидно злоупетребява в последните години и сигурно ще го загуби - все пак, жените са половината от населението и те вече не желаят да следват една от десетте божи заповеди, която изисква от тях да се подчиняват на мъжете си. Времената са вече съвсем други.

    Нередност?
Нов коментар